Nieuws (archief)

Meer taks op fris, minder gaatjes

mei 2019

Tandarts

Een miljoen minder gaatjes in tanden en kiezen? Dan moet de belasting op zoete frisdranken met twintig procent omhoog. Dat hebben onderzoekers van het Radboudumc becijferd.

Veel suikers
In frisdrank zitten veel suikers. Die veroorzaken gaatjes (cariës) én vergroten de kans op overgewicht en diabetes. Diabetes-organisaties willen daarom al jaren zo’n hogere taks.
Hongaren, Britten en Fransen betalen al extra belasting op ongezonde producten als frisdrank. Komt het bij ons ook zover? Dat is nog even afwachten.

Een toekomst als tandarts?
Wat wél zeker is: ook na zo’n taksverhoging blijft de vraag naar tandartsen groot. Ben jij erg secuur en beschik je over een vaste hand? Dan is een toekomst als tandarts misschien helemaal jouw ding!


Bijna een op de vier jongeren heeft overgewicht

mei 2019

Overgewicht jongeren

In 2018 was bijna een kwart (24 procent) van de jongeren tussen 18 en 25 jaar te zwaar. Van die groep zijn drie op de tien jongeren ontevreden over hun gewicht. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers in de Jeugdmonitor.

Stijgende lijn
Het aantal kinderen en jongeren (2- tot 25-jarigen) met overgewicht stijgt al jaren. In 2000 ging het nog om 12,5 procent, terwijl dat percentage vorig jaar naar 15,8 was gestegen. 3 procent van die groep heeft zelfs ernstig overgewicht en lijdt aan obesitas. Kinderen met een niet-westerse achtergrond zijn vaker te zwaar. Overgewicht komt bij jongens en meisjes ongeveer evenveel voor.

Wil jij mensen helpen afvallen zodat ze gezonder worden? Check dan het beroep diëtist.


Kiezen voor GGZ, zo gek nog niet

mei 2019

GGZ Nederland

Wat drijft professionals in de geestelijke gezondheidszorg? Waarom hebben zij gekozen voor de GGZ? Hoe gaan ze om met allerlei situaties? Vier jonge hulpverleners en een oude rot vertellen dat in het digitale boekje ‘Kiezen voor GGZ, zo gek nog niet.’

Elke dag anders
Het resultaat? Mooie, meeslepende en ontroerende verhalen. Soms verdrietig, maar in de GGZ wordt óók gelachen. Pum (23) zegt bijvoorbeeld: ‘Ik kan soms zo genieten van de gekte. Echt, ik heb heel veel lol op mijn werk. Elke dag in de kliniek is anders, en soms zijn patiënten grappig zonder dat ze het zelf doorhebben.’

Wat kies jij?
Benieuwd hoe het er in de geestelijke gezondheidszorg aan toegaat? Of wil je zelf aan de slag in het werkveld? Dan is Kiezen voor GGZ een must voor jou! Bekijk de pdf!


Hooikoorts? Je bent niet alleen

mei 2019

Hooikoorts

Hatsjoeoeoeoeoe, snotterdesnotter. En oh, die ellendige jeukogen! Heb jij last van hooikoorts? Een schrale troost: je bent niet alleen. Zeker vier miljoen mensen in ons land zijn allergisch voor pollen.

Vroege piek
Door de zachte winter is het hooikoortsseizoen dit jaar vroeg begonnen. Volgens het CBS kochten veel mensen al in februari en maart medicijnen tegen hun pollenallergie. Dat is een maand eerder dan in voorgaande jaren.

Als internist-allergoloog onderzoek en behandel je mensen met allergische aandoeningen. Niet allergisch voor een studie van twaalf jaar? Verdiep je dan eens in dit beroep.


Volop kansen in de zorg

april 2019

Zorgmedewerkers

Zin in een baan in de zorg? Dan zit je (nog steeds) goed! Ook dit jaar blijft de vraag naar nieuwe medewerkers in de zorg groeien. Dat laat UWV zien in een nieuwe factsheet. Er komen steeds meer ouderen. Om die mensen goede zorg te bieden, stelt de regering geld beschikbaar voor extra zorgpersoneel.

Anders verdelen
Instellingen lossen het tekort aan personeel ook op door het werk anders te verdelen. Zo zijn er in sommige verpleeghuizen ‘huiskamermedewerkers’ die activiteiten doen met de bewoners. Het overige personeel heeft daardoor meer tijd voor andere taken.

Jij bent nodig!
De zorg zit te springen om nieuwe medewerkers met een diploma op MBO-3-niveau of hoger. Ben jij zorgzaam én doortastend? In de volgende beroepen liggen er volop kansen voor jou:

Verzorgende-IG
Woonbegeleider gehandicaptenzorg
MBO-Verpleegkundige
HBO-verpleegkundige/regieverpleegkundige
Operatieassistent


Meer mensen naar de mondhygiënist

april 2019

Mondhygienist

Lachen, eten, praten, zingen. En zoenen natuurlijk! Dat doen we allemaal met onze mond. Niet zo gek dus dat steeds meer mensen naar de mondhygiënist gaan. In 2018 ging het om 36 procent van de 12-plussers. In 2014 was dat nog 28 procent.

