1 op 5 mensen heeft meerdere tekenbeten

juli 2019

Arts microbioloog

Túúrlijk weet je het: als je in de natuur bent geweest, moet je een tekencheck doen. Maar wist je ook dat je dóór moet zoeken als je een teek hebt gevonden? Bijna 1 op de 5 mensen heeft namelijk meerdere tekenbeten tegelijk. Dat blijkt uit meldingen op Tekenradar.nl.

Oppassen deze maand!
Elk jaar bijten meer dan een miljoen teken iemand in Nederland. Dat gebeurt vooral in de maanden juni en juli. (Extra goed opletten dus deze maand!) Van de 100 mensen die gebeten worden, krijgen 2 tot 3 de ziekte van Lyme.

Help, een beet! Wat nu?
Als je een teek snel verwijdert, heb je een kleinere kans om ziek te worden. Waarschuw ook even de mensen met wie je op pad bent geweest. Zij kunnen zich dan extra goed controleren. Hou de plek van de beet nog drie maanden in de gaten. Ontstaat er een ring- of vlekvormige uitslag of krijg je last van koorts? Dan is het tijd voor een bezoekje aan de huisarts!

Mooi beroep: arts-microbioloog
Vind jij parasieten (zoals teken), virussen, bacteriën, schimmels en andere micro-organismen interessant? Dan is het beroep arts-microbioloog jou misschien wel op het lijf geschreven!


Terug naar het overzicht