MBO - werken/leren (BBL)

MBO - werken/leren (BBL)

De beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren) kan heel aantrekkelijk zijn. Je hoeft niet de hele tijd in de schoolbanken te zitten, doet veel praktijkervaring op én je krijgt in veel gevallen een leerlingsalaris!

Studieduur
De duur van een MBO-opleiding hangt af van het niveau van de opleiding. Hoe hoger het niveau, hoe langer de opleiding duurt. De specialistenopleiding is hierop een uitzondering.

Niveau 1 Assistenten of entreeopleiding 1 jaar
Niveau 2 Basisberoepsopleiding 1 tot2 jaar
Niveau 3 Vakopleiding 2 tot 3 jaar
Niveau 4 Middenkaderopleiding 3 jaar
Niveau 4 Specialistenopleiding 1 jaar

De hier vermelde opleidingsduur betreft de standaardduur. Onderwijsinstellingen kunnen hier van afwijken. Verkorte opleidingen komen veel voor, vooral bij de BBL. Dus vind je dat belangrijk, dan loont het de moeite om bij de diverse onderwijsinstellingen te informeren.

Vind opleidingen die je kunt volgen via BBL.

Ervaring in het werkveld
Tijdens deze opleiding word je voor het grootste gedeelte opgeleid door een werkgever. Je komt dus direct in aanraking met de praktijk (vaak na een voorbereiding van een aantal maanden op school). Naast je werk moet je nog wel enkele dagen naar school voor theorielessen, maar zo’n 70% van de tijd ben je op je werkplek te vinden.

Leerwerkplekken kun je zelf regelen via de site www.stagemarkt.nl.

Financiering
Als je de BBL-variant volgt, kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering. Wel krijg je, omdat je voor een groot gedeelte werkt tijdens je studie, een leerlingsalaris van je werkgever. Bij verschillende beroepen op deze site vind je leerlingsalaris-indicaties.

Toekomst
Na de opleiding heb je een goede kans om aan de slag te komen. Veel mensen blijven bij de werkgever waar ze tijdens hun opleiding hebben gewerkt. Bovendien heb je een grote dosis werkervaring opgedaan, waar menig werkgever om zit te springen. 

Vind opleidingen die je kunt volgen via BBL.

 Zie ook:
Verdienen tijdens opleiding