Nieuws

Einde aan studentenstop Verpleegkunde HBO

juli 2018

Verpleegkunde studeren

Vanaf het studiejaar 2019-2020 laten bijna alle opleidingen Verpleegkunde HBO hun numerus fixus los. Dit hebben de hogescholen besloten na een advies van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV).

Slimme oplossingen
Op dit moment hebben 10 van de 17 opleidingen tot HBO-verpleegkundige (regieverpleegkundige) een studentenstop. Dat terwijl de zorg staat te springen om extra medewerkers! De numerus fixus is in het verleden ingevoerd omdat er te weinig stageplaatsen in ziekenhuizen waren. De hogescholen gaan nu, samen met zorginstellingen in hun regio, slimme oplossingen bedenken om meer studenten op stage te krijgen.

Verpleegkunde studeren
Alle voltijd-, deeltijd- en duale HBO-opleidingen Verpleegkunde trekken hun studentenstop in, met uitzondering van de Hanzehogeschool Groningen. Deze blijft voor de voltijdopleiding een numerus fixus hanteren. Wel wordt de instroom stapsgewijs verhoogd.

Wil jij volgend schooljaar Verpleegkunde HBO studeren? Niets houdt je meer tegen!


Helft kinderen beweegt genoeg

juli 2018

Bewegen is belangrijk

Van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar beweegt iets meer dan de helft (55 procent) genoeg volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Dat blijkt uit cijfers over 2017 van het CBS en RIVM. Verschillen tussen jongens en meisjes zijn er niet.

Met de auto naar school
Volgens de Gezondheidsraad moeten kinderen minimaal 3 keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten doen, zoals springen, dansen en krachttraining. Daar komen de meeste kinderen wel aan. Maar daarnaast moeten ze elke dag minimaal 1 uur fietsen, wandelen of zwemmen. Dat heet matig intensieve inspanning. En dat haalt bijna de helft niet, bijvoorbeeld omdat kinderen met de auto naar school worden gebracht.

Dat kan beter!
Wil jij de stilzitters helpen aan genoeg beweging? Dat kan als je kiest voor een beroep in de sport, zoals sport- en bewegingsbegeleider, sport- en bewegingscoördinator of sportinstructeur.


Ziekenhuisinfectie krijgt minder kans

juli 2018

Goede hygiëne in operatiekamer

Nederlandse ziekenhuizen doen steeds beter hun best om ziekenhuisinfecties te voorkomen. Dat zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ) na onderzoek in 48 ziekenhuizen in 2017. 33 ziekenhuizen voldeden aan de normen. De overige moeten in de komende periode verbeteringen laten zien. De situatie is beter dan bij eerdere bezoeken in 2013 en 2015.

Wat is het?
Een ziekenhuisinfectie ontstaat in een instelling voor gezondheidszorg. Daar zijn veel mensen bij elkaar, die onder andere door hun gezondheidsproblemen, behandelingen en ingrepen een verhoogde kans hebben op zo'n infectie. Zo kunnen patiënten tijdens hun opname een bloedvergiftiging, wond-, urineweg- of luchtweginfectie oplopen.

Voorschriften
Ziekenhuizen kunnen infecties voorkomen door de richtlijnen die daarvoor bestaan, goed na te leven. In die richtlijnen staat bijvoorbeeld hoe zorgmedewerkers instrumenten moeten reinigen en wanneer ze hun handen moeten wassen.

Wil jij een bijdrage leveren aan het voorkomen van infecties in zorginstellingen? Kijk dan eens bij het beroep deskundige infectiepreventie.


Zin in een tussenjaar? Je bent niet alleen

juli 2018

Tussenjaar nemen

Je HAVO-, VWO- of MBO-4-diploma op zak en nu een tussenjaar? Dan ben je niet de enige. Steeds meer jongeren kiezen hiervoor. In 2017 waren het er 12.000, terwijl dat aantal in 2010 nog op 9.100 lag. Dit blijkt uit onderzoek van Onderwijs in Cijfers.

Overtuig je ouders
Zien jouw ouders een tussenjaar niet zitten? Overtuig ze met het argument dat zo'n jaar nauwelijks invloed heeft op het studiesucces. Op het HBO heeft 58 procent van de directe doorstromers na 6 jaar het diploma gehaald, tegenover 53 procent van de doorstromers met een tussenjaar. Voor universitaire studenten zijn deze percentages respectievelijk 83 en 81 procent. Bovendien: wie tijdens het tussenjaar op reis gaat, maakt vaker meteen de goede studiekeuze. Je kans om in het eerste studiejaar uit te vallen, is dus kleiner.

Wil weg
Heb jij plannen om een jaar naar het buitenland te gaan voor je aan een studie begint? Op Wil Weg vind je veel informatie over de mogelijkheden, voorbereiding, financiering en - jawel - tips om je ouders te overtuigen.


Wat doe jij met digitalisering?

juli 2018

Zorgrobot

Digitalisering, informatisering en robots brengen grote gevolgen met zich mee. Het werkveld is aan het veranderen en dat zal het de komende jaren blijven doen. In verschillende beroepen rondom zorg, welzijn en sport is de invloed van de technologie groot.

Hoe zijn die veranderingen zichtbaar?
Deze veranderingen zorgen voor een ander takenpakket van bijvoorbeeld een verpleegkundige. Je staat niet alleen maar aan het bed van de patiënt, maar je houd je ook bezig met het digitale dossier van jouw patiënten en met het inzetten van zorgrobots. Daarnaast is ook de thuiszorg enorm veranderd. Zo is er, door verschillende technologieën, meer zorg op afstand. Week van Zorg en Welzijn-vlogger Thomas ging een dagje naar het Living Lab en laat je meer technologische snufjes uit het werkveld zien.

Wat kun jij doen?
Voor organisaties is het van belang om goed om te gaan met al deze veranderingen. Daarbij is het belangrijk dat zij hun werknemers stimuleren en motiveren om met de tijd mee te gaan. Maar jij kunt zelf ook de eerste stap zetten! Voor (toekomstige) professionals is het goed om te bedenken hoe hun werkveld aan het veranderen is. Denk jij wel eens na over hoe een tandartspraktijk eruit zal zien als jij jouw opleiding als assistent hebt afgerond? Zie je een toekomst in dit werkveld wel zitten? En check jij als ervaren zorgprofessional wel eens hoe jij je ontwikkelt? Ga op ontdekking. Blijf jezelf - net als het werkveld - ontwikkelen, je hele leven lang.

Inholland en De Haagse Hogeschool hebben onderzocht hoe het werkveld verandert en hoe jij hier zelf op in kan spelen. Check het onderzoek.


Beroep van de maand: pedagogisch medewerker kinderopvang

juli 2018

Pedagogisch medewerker kinderopvang

Sommige mensen rennen meteen hard gillend weg, andere krijgen nooit genoeg van kinderen. Hoor jij bij die laatste groep? Tijd om je te verdiepen in het beroep pedagogisch medewerker kinderopvang! In dit vak begeleid je groepen baby’s, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot twaalf jaar.
ChoozGuide Ingrid koos voor dit beroep: “Ik heb veel geweldig leuke situaties meegemaakt, maar ook situaties die veel inzet en doorzettingsvermogen vragen. Ik vind het superboeiend!” zegt ze. Lees meer over dit uitdagende beroep. Of mail je vraag naar Ingrid en haar mede-voorlichters!