Nieuws

Meer jongeren in de zorg: praat en lunch mee!

mei 2017

Er zijn veel jonge mensen nodig in de (ouderen)zorg. Maar hoe krijgen én houden we ze daar? Als jij student in de zorg bent, kun je meepraten over die vraag.

Veel 80-plussers
Het aantal 80-plussers in Nederland groeit hard, en de vraag naar zorg stijgt. Niet alleen in verpleeghuizen, maar juist ook bij de ouderen thuis. Tegelijkertijd worden ook de huidige zorgmedewerkers ouder, terwijl er te weinig jongeren (blijvend) voor een baan in deze sector kiezen.

Zet alvast in je agenda
Wat is er nodig om meer jongeren te laten kiezen voor een baan in de (ouderen)zorg? Wat is een uitdagende en goede leerplek? En hoe kunnen de instellingen stimuleren dat jonge mensen ook in de zorgsector blíjven? Deel jouw frisse ideeën tijdens de lunchdialoog ‘Meer jong kapitaal voor onze ouderen’ van CAOP en SER. Deze organisaties houden zich (onder andere) bezig met de arbeidsmarkt.

De lunch wordt gehouden op 14 juni, van 11.30 tot 14.00 uur in het SER-gebouw in Den Haag. Meer informatie volgt binnenkort via YouChooz.

Bekijk het programma en meld je aan via l.mijnals@ser.nl.


Medewerker in de gehandicaptenzorg: wát een vak

mei 2017

Campagne gehandicaptenzorg

Heb jij ‘m al voorbij zien komen op Facebook? De campagne ‘Wát een vak’ geeft informatie over werken in de gehandicaptenzorg. Er zijn ook filmpjes en interviews waarin medewerkers aan het woord komen. Zij vertellen wat hun vak boeiend en uitdagend maakt.

10.000 mensen nodig
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is de campagne gestart omdat er veel nieuwe medewerkers nodig zijn in de gehandicaptenzorg. In 2020 zijn dat er maar liefst 10.000. Het gaat vooral om HBO-verpleegkundigen, sociaal pedagogisch hulpverleners en persoonlijk begeleiders niveau 4.

Wil jij werken met mensen met een beperking? Hou de campagne ‘Wát een vak’ dan goed in de gaten!


Proef met meer zelfstandigheid medisch hulpverleners

mei 2017

Ambulance hulpverlener

Per 1 mei is een experiment gestart waarin bachelor medisch hulpverleners meer bevoegdheden krijgen. 5 jaar lang mogen zij zelfstandig een aantal duidelijk omschreven handelingen verrichten. Medisch hulpverleners werken bijvoorbeeld bij een ambulancedienst, op de spoedeisende hulp of in een operatiekamer.

In de wet of niet?
Minister Schippers van VWS wil in het experiment onderzoeken of de zorg doelmatiger wordt met meer zelfstandige bevoegdheden voor medisch hulpverleners. Ook wil ze nagaan of dit niet ten koste gaat van de kwaliteit van zorg en de veiligheid van patiënten. Na 5 jaar besluit de minister of de zelfstandige bevoegdheid voor de medisch hulpverleners in de wet wordt geregeld.

Studenten opgelet
Alleen afgestudeerde medisch hulpverleners vallen binnen het experiment. Ben jij student aan de opleiding Medische Hulpverlening? Dan mag je tijdens je stage wel een aantal extra handelingen doen, maar alleen in opdracht van een zelfstandig bevoegde professional.


Gratis lessen over zorg & welzijn

mei 2017

Lespakket Zorg en Welzijn

Regionale werkgevers hebben samen het lespakket ‘Aan JOU hebben we wat’ ontwikkeld. Het doel: scholieren van het VMBO, HAVO en VWO enthousiast maken voor een loopbaan in zorg en welzijn. Die sector verandert in rap tempo en zit te springen om een nieuwe generatie die de toekomst wil veranderen. Grappenmakers, allesdurvers en nieuwsgierige Aagjes zijn meer dan welkom!

Wie heeft de juiste eigenschappen?
Decanen en docenten kunnen deze frisse, interactieve en digitale lessen zelf inzetten voor hun scholieren. Zo kunnen scholieren via een poll op hun mobiel ontdekken of ze over de juiste eigenschappen beschikken voor deze sector: creativiteit, lef en nieuwsgierigheid.

Nú bestellen
Het gratis lespakket ‘Aan JOU hebben we wat’ is er in twee varianten: VMBO (einde 2e jaar) en HAVO/VWO (einde 3e jaar). Het is vanaf september beschikbaar: docenten/decanen kun deze nu al bestellen via www.aanjouhebbenwewat.nl.


Nomineer een buurtsportcoach of combinatiefunctionaris

mei 2017

Combinatiefunctionaris

Ken jij een buurtsportcoach of combinatiefunctionaris met een bijzondere manier van werken? Eentje die inspirerend is en die unieke dingen doet om de verbinding met zorg en welzijn te verbeteren? Meld deze held(in) dan aan voor de Stimuleringsprijs Buurtsportcoach & Combinatiefunctionaris 2017. Dat kan online vóór maandag 15 mei om 17.00 uur.

En de winnaar is …
Na een regionale voorronde en een landelijke stemming wordt de winnaar gekozen. Dat gebeurt op 20 juni op de Buurtsportcoachdag in Almere. De gelukkige krijgt een geldprijs van maar liefst 1.500 euro. De stimuleringsprijs is een initiatief van het programma Sport en Bewegen in de buurt.

Op YouChooz.nl lees je wat het beroep combinatiefunctionaris precies inhoudt.


Beroep van de maand: woonbegeleider gehandicaptenzorg

mei 2017

Woonbegeleider gehandicaptenzorg

Kun jij mensen motiveren en zoek je een baan vol afwisseling? Denk dan eens aan het beroep woonbegeleider gehandicaptenzorg. Je werkt in een woonvorm voor mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen. Je zorgt voor gezelligheid, organiseert activiteiten en geeft praktische hulp, bijvoorbeeld bij het wassen en aankleden.
“Het ene moment voel je je verzorger of verpleegkundige, dan weer activiteitenbegeleider”, zegt woonbegeleider gehandicaptenzorg Erik. “Maar soms ben je ook technicus, sportbegeleider, huishoudelijk medewerker, financieel adviseur of kok.”

Lees meer over het werk van een woonbegeleider gehandicaptenzorg. Of mail je vraag over dit beroep naar Erik of één van de andere voorlichters.


Geef je mening

Hoi! Wat leuk dat je op YouChooz aan het rondstruinen bent. Mogen we je enkele vragen stellen zodat we meer inzicht krijgen in onze bezoekers? Dit duurt ongeveer 3 minuten. Natuurlijk blijf je anoniem. Dank je wel alvast!