Nieuws

Van opvanghuis naar zelfstandig wonen

juni 2017

In gesprek

Zo’n 16.000 mensen die nu in een opvanghuis of beschermd wonen, zouden naar zelfstandige woonruimte kunnen. Het gaat om mensen met psychische klachten of andere problemen. Helaas is er in sommige regio’s een tekort aan geschikte woningen met de juiste begeleiding. Daarom blijven deze mensen vaak langer dan nodig in een opvanghuis. Woningcorporaties, gemeenten en opvanginstellingen in 7 regio’s gaan dit probleem aanpakken. Ze doen dit in het programma Weer Thuis, dat loopt tot eind 2018.

Doorstroming nodig
Er zijn vooral goedkope 1- en 2-kamerwoningen nodig, waar mensen met de juiste begeleiding zelfstandig kunnen wonen. Als de doorstroming eenmaal op gang is, komen er weer plaatsen vrij in opvanghuizen.

Mensen begeleiden?
Wil jij mensen met psychische klachten of andere problemen begeleiden? In een instelling of juist bij de mensen thuis? Kijk dan bij de beroepen woonbegeleider psychiatrie en woonbegeleider maatschappelijke opvang.


Blind voor 1 dag

juni 2017

Blind voor 1 dag

Het Oogfonds roept iedereen op om op 21 juni 2017 (de langste dag van het jaar!) mee te doen aan de actie Blind voor 1 dag. Het fonds wil zo geld inzamelen voor onderzoek naar oogziektes.

Durf jij het aan?
Je bepaalt zelf of je de uitdaging voor 2, 4 of 8 uur aangaat. Voor € 24,50 meld je je aan, en ontvang je een pakket met handige tips en een bril naar keuze. Daarmee ervaar je hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Ook krijg je een persoonlijke actiepagina. Hierop kan iedereen jouw actie sponsoren. Kijk voor meer informatie op de site van het Oogfonds.

Werken met ogen
Wil jij werken met mensen met (ernstige) oogklachten? Check dan de beroepen oogarts en technisch oogheelkundig assistent. Er is genoeg werk!

Afbeelding via de Facebookpagina Blind voor 1 dag


In actie met Participatieladder Sport

juni 2017

Ben jij lid van een sportclub en wil je actiever meedenken en -organiseren? Met de ‘Jeugd Participatieladder Sport’ kan jouw vereniging een actieplan maken om jou en je sportvrienden een grotere rol te laten spelen.

Zelluf doen!
Vaak staan bij sportclubs alleen volwassen mensen aan het roer. Gek eigenlijk, want als jij actief bijdraagt aan een activiteit, zal deze eerder bij jou en de andere jongeren in de smaak vallen. Ook leer je op die manier organiseren en onderhandelen. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en sociale vaardigheden.

In welke mate betrekt jouw club jongeren? En welke stappen kan de club zetten om jou en je leeftijdgenoten meer invloed te geven? De Jeugd Participatieladder Sport geeft een antwoord op die vragen.

Een beroep waarin je mag meedenken?
Wil jij later een baan waarbij je altijd meedenkt over het sport- en bewegingsaanbod? Dan is het beroep sportmanager iets voor jou!

Afbeelding via Allesoversport.nl


Meer verdienen in het ziekenhuis

juni 2017

Droombaan in het ziekenhuis

Wil jij in een ziekenhuis of revalidatiecentrum gaan werken? Dan is er goed nieuws! Jouw toekomstige salaris gaat namelijk ruim 4 procent omhoog. Dat hebben de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) met elkaar afgesproken.

Zoek je droombaan
Maar liefst 190.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra profiteren van deze verhoging. Dit jaar stijgt hun loon met 1,75 procent en in 2018 met nog eens 2 procent. Maar er zijn meer voordeeltjes; ook het vakantiegeld gaat bijvoorbeeld omhoog.

De bonden en werkgevers hebben verder beslist dat er 2.000 banen bijkomen in de sector. Ga dus snel op zoek naar jouw droomberoep in het ziekenhuis.


Beroep van de maand: specialist ouderengeneeskunde

juni 2017

Specialist ouderengeneeskunde

Zin in een prachtvak waar ook nog eens veel vraag naar is? Kun je bovendien goed luisteren, ben je geduldig, en draai je je hand niet om voor een studie van 9 jaar? Dan schuilt er wellicht een specialist ouderengeneeskunde in jou.
In dit beroep werk je met kwetsbare mensen die meerdere aandoeningen tegelijk hebben en daarvoor verschillende medicijnen gebruiken. Jij weet hoe die medicatie op elkaar in kan werken, en zoekt naar behandelingen waarbij mensen nog zoveel mogelijk uit hun leven kunnen halen.
Jouw patiënten verblijven in een verpleeghuis, woonzorgcentrum of ziekenhuis. Maar steeds vaker wonen ze ook gewoon thuis. Jij bezoekt ze daar of ziet ze op het spreekuur bij de huisarts.

Kom meer te weten over het beroep specialist ouderengeneeskunde. Of mail je vraag naar voorlichter Anneke.