Nieuws (archief)

Kom naar de Week van Zorg en Welzijn

maart 2019

Week van Zorg en Welzijn

De Week van Zorg en Welzijn is begonnen! Dit geeft je een prachtige kans om je op diverse locaties te oriënteren op beroepen, werkgevers, opleidingen en scholen. Lees meer.

Honderden zorg- en welzijnsinstellingen zetten hun deuren voor jou open. Zo zie jij hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Kom naar één van de Meet & Greets, inspiratiemiddagen of speeddates bij jou in de buurt en ontmoet werkgevers, loopbaancoaches en onderwijsinstellingen. 

Wil je weten waar en wanneer alle activiteiten plaatsvinden? Kijk op: www.weekvanzorgenwelzijn.nl.

Of kijk voor jouw regio op een van de volgende vacaturesites:
Drenthe: www.zorgpleinnoord.nl
Flevoland: www.zowelwerk.nl
Friesland: www.frieslandzorg.nl
Gelderland: www.werkeninzorgenwelzijn.nl
Gelderland: www.zorgselect.nl
Groningen: www.zorgpleinnoord.nl
Limburg: www.zorgnetlimburg.nl
Noord-Brabant: www.brabantzorg.net
Noord-Holland: www.infopuntzorg.nl
Noord-Holland: www.komwerkeninzorgenwelzijn.nl
Overijssel: www.zorgselect.nl
Utrecht: www.utrechtzorg.nl
Zeeland: www.zz.nl
Zuid-Holland: www.care2care.nl
Zuid-Holland: www.derotterdamsezorg.nl
Zuid-Holland: www.zorgenwelzijnplein.nl
Zuid-Holland: www.zorgenwelzijnwerkt.nl


Mannen nodig in de kinderopvang!

maart 2019

Kinderopvang

Er werken maar weinig mannen in de kinderopvang. Dat is een groot gemis, vindt de Brancheorganisatie Kinderopvang. Het is voor kinderen namelijk goed om zowel mannen als vrouwen in de rol van opvoeder te zien. Ook functioneren teams vaak beter als er genoeg diversiteit is.

Babygroepen
Van alle werknemers in de kinderopvang is ongeveer 5 procent man en 95 procent vrouw (cijfers eind 2017). De helft van deze mannen werkt in staffuncties. De andere helft in de buitenschoolse opvang (BSO) met kinderen van 4 tot 12 jaar. Mannen op babygroepen zijn er nauwelijks.

Dat kan beter! Ben of ken jij een man die geknipt is voor het werken met kinderen? Lees (of tip) dan snel onze informatie over het beroep pedagogisch medewerker kinderopvang.


Geneeskunde studeren? Dit zijn de beste opleidingen

maart 2019

Studeren

De opleidingen Geneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Maastricht, zijn de beste van het land. Dat is het oordeel van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) na de nieuwste visitatieronde in 2017-2018. Zowel de bachelor- als de masteropleiding van deze studies kregen het oordeel ‘goed’. Ook de andere geneeskundeopleidingen in ons land voldoen aan de eisen.

Eindwerken en gesprekken
De NVAO beoordeelt van tijd tot tijd alle opleidingen van het Nederlandse hoger onderwijs. In 2017-2018 waren de medische opleidingen aan de beurt. Een commissie van vooral medici beoordeelde de opleidingen onder meer op een selectie van eindwerken. Ook heeft de commissie gesprekken gevoerd met studenten, docenten en begeleiders, alumni en leden van de opleidings- en examencommissie.

Droom jij van een toekomst als arts? Dan is onze informatie over de opleiding geneeskunde een must voor je!

Bron: RuG


Veel nieuwe medewerkers in de zorg

maart 2019

Medewerkers in de zorg

Tussen 2016 en 2018 zijn er ruim 20.000 medewerkers bijgekomen in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg. Dat meldt het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW). Goed nieuws, want er zijn volop mensen nodig om ook in de toekomst iedereen van zorg te voorzien.

Veel zij-instromers
In de verpleeg- en verzorgingshuizen gingen in de genoemde periode 14.500 nieuwe medewerkers aan de slag. In de thuiszorg waren dat er 6.300. In 42 procent van de gevallen ging het om zij-instromers. Deze mensen werkten voorheen in een andere branche dan zorg en welzijn.

Ook jij bent welkom
Er zijn nog meer medewerkers nodig in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg. Ook jij bent dus van harte welkom! Check bijvoorbeeld het beroep verpleegkundige in verpleeghuis!


Beroep van de maand: audicien

maart 2019

Als audicien onderzoek je mensen met hoorproblemen. Zo nodig meet je een hoortoestel aan. Je legt je cliënten uit hoe dit toestel werkt en hoe ze het schoon moeten houden. Kleine reparaties? Die fix jij! In dit vak moet je goed met mensen kunnen omgaan en een pietje-precies zijn.
“Onze branche heeft nog veel mensen nodig”, zegt audicien Peter. “Graag help ik mensen die benieuwd zijn naar het vak audicien.” Dus heb jij oren naar dit beroep? Mail je vraag naar Peter!

Dit filmpje is gemaakt op initiatief van SBB, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven.


Top 5 best bezocht

februari 2019

Oriënteer jij je al op een passende nieuwe studie? Dan is het fijn om daar met anderen over te praten, te grasduinen op internet én te zien waar zij interesse in hebben. De bezoekers van YouChooz.nl hebben in 2018 het vaakst de volgende pagina’s bezocht. Ontdek of één van deze opleidingen of beroepen bij jou past!

Meest bezochte pagina’s van de opleidingen:
1. Geneeskunde
2. MBO-Verpleegkundige
3. Verpleegkunde HBO
4. Verloskunde
5. Praktijkondersteuner Huisarts

Meest bezochte pagina’s van de beroepen:
1. Pedagogisch medewerker kinderopvang
2. Verzorgende-IG
3. Psycholoog
4. Chirurg
5. Verpleegkundige in ziekenhuis


Huisartsenzorg heeft personeel nodig

februari 2019

Dokterassistent

Huisartsen, doktersassistenten, praktijkondersteuners: in de huisartsenzorg is er in alle functies behoefte aan personeel. Dit blijkt uit onderzoek van Nivel in samenwerking met Prismant.

Patiënten blijven helpen
De arbeidsmarkt in de huisartsenzorg staat in veel regio’s onder druk. Er komen nu maar beperkt huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners (POH’s) bij. Terwijl dit er meer zou moeten zijn, om patiënten goed te kunnen helpen. Praktijken krijgen namelijk te maken met meer ouderen en chronisch zieken. De huisartsenpraktijken gaan nu regionaal samenwerken om te onderzoeken hoe ze meer personeel kunnen opleiden en aantrekken.  

Is er voor jou een toekomst in de huisartsenzorg?

Check de beroepen:
Huisarts
Doktersassistent
Praktijkondersteuner huisarts
Praktijkondersteuner huisarts GGZ


Lang leven is erfelijk

februari 2019

biomedisch wetenschapper

De sleutel tot een lang leven ligt in de genen van je familie. Dat onderzochten wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum samen met Amerikaanse en Nijmeegse collega’s.

Top tien procent
Een lang leven is erfelijk; als je uit families komt waarvan meerdere leden behoren tot de top tien procent overlevenden van hun generatie. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie na het bestuderen van de stambomen van maar liefst 314.819 personen uit 20.360 families, die teruggingen tot geboortejaar 1740.

Langleven-genen
De onderzoeksgegevens kwamen uit twee grote datasets: één uit Utah in de Verenigde Staten en één uit de provincie Zeeland. De leefomstandigheden in beide gebieden zijn heel verschillend. Ondanks deze verschillen kwamen de wetenschappers tot exact dezelfde conclusies voor wat betreft de overerving van langlevendheid in families. De wetenschappers noemen dat ‘langleven-genen’.

Duik ook in de onderzoekswereld rondom de gezondheid van de mens! Word biomedisch wetenschapper.Bron: Zorgkrant.nl


Beroep van de maand: persoonlijk begeleider dagcentrum gehandicaptenzorg

februari 2019

“Als een cliënt eerst onrustig is en daarna rustig wordt, heb ik het idee dat ik iets heel erg goed heb gedaan”, zegt Sanne in het filmpje. Ze volgt een opleiding tot persoonlijk begeleider dagcentrum gehandicaptenzorg. In dit beroep organiseer en coördineer jij activiteiten die aansluiten bij de persoonlijke ontwikkeling van je cliënten. Niet altijd makkelijk, wel heel boeiend! Je moet er vindingrijk en creatief voor zijn, en véél gevoel voor humor hebben. Word jij Sannes collega? Werkgevers zitten te springen om mensen met dit beroep.

Werk jij al als persoonlijk begeleider op een dagcentrum? Word voorlichter bij YouChooz.nl, en beantwoord per mail vragen van lezers over jouw beroep.

Dit filmpje is gemaakt door SBB.


Beroep van de maand: mondhygiënist

januari 2019

Als mondhygiënist zorg je – samen met de patiënt – voor een optimale conditie van tanden en tandvlees. Je onderzoekt en reinigt de mond en start zo nodig een behandeling. Je haalt bijvoorbeeld tandsteen weg of vult een gaatje. Heel belangrijk zijn jouw poets- en reinigingsinstructies! “Als er patiënten komen met problemen aan hun tandvlees (hoe erger hoe beter!), is het prachtig als mede dankzij mij de problemen verdwijnen”, zegt mondhygiënist Tieneke. Zet jij ook je tanden in dit beroep? Tieneke en haar collega’s helpen je graag op weg. Mail je vraag!

Dit filmpje is gemaakt door Randstad Nederland.