Nieuws

Wijkverpleegkundige blij met spilfunctie

Oktober 2017

Wijkverpleegkundige

Wijkverpleegkundigen (HBO) en verpleegkundigen in de wijk (MBO) zijn erg tevreden met hun rol als spin in het web. Dat concludeert wijkverpleegkundige en NIVEL-onderzoeker Kim de Groot in haar afstudeeronderzoekonderzoek Verplegingswetenschap. Het onderzoek leverde haar een wetenschapsprijs op.

Veel afwisseling
Er is een tekort aan wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen in de wijk. Daarom besloot Kim de aantrekkelijke kanten van het werk te onderzoeken.
De spilfunctie gooit hoge ogen. Hierdoor hebben de ondervraagden het gevoel dat zij de behoeften van elke individuele cliënt voorop kunnen zetten. Ook waarderen de verpleegkundigen hun zelfstandigheid; ze kunnen voor een deel zelf bepalen hoe hun dag eruit ziet en zelfstandig beslissen over zorgsituaties. Daarnaast vinden de ondervraagden hun baan afwisselend.

Pluspunten
Kim de Groot hoopt dat de pluspunten van werken in de thuiszorg door haar onderzoek meer aandacht krijgen. Meer weten over werken in de thuiszorg? Check op YouChooz de beroepen wijkverpleegkundige en MBO-verpleegkundige (als MBO-verpleegkundige kun je kiezen voor werken in de thuiszorg).


Zelfstandige bevoegdheid physician assistant en verpleegkundig specialist

Oktober 2017

Physician assistant en verpleegkundig specialist

Per 1 januari 2018 wordt de zelfstandige bevoegdheid van de physician assistant en de verpleegkundig specialist in de Wet BIG geregeld. Deze wet bevat regels voor de kwaliteit van de zorgverlening.

Proef
In 2012 begon een proef met physician assistants en verpleegkundig specialisten. Zij worden opgeleid om routinematige medische en organisatorische taken van artsen en medisch specialisten over te nemen. De gedachte hierachter is dat artsen meer tijd hebben voor specialistische zorg.

Welke handelingen?
De evaluatie van de proefperiode is positief. Daarom wordt nu in de wet vastgelegd welke medische handelingen physician assistants en verpleegkundig specialisten zelfstandig mogen verrichten. Het gaat onder andere om: katheterisaties, heelkundige handelingen, injecties, puncties en het voorschrijven van geneesmiddelen

Bekijk op YouChooz.nl de beroepen physician assistant en verpleegkundig specialist.


Help YouChooz promoten

Oktober 2017

Wist je dat YouChooz.nl vernieuwde posters en flyers heeft? En jij kunt ze gratis aanvragen!
Nu het nieuwe schooljaar weer op gang is, gaan veel leerlingen zich oriënteren op een vervolgopleiding. Wil jij niet alleen zelf je weg vinden in zorg, welzijn of sport, maar ook anderen daarbij helpen? Hang dan de posters van YouChooz op in jouw school, je (stage)bedrijf of sportkantine. En deel ook de bijpassende flyers uit. Doe je mee? Vraag snel de gratis posters en flyers aan.


Beroep van de maand: technisch geneeskundige

oktober 2017

Technisch geneeskundige

Als technisch geneeskundige maak jij het verschil in de gezondheidszorg van de toekomst! Je werkt op het grensvlak van geneeskunde en techniek in een ziekenhuis, zorginstelling of in de medische industrie. Je bereidt bijvoorbeeld operaties voor door deze te simuleren met computermodellen. Of je ondersteunt de chirurg met een operatierobot. Een andere mogelijkheid: je specialiseert je in 3D-kunstorganen die je helemaal op maat maakt.
Gaat jouw hart al sneller gaat kloppen? Ben je goed in exacte vakken, en een pietje-precies met stalen zenuwen? Dan is dit een vak voor jou! Lees snel meer over het beroep technisch geneeskundige.

Ben jij al technisch geneeskundige? Meld je aan als voorlichter bij YouChooz.nl en beantwoord per mail vragen van lezers over jouw beroep.


Nieuwe opleidingen op YouChooz

September/ Oktober 2017

Nieuwe opleidingen YouChooz

Er staan al meer dan 400 beroepen en opleidingen op YouChooz, allemaal in zorg, welzijn en sport. En er komen nog steeds nieuwe bij. Kort geleden zijn er weer opleidingen toegevoegd die interessant kunnen zijn voor jou. Check snel de HBO-opleiding Social Work en 11 Associate degrees.

Meer kansen
Een Associate degree is een deelprogramma van de HBO-bacheloropleiding, en duurt 2 jaar. Het niveau ligt tussen MBO-4 en HBO-bachelor in. Ben je MBO-4 student? Dan vergroot je met de Associate degree je kansen op de arbeidsmarkt. Je kunt na de studie ook direct doorstromen naar de HBO-bacheloropleiding die bij de Associate degree hoort.