Nieuws

Veel nieuwe medewerkers in de zorg

maart 2019

Medewerkers in de zorg

Tussen 2016 en 2018 zijn er ruim 20.000 medewerkers bijgekomen in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg. Dat meldt het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW). Goed nieuws, want er zijn volop mensen nodig om ook in de toekomst iedereen van zorg te voorzien.

Veel zij-instromers
In de verpleeg- en verzorgingshuizen gingen in de genoemde periode 14.500 nieuwe medewerkers aan de slag. In de thuiszorg waren dat er 6.300. In 42 procent van de gevallen ging het om zij-instromers. Deze mensen werkten voorheen in een andere branche dan zorg en welzijn.

Ook jij bent welkom
Er zijn nog meer medewerkers nodig in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg. Ook jij bent dus van harte welkom! Check bijvoorbeeld het beroep verpleegkundige in verpleeghuis!


Geneeskunde studeren? Dit zijn de beste opleidingen

maart 2019

Studeren

De opleidingen Geneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Maastricht, zijn de beste van het land. Dat is het oordeel van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) na de nieuwste visitatieronde in 2017-2018. Zowel de bachelor- als de masteropleiding van deze studies kregen het oordeel ‘goed’. Ook de andere geneeskundeopleidingen in ons land voldoen aan de eisen.

Eindwerken en gesprekken
De NVAO beoordeelt van tijd tot tijd alle opleidingen van het Nederlandse hoger onderwijs. In 2017-2018 waren de medische opleidingen aan de beurt. Een commissie van vooral medici beoordeelde de opleidingen onder meer op een selectie van eindwerken. Ook heeft de commissie gesprekken gevoerd met studenten, docenten en begeleiders, alumni en leden van de opleidings- en examencommissie.

Droom jij van een toekomst als arts? Dan is onze informatie over de opleiding geneeskunde een must voor je!


Mannen nodig in de kinderopvang!

maart 2019

Kinderopvang

Er werken maar weinig mannen in de kinderopvang. Dat is een groot gemis, vindt de Brancheorganisatie Kinderopvang. Het is voor kinderen namelijk goed om zowel mannen als vrouwen in de rol van opvoeder te zien. Ook functioneren teams vaak beter als er genoeg diversiteit is.

Babygroepen
Van alle werknemers in de kinderopvang is ongeveer 5 procent man en 95 procent vrouw (cijfers eind 2017). De helft van deze mannen werkt in staffuncties. De andere helft in de buitenschoolse opvang (BSO) met kinderen van 4 tot 12 jaar. Mannen op babygroepen zijn er nauwelijks.

Dat kan beter! Ben of ken jij een man die geknipt is voor het werken met kinderen? Lees (of tip) dan snel onze informatie over het beroep pedagogisch medewerker kinderopvang.


Beroep van de maand: audicien

maart 2019

Als audicien onderzoek je mensen met hoorproblemen. Zo nodig meet je een hoortoestel aan. Je legt je cliënten uit hoe dit toestel werkt en hoe ze het schoon moeten houden. Kleine reparaties? Die fix jij! In dit vak moet je goed met mensen kunnen omgaan en een pietje-precies zijn.
“Onze branche heeft nog veel mensen nodig”, zegt audicien Peter. “Graag help ik mensen die benieuwd zijn naar het vak audicien.” Dus heb jij oren naar dit beroep? Mail je vraag naar Peter!

Dit filmpje is gemaakt op initiatief van SBB, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven.