Nieuws

Steeds meer domotica in de zorg

januari 2019

Zorg en technologie

Domotica in de zorg is niet meer weg te denken. Deze toepassing van automatisering helpt mensen zo zelfstandig en veilig mogelijk te wonen en leven. Gehandicapte mensen kunnen bijvoorbeeld met een app hun deuren en gordijnen openen en dichtdoen en het licht bedienen. En dankzij beeldbellen hoeft een patiënt niet steeds naar de poli, maar kan hij ook via de tablet contact hebben met de arts of verpleegkundige.

Slimme vloer
Ook in de ouderenzorg wordt domotica steeds vaker ingezet. Zo kregen twee woonzorgcentra in Katwijk en Lisse onlangs een ‘slimme vloer’. In deze vloer zijn druksensoren verwerkt. Die zorgen ervoor dat medewerkers een alarmmelding op hun smartphone krijgen als bewoners vallen, in de nacht opstaan of ronddwalen. Het grote voordeel van de slimme vloer is dat mensen niet gefilmd hoeven worden; dat is immers een inbreuk op hun privacy,

Ben jij enthousiast over de combinatie zorg en techniek en wil jij bijdragen aan nog meer slimme oplossingen? Bekijk dan de opleidingen Zorgtechnicus, Zorg en Technologie en Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie.


Goede kans op baan met MBO sport en bewegen

januari 2019

MBO sport en bewegen

92 procent van de MBO-studenten die in 2014-2015 zijn afgestudeerd aan een opleiding voor sport en bewegen, had vorig jaar een baan. Dit blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor Sport en Bewegen 2018 van Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt (KBA). Zowel studenten van niveau 2, 3 als 4 vonden een baan.

Opvallend is dat 46 procent daadwerkelijk in de sportsector werkt. De overige studenten gingen aan de slag in aanverwante beroepen in toerisme en recreatie, zorg en welzijn, veiligheid en het onderwijs.

Prima aansluiting
De MBO Raad vindt dat veel scholen goed aansluiten op maatschappelijke ontwikkelingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om duurzaamheid, preventieve gezondheidszorg en vitaliteit op de werkplek. Dit geldt vooral voor scholen met het profiel Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport; Coördinator Sport- en Bewegingsagogie en Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid.

Trek een sprint
Sportief aangelegd? Trek een sprint naar één van de volgende opleidingen:
•    Medewerker Sport en Recreatie
•    Sport- en Bewegingsleider
•    Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport
•    Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid
•    Coördinator Sport- en Bewegingsagogie
•    Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching


Bijna helft Nederlanders onzeker bij huidproblemen

januari 2019

Huidtherapie

Je staat op, kijkt in de spiegel en ziet een grote pukkel op je neus of kin. Balen! De rest van de dag zit je daardoor niet lekker in je vel. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Bijna de helft van de Nederlanders voelt zich minder zelfverzekerd als er iets aan de hand is met de huid. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van het Huidfonds.
    
Huidhelden
Er zijn ook mensen die langdurig kampen met een huidaandoening. In Nederland zijn dat er 1,2 miljoen. Ze hebben eczeem, acne of een minder bekende huidziekte. De zorg voor deze mensen moet beter, aldus 8 op de 10 Nederlanders. Ook vinden 7 op de 10 mensen het (zeer) belangrijk dat er wordt gewerkt aan de acceptatie van de huid die ‘anders’ is. Het Huidfonds is het daarmee eens, en voert daarom de campagne Huidhelden. Hierin vertellen mensen met een huidaandoening hun verhaal.

Wil jij mensen met een huidziekte behandelen? En kun je ondertussen goed luisteren naar hun verhaal? Lees dan meer over het beroep huidtherapeut en de opleiding Huidtherapie.


Genomineerden Sociaal Werker van het Jaar 2019 bekend

januari 2019

Sociaal werker

Wie wordt in 2019 de ambassadeur van het sociaal werk? De vakjury heeft 3 kandidaten genomineerd, onder meer vanwege hun persoonlijkheid en vernieuwende manier van werken. Esther, Samira en Norbert zijn in de race voor de titel Sociaal Werker van het jaar 2019.

Maak kennis
Benieuwd wie deze mensen zijn, waar ze werken en wat hun initiatieven zo bijzonder maakt? Op de site Sociaal Werk werkt! maak je kennis met ze. Vanaf half februari is er op de site ook een filmpje over elke genomineerde te zien. Je kunt dan je stem uitbrengen op je favoriet. De stemmen die de kandidaten op deze manier verzamelen, tellen voor 25 procent mee. Op de Dag van de Sociaal Werker op 13 maart bepaalt het zaalpubliek nog eens 25 procent. Voor het overige deel beslist de vakjury wie als winnaar uit de bus rolt.

Wil jij – net als Esther, Samira en Norbert – mensen ondersteunen om hun weg te vinden in de samenleving? Dan past het beroep sociaal werker (social worker) bij jou!


Beroep van de maand: mondhygiënist

januari 2019

Als mondhygiënist zorg je – samen met de patiënt – voor een optimale conditie van tanden en tandvlees. Je onderzoekt en reinigt de mond en start zo nodig een behandeling. Je haalt bijvoorbeeld tandsteen weg of vult een gaatje. Heel belangrijk zijn jouw poets- en reinigingsinstructies! “Als er patiënten komen met problemen aan hun tandvlees (hoe erger hoe beter!), is het prachtig als mede dankzij mij de problemen verdwijnen”, zegt mondhygiënist Tieneke. Zet jij ook je tanden in dit beroep? Tieneke en haar collega’s helpen je graag op weg. Mail je vraag!

Dit filmpje is gemaakt door Randstad Nederland.