Nieuws

Vind jouw beroep of opleiding

november 2018

Beroepentest

Welk beroep past bij mij? En welke opleiding kan ik daarvoor het beste volgen? Worstel jij met deze vragen? Helemaal niet gek. De keuze is immers reuze, en daardoor zie je soms door de bomen het bos niet meer.

Maar niet getreurd. YouChooz.nl heeft de beste beroeps- en studiekeuzetesten voor jou verzameld op een speciale pagina. Met deze testen leer je jezelf beter kennen en kun je gericht op zoek naar het perfecte beroep of de ideale opleiding.

Een duidelijke voorkeur voor zorg, welzijn of sport? Dan doe je natuurlijk (ook) de 3-stappentest van YouChooz.nl. Succes, en hopelijk tot ziens in de sector!


Ouderenzorg: extra personeel én loon

november 2018

Ouderenzorg

Positief nieuws uit de ouderenzorg! De verpleeghuizen hebben in de eerste helft van dit jaar 5.000 extra werknemers aangenomen. In 2017 gingen al 8.000 nieuwelingen aan de slag. Vanwege het grote tekort aan personeel heeft het kabinet veel geld uitgetrokken voor het binnenhalen van nieuwe medewerkers. Ook het aantal mensen dat zich laat opleiden voor een baan in een verpleeghuis stijgt. Afgelopen schooljaar kwamen er duizenden stage- en leerwerkplaatsen bij.

Meer verdienen
En dat is niet het enige goede nieuws: per 1 oktober zijn ook de salarissen in de cao VVT (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg) met 4 procent verhoogd. Daarmee is de loonsverhoging groter dan in andere sectoren. Ook de leerlingsalarissen en de stagevergoedingen zijn gestegen.

Enthousiast geworden? Lees meer over de ouderenzorg.


Op meer plaatsen flexstuderen

november 2018

Flexstuderen

Per studiepunt je collegegeld betalen en niet voor een heel jaar tegelijk. Sinds september 2017 is dit ‘flexstuderen’ als experiment ingevoerd aan twee hogescholen en twee universiteiten. De eerste ervaringen zijn positief. Daarom stelt onderwijsminister Van Engelshoven het experiment open voor meer instellingen. Ze doet dit op verzoek van studentenorganisaties.

Eigen studietempo
Met flexstuderen bepaal je je eigen studietempo. Dat is gunstig wanneer je tijd wilt vrijmaken voor bijvoorbeeld een baan, studentenvereniging, eigen bedrijf of mantelzorg. Maar ook als je vanwege je gezondheid een ander studietempo wilt.

Vanaf september 2019
Tot dusver deden de Universiteit van Amsterdam, Tilburg University, Hogeschool Windesheim en de Hogeschool Utrecht mee aan het experiment. Vanaf september 2019 kunnen studenten ook flexstuderen bij andere instellingen die zich voor het experiment aanmelden.

Tevreden studenten
De minister wil met het experiment onderzoeken of flexstuderen leidt tot een betere toegankelijkheid van het hoger onderwijs, meer tevreden studenten, meer ontplooiingsmogelijkheden en minder uitval.


Campagne Ik Zorg van start

november 2018

Je hebt het natuurlijk allang gehoord: de sector zorg en welzijn heeft de komende jaren veel extra medewerkers nodig! Daarom is op 1 november de campagne Ik Zorg gestart. Het doel: mensen enthousiast maken voor een loopbaan in zorg en welzijn.

Ontdekdezorg.nl
In de campagne maak je kennis met professionals: mannen en vrouwen, jong en oud, met verschillende opleidingen, beroepen en culturele achtergronden. Ze vertellen waarom ze trots zijn op hun vak. Je komt ze tegen op posters, in radio- en tv-spotjes en op de website van de campagne: ontdekdezorg.nl. Belangstelling voor een opleiding of baan in zorg en welzijn? Informeer dan naar jouw mogelijkheden.

Ik Zorg is onderdeel van het actieprogramma Werken in de Zorg. Hierin pakt het ministerie van VWS de personeelstekorten in zorg en welzijn samen met de sector aan.


Beroep van de maand: MBO-verpleegkundige

november 2018

“Ik ben heel trots op mezelf, omdat ik de leukste baan ter wereld heb. Ik mag namelijk mensen helpen!” Dat zegt Aygun in het filmpje. Hij wordt opgeleid tot MBO-verpleegkundige. In dit beroep verleen je zorg aan mensen die dat nodig hebben vanwege ziekte of een functiebeperking. Dat doe je in een ziekenhuis, zorginstelling of bij een thuiszorgorganisatie. “Je moet zorgzaam zijn en goed kunnen samenwerken”, aldus Aygun. Heb jij die eigenschappen? Dan schuilt er misschien een MBO-verpleegkundige in jou. Mail je vragen over dit beroep naar mensen uit de praktijk.

Dit filmpje is gemaakt op initiatief van SBB, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven.