Nieuws

Zet in de agenda: Week van Zorg en Welzijn!

januari 2018

Week van Zorg en Welzijn 2018

Zet het alvast in je agenda: de Week van Zorg en Welzijn komt eraan! Van 12 t/m 17 maart 2018 kun je weer bij honderden zorg- en welzijnsinstellingen binnenkijken. Van zorgboerderij tot GGZ, van nieuwe zorg in de wijk, kleinschalig wonen in de ouderenzorg, revalidatie in de gehandicaptenzorg, ziekenhuizen, mondzorg, buurthuizen, huisartsen, kinderopvang… Noem het maar op, alles is te zien!

We houden je hier natuurlijk op de hoogte van de activiteiten. Of kijk alvast op www.weekvanzorgenwelzijn.nl.


Numerus fixus: 15 januari deadline

januari 2018

Studiekiezers opgelet! Op 15 januari 2018 sluit de inschrijving voor numerus fixus-opleidingen, opleiding die selecteren omdat ze slechts een beperkt aantal plaatsen hebben. Opleidingen kiezen voor numerus fixus bijvoorbeeld als de arbeidsmarkt beperkt is of als er even minder stageplaatsen zijn.

Specifiek voor zorgopleidingen
Je mag je voor maximaal 2 fixusopleidingen inschrijven. Daarop is een uitzondering bij Geneeskunde, Tandheelkunde, Fysiotherapie en Mondzorgkunde. Hiervoor kun je je maar bij één hogeschool of universiteit per studiejaar aanmelden. Studenten mogen zich dus niet voor twee Geneeskunde-opleidingen aanmelden. Maar wel voor Geneeskunde en bijvoorbeeld Tandheelkunde.

Wil je je inschrijven voor een opleiding met selectie? Doe dat dus uiterlijk 15 januari via Studielink.

Complete lijst opleidingen met selectie
Op YouChooz staat bij de volgende opleidingen aangegeven (op de pagina Waar aanmelden) welke school een selectieprocedure hanteert:
HBO
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
Fysiotherapie
Huidtherapie
Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken
Medische Hulpverlening
Mondzorgkunde
Optometrie
Orthoptie
Sportkunde
Toegepaste Psychologie
Verloskunde
Verpleegkunde HBO

WO
Biomedische Technologie
Biomedische Wetenschappen
Farmacie
Geneeskunde
Psychologie
Tandheelkunde
Voeding en Gezondheid


MBO-opleiding? Schrijf je uiterlijk 1 april in!

januari 2018

MBO-opleiding studeren

Wil jij in het schooljaar 2018-2019 een MBO-opleiding gaan volgen? Meld je dan uiterlijk 1 april aan bij het ROC van je keuze! Doe je dat niet, dan kan de school je weigeren. Na jouw aanmelding kun je nog switchen naar een andere opleiding.

Intake
Voorheen bepaalde een ROC zelf de uiterste inschrijfdatum. De verplichte vroege aanmelding is ingevoerd om scholen de tijd te geven voor een goede intake. Die verkleint de kans dat jij begint met een opleiding die toch niet goed bij je past.

Passend of niet?
Bij de intake kijkt de school naar je achtergrond, motivatie en interesses. Daarnaast stellen sommige scholen specifieke eisen. Denk bijvoorbeeld aan een sport- of dansopleiding. Uit de intake volgt een studiekeuzeadvies: past de gekozen opleiding bij jou of niet? Je bent niet verplicht het advies op te volgen; jij bepaalt zelf wat je ermee doet.

Wil jij je oriënteren op interessante MBO-opleidingen? Bekijk hier het overzicht.


De beste opleidingen Verpleegkunde

januari 2018

Verpleegkundige opleidingen

Aan welke MBO- of hogeschool kun je het beste Verpleegkunde studeren? Dat heeft de Keuzegids aan studenten van de betreffende opleidingen gevraagd. De Keuzegids is een onafhankelijke gids die alle erkende opleidingen in Nederland beoordeelt. De studenten hebben hun opleiding punten gegeven voor inhoud, toetsing, stages, sfeer en studiebegeleiding. Als opleidingen boven de 76 punten – van de 100 – scoren, zijn ze erg goed.
 
Toppers MBO-V
In de categorie MBO-Verpleegkundige gaan op kop: Hoornbeeck College (80 punten), ROC Menso Alting (80 punten) en het Nova College (78 punten). Op een gedeelde vierde plek staan, met 75 punten: ROC de Leijgraaf, Graafschap College en ROC Ter AA.

Uitblinkers HBO-V
Bij Verpleegkunde HBO is de top 3: Christelijke Hogeschool VIAA in Zwolle (88 punten), Christelijke Hogeschool Ede (80 punten), Avans Hogeschool in Den Bosch (78 punten).
Daarna volgen: Fontys Hogeschool Tilburg (74 punten), Hogeschool Zeeland in Vlissingen en Avans Hogeschool in Breda (72 punten) en Hanzehogeschool in Groningen (70 punten).

Meer weten?
Via de site Nursing.nl lees je meer over de beste opleidingen Verpleegkunde op MBO-niveau en HBO-niveau.


Medewerkers huisartsenzorg erg tevreden

januari 2018

Tevreden medewerkers huisartsenzorg

Medewerkers in de huisartsenzorg zijn zeer tevreden over hun werk en de organisatie waar ze werken. Ze zijn zelfs het meest tevreden van alle zorgmedewerkers. Dat blijkt uit een enquête van Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn. In dit programma onderzoeken het ministerie van VWS en werkgevers- en werknemersorganisaties hoe de arbeidsmarkt in zorg en welzijn zich ontwikkelt.

Positieve punten
90% van de medewerkers in de huisartsenzorg vindt het werk inhoudelijk leuk en zinvol. Ze stellen het op prijs dat ze hun leidinggevende dagelijks zien, en dat ze in veel gevallen zelf mogen beslissen in welke volgorde ze hun taken uitvoeren. Ze zien verder genoeg mogelijkheden om zich binnen hun functie te ontwikkelen, en krijgen daarvoor voldoende scholing aangeboden. Tot slot is de baanzekerheid groot; de meeste medewerkers hebben een vast contract.

Check de beroepen!
Wil jij ook zo’n tevreden medewerker in de huisartsenzorg worden? Bekijk dan snel welk beroep bij jou past: doktersassistent, physician assistant, praktijkondersteuner huisarts of praktijkondersteuner huisarts GGZ.

Bron: Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH)


Komende 5 jaar zorgbanen in overvloed

januari 2018

Zorgbanen in overvloed

Tot 2022 zijn er heel veel medewerkers in de zorg nodig. Zoveel zelfs, dat werkgevers nauwelijks genoeg geschikte mensen zullen kunnen vinden. Dat staat in het rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2022' van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).

Hoe komt dat?
Er zijn meerdere redenen voor deze toename van zorgbanen: het gaat goed met de economie, veel oudere zorgmedewerkers gaan met pensioen, én het kabinet investeert miljarden in de zorg.

Kies je beroep
Je kansen op een baan in de zorg zijn de komende jaren dus erg hoog. Dit geldt voor functies op alle niveaus. Neem snel een kijkje bij de volgende kansrijke beroepen:
basisarts
fysiotherapeut
HBO-verpleegkundige
doktersassistent
medisch analist (laborant)
MBO-verpleegkundige


Beroep van de maand: verpleegkundige in de GGZ/ psychiatrisch verpleegkundige

januari 2018

Wist jij dit? Met de opleiding MBO- of HBO-Verpleegkunde kun je ook aan de slag in de GGZ. Als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg leer je patiënten met psychische problemen zo goed mogelijk te functioneren. Je werkt bijvoorbeeld in een beschermde woonvorm of een instelling voor verslavingszorg. Maar denk ook eens aan een loopbaan in de psychiatrische thuiszorg. Je begeleidt dan zelfstandig wonende mensen die onder psychiatrische behandeling zijn.
Interessant? Dan nog wel even nagaan of je geschikt bent. Voor dit beroep moet je namelijk geduldig en consequent zijn, én stevig in je schoenen staan. Precies hoe jij in elkaar zit? Lees dan snel meer over het beroep verpleegkundige in de GGZ/psychiatrisch verpleegkundige.

Werk jij als verpleegkundige in de GGZ/psychiatrisch verpleegkundige? Word voorlichter bij YouChooz.nl, en beantwoord per mail vragen van lezers over jouw beroep.