Nieuws

Nieuws

Wie wordt de Sociaal Werker van het jaar 2020?

november 2019

Sociaal werker van het jaar

Ken jij – bijvoorbeeld via je stage – een gewéldige sociaal werker? Zo eentje die de ideale ambassadeur voor zijn of haar vak is? Breng dan je stem uit bij de verkiezing Sociaal Werker van het jaar. Dat kan van 4 november tot begin februari 2020. De winnaar wordt half mei 2020 bekendgemaakt tijdens het Jaarcongres Sociaal Werk.

Gastcolleges, talkshows en debatten
Het Platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk organiseert de verkiezing alweer voor de 11e keer. De winnaar mag een jaar lang het belangrijke werk van sociaal werkers onder de aandacht brengen. Bijvoorbeeld door gastcolleges op hogescholen te geven en mee te doen aan landelijke talkshows en politieke debatten.

Wie oh wie?
De Sociaal Werker van het Jaar 2020 moet wel wat in huis hebben. Hij of zij moet trots zijn op het vak, een visie hebben en mensen met elkaar verbinden. Denk jij: zo iemand ken ik? Geef hem of haar jouw stem!

Een hart voor kwetsbare mensen
Als sociaal werker (social worker) ondersteun je mensen die moeite hebben hun weg te vinden in de samenleving. Heb jij een hart voor kwetsbare mensen? Dan is dit beroep voor jou!


Patiënten knappen sneller op in een ‘gezellig’ ziekenhuis

november 2019

Ziekenhuis

Hoe gezelliger de inrichting en sfeer van een ziekenhuis, hoe sneller patiënten lijken te herstellen. Logisch dus dat steeds meer ziekenhuizen afscheid nemen van steriele, lege ruimtes en witgeverfde muren.

Minder zielig
In 15 ziekenhuizen in Nederland worden mensen met een nieuwe heup of knie sinds kort bij elkaar gezet in een grote kamer. Deze lijkt op de activiteitenruimte van een buurthuis. Wat blijkt? De mensen voelen zich minder zielig, steunen elkaar, zijn sneller weer op de been en kunnen zelfs een week eerder naar huis!

Leuke kleurtjes
Ook andere ziekenhuizen doen hun best om de omgeving fijner te maken voor patiënten. Zij kiezen bijvoorbeeld voor meubels en gordijnen met een kleurtje, vrolijk geverfde wanden of kunst aan de muur. Eén ding blijft bij het oude: alles moet gemakkelijk schoon te maken zijn, want hygiëne staat in een ziekenhuis nog altijd voorop.

In welk ziekenhuis voel jij je thuis?
Er zijn 4 soorten ziekenhuizen waar je kunt gaan werken. Welke heeft jouw voorkeur?


De nieuwste snufjes voor de allerbeste zorg

november 2019

Technologie zorg

Dankzij nieuwe (technologische) vondsten kunnen mensen prettiger en gezonder leven. Wat dacht je van deze 4 voorbeelden?

1. Zorg op afstand
Via apps en smartwatches kunnen patiënten zelf hun gegevens doorgeven aan het ziekenhuis. Bijvoorbeeld hun bloed- en suikerwaarden. Zo hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis voor een controle. Toch even contact nodig? Dan is er een videoverbinding.

2. Heup-airbag
‘De Wolk’ is een kleine airbag die ouderen om hun heupen kunnen dragen. Als ze vallen, komt de klap minder hard aan. De Wolk is getest bij 50 mensen. Het resultaat? Niemand liep een breuk op.

3. Kunstbaarmoeder
Baby’s die veel te vroeg geboren worden, overlijden vaak of houden hun leven lang complicaties. Eindhovense onderzoekers willen dat veranderen. Zij werken aan een kunstbaarmoeder die vroeggeboren kinderen door de kritische periode heen helpt.

4. Muziek voelen via een kledingstuk
Met het Sound Shirt kunnen dove mensen muziek voelen. Het T-shirt heeft namelijk 16 sensoren die draadloos zijn verbonden met een computer. Als een viool klinkt, voelt de drager tintelingen op de arm. Drums zorgen voor geklop op de rug.

Help jij medische problemen oplossen?
Kriebelt het bij jou om ook mooie technologische oplossingen te bedenken voor medische problemen? Check dan de opleidingen master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn, master Innovatie in Zorg en Welzijn en het beroep biomedisch technoloog.


Geweld tegen ambulancepersoneel? Naar de gevangenis!

november 2019

Ambulancepersoneel

Van 4 tot en met 10 november is het de Week van Respect. Een mooi moment om stil te staan bij het werk van ambulancemedewerkers. Zij verlenen hulp aan mensen in nood, en daar verdienen ze natuurlijk héél veel respect voor. Toch krijgen ze dat niet altijd. Mensen die op de ambulance werken, hebben namelijk regelmatig te maken met geweld van omstanders.

Onaanvaardbaar
Plegers van geweld tegen ambulancepersoneel, brandweermensen en politieagenten kunnen nu alleen een taakstraf krijgen. Onaanvaardbaar, vinden de ministers Dekker (Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Zij willen dat geweldplegers voortaan naar de gevangenis gaan, en hebben daarvoor een wetsvoorstel ingediend. Zo moet het werk van de hulpverleners weer veiliger worden.

Veel mogelijkheden in de ambulancezorg
Ben jij stressbestendig en hulpvaardig? Denk er dan eens over om in de ambulancezorg aan de slag te gaan. Je doet er enorm goed werk mee en er zijn meer mogelijkheden dan je denkt!