Nieuws

Arts zoekt oncologieverpleegkundige

april 2017

Niet zonder jullie

Het is weer eens wat anders: specialisten die verpleegkundigen uitnodigen in hun ziekenhuis te komen werken. In het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) gebeurt het onder het motto #nietzonderjullie.

Onmisbaar
Het AVL behandelt mensen met kanker. Voor de beste zorg zijn oncologieverpleegkundigen onmisbaar. Zij zijn namelijk gespecialiseerd in kanker.

Sinds eind vorig jaar is er een tekort aan oncologieverpleegkundigen. Het AVL kan 20 van de 200 arbeidsplaatsen al langer dan 6 maanden niet vervullen. Dat moet natuurlijk veranderen.

Nietzonderjullie.nl
De specialisten vertellen op LinkedIn, Twitter en Facebook dat ze niet zonder verpleegkundigen kunnen, en dat die laatsten in het AVL heel veel kunnen en mogen leren. Een vak voor jou? Check Nietzonderjullie.nl en de opleiding Oncologie Verpleegkundige.


Virtual reality helpt bange kinderen

april 2017

jongetje in ziekenhuis

Als kinderen goed worden voorbereid op een operatie, zijn ze minder bang. Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis onderzoekt of virtual reality (VR) daarbij kan worden ingezet.

Een virtueel kijkje
In het Sophia Kinderziekenhuis gaan elk jaar ongeveer 6.000 kinderen onder narcose voor een operatie. Zo’n 70 procent is bang voor de ingreep. Logisch maar ook vervelend! Angstige kinderen hebben namelijk meer pijn en herstellen minder snel. Ze huilen vaker, wat ook stressvol is voor hun ouders.

Sinds kort kunnen patiëntjes in het Sophia Kinderziekenhuis met een VR-bril alvast een kijkje nemen in de wacht-, operatie- en uitslaapkamer. Een virtuele verpleegkundige en anesthesioloog leggen uit wat er precies gaat gebeuren. De onderzoekers verwachten dat de kinderen hierdoor meer ontspannen de operatie ingaan.

Werken met kinderen: iets voor jou?
Kun jij de jongste patiënten goed op hun gemak stellen? Denk dan eens aan een baan in een kinderziekenhuis of op een kinderafdeling. Bijvoorbeeld als kinderverpleegkundige, operatieassistent, anesthesiemedewerker of anesthesioloog.


Meer werk in de zorg

april 2017

wijkverpleegkundige

Goed nieuws als jij aan de slag wilt in de zorg: het aantal banen groeit weer! Er zijn vooral kansen voor functies op MBO-3-niveau en hoger.

Thuiszorg
Niet altijd was er zoveel werk in de zorg als nu. Van 2012 tot 2016 verminderde het aantal banen met ruim 61.000 ofwel 5 procent. Gelukkig trekt de arbeidsmarkt nu weer aan. UWV verwacht voor de komende jaren een banengroei van jaarlijks 1 procent. Vooral in de thuiszorg komt er veel extra werk.

Welke beroep kies jij?
In sommige beroepen is er zelfs een tekort. Bekijk ze snel: verzorgende-IG, MBO-verpleegkundige, HBO-verpleegkundige, wijkverpleegkundige, specialist ouderengeneeskunde en psychiater.


Flex aan de studie

april 2017

studentes geneeskunde

Met ingang van het nieuwe studiejaar kun je aan sommige universiteiten en hogescholen ‘flexstuderen’. Als student betaal je dan per studiepunt in plaats van het volledige collegegeld. Wil je tijdelijk minder vakken volgen, bijvoorbeeld vanwege een bestuursjaar of mantelzorg? Dan is dit experiment interessant voor jou.

Dat scheelt!
Normaal gesproken betaal je voor een volledig studiejaar, ook als je door omstandigheden niet alle vakken volgt. Met flexstuderen betaal je alleen voor de vakken die je wilt gaan volgen. Zo bepaal je zelf het tempo van je studie, zonder dat dit financieel nadelig is.

Meer weten?
Het experiment begint op 1 september 2017 en duurt tot 1 september 2023. De Hogeschool Utrecht, Tilburg University en de Universiteit van Amsterdam doen mee. Lees er alles over op de site van de Landelijke Studentenvakbond LSVb.


Beroep van de maand: pedagogisch medewerker kinderopvang

april 2017

Ben jij dol op kinderen? Ook als ze huilen, lawaai maken of alwéér in hun broek geplast hebben? Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je groepen kinderen in een kinderdagverblijf. Dit kunnen bijvoorbeeld baby's, peuters of kleuters zijn. Je zorgt dat ze zich prettig voelen, en dat de activiteiten passen bij hun leeftijd. Op deze manier lever je een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Lees meer over het beroep pedagogisch medewerker kinderopvang.

Ben jij pedagogisch medewerker kinderopvang? Word voorlichter bij YouChooz.nl, en beantwoord per mail vragen van lezers over jouw beroep.


Foto-impressie Week van Zorg en Welzijn

maart 2017

Kickoff

De Week van Zorg en Welzijn was weer druk bezocht! Kon jij er dit jaar niet bij zijn? We geven je een impressie van de Week van Zorg en Welzijn 2017.

En zet 12 t/m 17 maart 2018 alvast in je agenda. Tot dan!

Bekijk de sfeerimpressie.