Vrouwen vaker
Mensen in de leeftijd van 40 tot 65 jaar komen het meest bij de mondhygiënist, vrouwen iets vaker dan mannen. Verder brengen ook mensen met hogere inkomens relatief vaak een bezoekje aan de mondhygiënist. Alleen bij minderjarigen is dat anders: zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor deze leeftijdsgroep namelijk vanuit het basispakket.

Spekkie naar je bekkie?
Als mondhygiënist zet je je, samen met de patiënt, in voor een optimale conditie van de mond. Helemaal jouw ding? Zet je tanden dan in de informatie over het beroep en de opleiding:

Mondhygiënist
Mondzorgkunde


Nederland op kop met superslimme insulinepomp

april 2019

Isulinepomp zorg en welzijn

Wist je dat Nederland sinds kort als eerste Europese land de allerslimste insulinepomp gebruikt? Negen ziekenhuizen verstrekken deze nieuwe pomp aan patiënten. Voorlopig zijn dat alleen nog mensen met diabetes type 1 die veel schommelingen in hun bloedsuiker hebben. Zij hebben vaak ernstige klachten. Een eenvoudiger insulinepomp kan die niet optimaal behandelen.

Elke vijf minuten een meting
Wat de nieuwe pomp zo bijzonder maakt, is dat hij grotendeels zelf bepaalt hoeveel insuline een patiënt nodig heeft. De pomp verricht daarvoor elke vijf minuten een meting. De patiënt krijgt de benodigde hoeveelheid insuline automatisch toegediend. Daarbij ‘leert’ de pomp van de reacties van het lichaam van de gebruiker. Na een aantal weken werkt hij dus nog preciezer.

Een beroep voor jou?
Eén op de veertien mensen heeft diabetes type 1 of 2. Het is dus een ziekte die veel voorkomt. Wil jij het leven van deze patiënten prettiger maken met voorlichting, instructie en praktische hulp? Dan is het beroep diabetesverpleegkundige voor jou!


Vlogs over werken in de ouderenzorg

april 2019

Vloggers zorg en welzijn

Wie in de ouderenzorg werkt, maakt elke dag mooie en menselijke momenten mee. Daar moet meer aandacht voor komen, vindt ANBO. De ouderenorganisatie heeft daarom een Vlogstafette in het leven geroepen met de naam ‘Van Huis naar Thuis’. ActiZ, Zorgthuisnl.nl en het ministerie van VWS steunen het initiatief.

Bijzondere momenten
In de Vlogstafette leggen medewerkers in de ouderenzorg bijzondere momentjes vast in een filmpje, foto of verhaal. Zo laten zij zien hoe de ouderenzorg écht is: soms zwaar, maar ook mooi en betekenisvol. ANBO en de andere organisaties hopen dat hierdoor nieuwe mensen kiezen voor een baan in de ouderenzorg.

Je kunt de vlogs bekijken op een speciale Facebookpagina. Onder de indruk? Lees dan meer over het werkveld Ouderenzorg.


Beroep van de maand: spoedeisende hulp arts (SEH-arts)

april 2019

Judith is SEH-arts. “In dit beroep ben je een echte generalist. Je houdt je onder meer bezig met longgeneeskunde, cardiologie en reanimatie. Overal sta je als eerste aan het bed.”
Als SEH-arts heb je een grote verantwoordelijkheid. Jij stelt de diagnose en bepaalt de behandeling. Je krijgt te maken met patiënten in een levensbedreigende situatie. Onderwijs aan (co-)assistenten is een belangrijk onderdeel van je vak. Ben jij voldoende stressbestendig, flexibel en besluitvaardig om als SEH-arts aan de slag te gaan?

Werk jij al als SEH-arts? Word voorlichter bij YouChooz.nl, en beantwoord per mail vragen van lezers over jouw beroep.

Dit is een filmpje van artsenfederatie KNMG.


Kom naar de Week van Zorg en Welzijn

maart 2019

Week van Zorg en Welzijn

De Week van Zorg en Welzijn is begonnen! Dit geeft je een prachtige kans om je op diverse locaties te oriënteren op beroepen, werkgevers, opleidingen en scholen. Lees meer.

Honderden zorg- en welzijnsinstellingen zetten hun deuren voor jou open. Zo zie jij hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Kom naar één van de Meet & Greets, inspiratiemiddagen of speeddates bij jou in de buurt en ontmoet werkgevers, loopbaancoaches en onderwijsinstellingen. 

Wil je weten waar en wanneer alle activiteiten plaatsvinden? Kijk op: www.weekvanzorgenwelzijn.nl.

Of kijk voor jouw regio op een van de volgende vacaturesites:
Drenthe: www.zorgpleinnoord.nl
Flevoland: www.zowelwerk.nl
Friesland: www.frieslandzorg.nl
Gelderland: www.werkeninzorgenwelzijn.nl
Gelderland: www.zorgselect.nl
Groningen: www.zorgpleinnoord.nl
Limburg: www.zorgnetlimburg.nl
Noord-Brabant: www.brabantzorg.net
Noord-Holland: www.infopuntzorg.nl
Noord-Holland: www.komwerkeninzorgenwelzijn.nl
Overijssel: www.zorgselect.nl
Utrecht: www.utrechtzorg.nl
Zeeland: www.zz.nl
Zuid-Holland: www.care2care.nl
Zuid-Holland: www.derotterdamsezorg.nl
Zuid-Holland: www.zorgenwelzijnplein.nl
Zuid-Holland: www.zorgenwelzijnwerkt.nl