Nieuws

Nieuws

Slogan #nietvoornix moet levens redden

januari 2020

Ambulancepersoneel

Je ziet ze vast weleens: automobilisten die het rode kruis boven een afgesloten rijbaan negeren. Levensgevaarlijk! Dat vinden Rijkswaterstaat, politie, ambulance, ANWB, bergers en wegwerkers. Zij hebben daarom de slogan #nietvoornix gelanceerd. Deze moet automobilisten attenderen op de gevaren. Je kunt de slogan onder andere tegenkomen boven de afgesloten rijstroken en op social media.

Stressbestendig en slagvaardig?
De rode kruisen worden bijvoorbeeld geplaatst als er een ongeluk is gebeurd. Via de betreffende rijbaan kunnen hulpverleners dan snel op de plaats van bestemming komen.
Ook als ambulanceverpleegkundige maak je – samen met de ambulancechauffeur – gebruik van de rijbanen met een rood kruis erboven. Zo zijn jullie vaak als eerste hulpverleners bij een ongeval.


Ben jij stressbestendig en slagvaardig? Dat zijn precies de eigenschappen die je als ambulanceverpleegkundige nodig hebt. Verdiep je snel in dit levensreddende beroep!


Met deze vaardigheden en banen ben je toekomstproof

januari 2020

beroepen en opleidingen

Door automatisering en technologische ontwikkelingen (hallo robots!) verdwijnen niet alleen banen, maar ontstaan er ook nieuwe. Welke vaardigheden en banen zijn gewild in 2020?

Top 5 van vaardigheden
Volgens intermediair.nl (een site voor carrière-inspiratie) heb je in 2020 het meest aan vaardigheden die computers en robots niet kunnen nabootsen, zoals:
1.    oplossen van complexe problemen
2.    kritisch denken
3.    creativiteit
4.    goed met mensen kunnen omgaan
5.    samenwerken met anderen

Beroepen met toekomst
Deze vaardigheden komen vaak van pas in beroepen zorg en welzijn. Geen wonder dus dat een aantal beroepen in die sector in 2020 volgens Intermediair érg gewild zijn, bijvoorbeeld: gezondheidszorgtechnoloog, fysiotherapeut en ergonoom. Lees er snel meer over!


Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

januari 2020

Hart long chirurg

Een bericht naar ons hart: sinds 1980 is de sterfte door een hartinfarct bij mannen met 89 en bij vrouwen met 86 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Hartstichting. Dat mensen een hartaanval vaker overleven, komt vooral door de snellere hulpverlening en betere behandelingen. Denk bijvoorbeeld aan dotteren.

Tweede doodsoorzaak
Toch overlijdt nog steeds één op de vier mensen aan hart- en vaatziekten. Dat heeft het CBS uitgerekend. Daarmee zijn hart- en vaatziekten – na kanker – de tweede doodsoorzaak.

Jouw toekomst?
Gaan hart- en vaatziekten jou aan het hart? En wil je bijdragen aan steeds betere kansen op overleving? Overweeg dan een toekomst als cardioloog of hart/long chirurg.


Save the date: schrijf je op tijd in voor je nieuwe opleiding

januari 2020

studiekeuze

Begin jij in 2020 aan een nieuwe opleiding? Noteer de uiterste datum voor aanmelding dan razendsnel in je gloednieuwe agenda!

MBO-opleiding
Voor een MBO-opleiding geldt: wanneer je je vóór 1 april inschrijft, ben je in principe verzekerd van een plek. Je hebt dan ook recht op een (gratis en vrijwillig) studiekeuzeadvies. Een studiekeuze-adviseur van de school kijkt dan samen met jou of de opleiding écht bij je past.

Inschrijven voor een MBO-opleiding doe je bij de school zelf. Lees er meer over op mbostart.nl.

Associate degree of bachelor
Heb jij je zinnen gezet op een associate degree- of bacheloropleiding? Dan moet jij je uiterlijk 1 mei hebben ingeschreven. Je hebt dan recht op een studiekeuzecheck en je mag je studiekeuze na 1 mei eventueel nog aanpassen.
Je inschrijving voor een hogeschool of universiteit regel je via studielink.nl.

Nog niet zeker? Doe de test!
Twijfel je nog over je vervolgopleiding? De studie- en beroepskeuzetest op YouChooz.nl helpt jou op weg. Doorloop de 3 stappen en zie welke opleidingen en beroepen in zorg, welzijn en sport bij jou passen.