Nieuws

Halvering collegegeld eerste jaar HBO en WO

mei 2018

Studenten

Plannen voor een HBO- of universitaire opleiding? Dan is er goed nieuws! Het kabinet heeft een wetsvoorstel opgesteld voor de halvering van het collegegeld voor eerstejaarsstudenten. Dit betekent dat je vanaf het studiejaar 2018-2019 voor je eerste studiejaar € 1.030,- betaalt in plaats van € 2.060,-.

Kom jij in aanmerking?
Je profiteert van de korting als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

•    Je begint in of na het studiejaar 2018-2019 voor het eerst met een opleiding aan een hogeschool of universiteit. (Volgde je al eerder een HBO- of WO-opleiding, dan betaal je dus het volledige bedrag.)
•    Je betaalt het wettelijk collegegeld. (Sommige instellingen bepalen zelf hoeveel collegegeld ze vragen. Voor dit ‘instellingscollegegeld’ geldt geen halvering.)
•    Je gaat een bacheloropleiding of Associate degree doen.

De Eerste Kamer moet de plannen nog goedkeuren. Op de website van de Rijksoverheid lees je wat de status van de plannen is.


Gezonder leven met een leefstijladviseur

mei 2018

Leefstijl

Begeleiding van een leefstijladviseur helpt écht om fitter te worden. Wetenschappers volgden twee jaar lang een groep van ruim 350 mensen die bij een leefstijladviseur kwamen. Allemaal hadden ze overgewicht. Sommige hadden daarnaast nog andere aandoeningen. Na verloop van tijd leefden al deze mensen gezonder: ze gingen meer bewegen, gezonder eten en hadden minder last van het jojo-effect.

In de basisverzekering?
Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+, in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en zorgverzekeraar CZ. Promovenda Celeste van Rinsum: 'Een leefstijladviseur motiveert patiënten om het leefpatroon in kleine stapjes te veranderen.' Nu dat wetenschappelijk is aangetoond, is er volgens haar een grote kans dat de leefstijladviseur vanaf 2019 in de basisverzekering komt.

Meer weten over de inhoud van dit beroep? Check de beschrijving van leefstijladviseur.


De GGZ heeft dringend personeel nodig

mei 2018

Gesprek in de GGZ

Er is een tekort aan medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg. En dat wordt de komende jaren alleen maar groter, verwacht GGZ Nederland. Het gebrek aan personeel heeft gevolgen: groeiende wachtlijsten, een mogelijke opnamestop en zelfs klinieken die (tijdelijk) moeten sluiten.

Meer HBO en WO
Steeds meer medewerkers gaan met pensioen. En er zijn onvoldoende nieuwe mensen om die te vervangen. Daarnaast is de vraag naar mensen die een HBO- of universitaire opleiding volgen groter dan het aantal opleidingsplaatsen. GGZ Nederland gaat zich daarom inzetten voor meer opleidingsplaatsen op HBO- en WO-niveau. Zo kunnen ze meer personeel opleiden.

Welke beroepen?
Wil jij werken in de GGZ? Dit zijn beroepen met de grootste tekorten: psychiater, GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, verpleegkundig specialist, MBO-verpleegkundige en HBO-verpleegkundige.


Waar werken studenten Verpleegkunde het liefst?

mei 2018

Verpleegkundigen werkveld

De meeste studenten Verpleegkunde willen aan de slag in een algemeen ziekenhuis, revalidatiecentrum of een instelling voor gespecialiseerde zorg. Denk bijvoorbeeld een kankerkliniek of oogziekenhuis. Dit geldt voor tweederde van de MBO-studenten en driekwart van de HBO-studenten. Ze kiezen hiervoor vanwege het uitdagende werk en de mogelijkheid om zich te specialiseren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). De overige studenten Verpleegkunde willen werken in een andere branche, zoals de thuiszorg of ouderenzorg. Zij vinden dat hier meer ruimte is om aandacht aan de patiënt te besteden.

HBO-studenten in ouderenzorg
Een ander onderzoek, van het NIVEL, laat zien dat HBO-studenten onder twee voorwaarden graag bij een zorginstelling voor ouderen in dienst willen: het werk moet écht op HBO-niveau zijn, en er moeten andere HBO-verpleegkundigen zijn om mee te overleggen.

Veel kanten
Als verpleegkundige kun je veel kanten op. Lees meer over het beroep MBO-verpleegkundige of HBO-verpleegkundige!


Beroep van de maand: verzorgende-IG

mei 2018

Ben jij zorgzaam en kun je goed met mensen omgaan? Dikke kans dat je een fantastische verzorgende-IG (Individuele Gezondheidszorg) bent! In dit beroep verzorg en begeleid je mensen. Je helpt ze bijvoorbeeld ’s morgens bij het opstaan en aankleden. Ook mag je een paar verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecties geven. Je werkt in een verpleeghuis, GGZ-instelling, de gehandicaptenzorg of kraamzorg. Of in de thuiszorg, zoals Rens: “Dit is het mooiste werk dat er is. Ik help mensen echt de dag door.”
Vragen? Mail ze naar Rens of andere mensen uit de praktijk.

Dit filmpje is gemaakt door zorginstelling Pieter van Foreest.


Geef je mening

Hoi! Wat leuk dat je op YouChooz aan het rondstruinen bent. Mogen we je enkele vragen stellen zodat we meer inzicht krijgen in onze bezoekers? Dit duurt ongeveer 3 minuten. Natuurlijk blijf je anoniem. Dank je wel alvast!