Nieuws

Nieuws

Minder dierenleed dankzij nieuwe richtlijn

december 2019

Farmacie farmakunde

In deze tijd van goede voornemens komt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) met een wel héél mooi plan. Dit college wil namelijk een richtlijn voor onderzoek naar medicijnen bij de voortplanting aanpassen. Dit redt het leven van zo’n 300.000 tot 400.000 proefdieren per jaar.

Dierproeven vervangen door andere testen
Om te testen of medicijnen eventueel schadelijk zijn voor het ongeboren kind, worden op dit moment veel proefdieren gebruikt. Dat komt door bestaande regels: farmaceuten moeten de medicijnen testen op 2 diersoorten: ratten en konijnen. In de nieuwe richtlijn hoeft dat nog maar op één soort. Veel dierproeven kunnen namelijk worden vervangen door zogenoemde in vitro-testen. Hierbij wordt onderzoek gedaan met bijvoorbeeld gekweekte cellen.
Verder worden de medicijnen voortaan pas later in het onderzoeksproces op dieren getest. Ook daardoor zijn er minder proefdieren nodig.

Werken met medicijnen? Word farmaceutisch consulent
Vind jij geneesmiddelen interessant en wil je er je werk van maken? En daarbij net een stapje verder gaan dan een apothekersassistent? Lees snel de pagina’s over het beroep farmaceutisch consulent!


Luie spieren in actie met de Beweegcirkel

december 2019

Beweegcirkel

Bewegen moet! (En niet alleen om kerstkilo’s kwijt te raken.) Kenniscentrum Sport heeft daarom de Beweegcirkel ontwikkeld voor professionals, zoals buurtsportcoaches en sport- en bewegingsleiders. Hiermee kunnen zij mensen helpen om meer beweging in hun dag te brengen.

Superhandige tool
De Beweegcirkel heeft de vorm van een boekje waarin allereerst de beweegrichtlijnen staan: deze vertellen hoeveel en welke beweging mensen in een bepaalde leeftijdsgroep nodig hebben om fit en gezond te blijven. Daarnaast is de Beweegcirkel een praktische tool met invuloefeningen en voorbeelden ter inspiratie.

Snel naar jouw beroep in sport
Sta jij te popelen om mensen in beweging te krijgen en ze daarbij te begeleiden? Neem dan een spurt naar onze pagina met opleidingen en beroepen in sport.


Zin in Zorg! Voor blije artsen én patiënten

december 2019

Hoe zorgen we dat jonge dokters iedere dag met plezier naar hun werk gaan, mentaal fit blijven en méér tijd voor de patiënt hebben? Om een antwoord op deze vragen te vinden, zijn 4 organisaties Zin in Zorg gestart.

De cijfers liegen niet
Bijna één op de 5 jonge artsen (al dan niet in opleiding tot specialist), krijgt burn-outklachten. Dat komt door de hoge werkdruk en het feit dat er te weinig vrije tijd overblijft om te ontspannen. Jonge dokters die eenmaal een burn-out hebben, krijgen in 40 procent van de gevallen te weinig kans om daar goed van te herstellen.

Onacceptabel!
Dat kan écht niet, vinden DJS (De Jonge Specialist), de LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband), de LOVAH (Landelijke Organisatie Van Aspirant Huisartsen) en VvAA (een vereniging voor artsen, paramedici en studenten in die beroepen). Zij zijn daarom vorige maand Zin in Zorg gestart. Deze beweging gaat op basis van onderzoek onder de beroepsgroep een actieplan maken om zaken te verbeteren.

Ook zin in zorg? Volg de opleiding Geneeskunde!
Wil jij zo’n arts worden die iedere dag fluitend naar het werk gaat? Verdiep je dan in de opleiding Geneeskunde!


Mensen met dementie in het OV: jij helpt ze toch ook?

december 2019

Dementie

Inchecken in de bus of trein. Het juiste perron vinden, of weer teruggaan naar de coupé na een toiletbezoek. Zomaar 3 situaties die heel lastig zijn voor reizigers met dementie. De campagne ‘Goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ wil dat andere mensen zich hiervan bewust zijn en waar nodig een handje helpen.

Mee blijven doen
Er komen steeds meer mensen met dementie: nu zijn het er nog 280.000, maar hun aantal zal stijgen naar bijna een half miljoen in 2040. Deze mensen moeten zo lang mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij, en dus ook met het OV kunnen reizen.

Jouw goede voornemen
De campagne ‘Goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ is ontwikkeld door Samen Dementievriendelijk, de NS en Connexxion. In de campagne kunnen alle medewerkers in het openbaar vervoer een gratis online-training volgen. Maar ook voor jou is er een gratis training waarin je leert omgaan met mensen met dementie. Die kost maar een kwartiertje van je tijd. Volg ‘m nu meteen. Of maak er je beste voornemen voor 2020 van!

Beroep casemanager dementie
Wil jij mensen met dementie en hun mantelzorgers ook beroepsmatig begeleiden en de zorg voor hen organiseren? Kijk dan of het beroep casemanager dementie jou aanspreekt!