Nieuws (archief)

Nieuws (archief)

Save the date: schrijf je op tijd in voor je nieuwe opleiding

januari 2020

studiekeuze

Begin jij in 2020 aan een nieuwe opleiding? Noteer de uiterste datum voor aanmelding dan razendsnel in je gloednieuwe agenda!

MBO-opleiding
Voor een MBO-opleiding geldt: wanneer je je vóór 1 april inschrijft, ben je in principe verzekerd van een plek. Je hebt dan ook recht op een (gratis en vrijwillig) studiekeuzeadvies. Een studiekeuze-adviseur van de school kijkt dan samen met jou of de opleiding écht bij je past.

Inschrijven voor een MBO-opleiding doe je bij de school zelf. Lees er meer over op mbostart.nl.

Associate degree of bachelor
Heb jij je zinnen gezet op een associate degree- of bacheloropleiding? Dan moet jij je uiterlijk 1 mei hebben ingeschreven. Je hebt dan recht op een studiekeuzecheck en je mag je studiekeuze na 1 mei eventueel nog aanpassen.
Je inschrijving voor een hogeschool of universiteit regel je via studielink.nl.

Nog niet zeker? Doe de test!
Twijfel je nog over je vervolgopleiding? De studie- en beroepskeuzetest op YouChooz.nl helpt jou op weg. Doorloop de 3 stappen en zie welke opleidingen en beroepen in zorg, welzijn en sport bij jou passen.


Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

januari 2020

Hart long chirurg

Een bericht naar ons hart: sinds 1980 is de sterfte door een hartinfarct bij mannen met 89 en bij vrouwen met 86 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Hartstichting. Dat mensen een hartaanval vaker overleven, komt vooral door de snellere hulpverlening en betere behandelingen. Denk bijvoorbeeld aan dotteren.

Tweede doodsoorzaak
Toch overlijdt nog steeds één op de vier mensen aan hart- en vaatziekten. Dat heeft het CBS uitgerekend. Daarmee zijn hart- en vaatziekten – na kanker – de tweede doodsoorzaak.

Jouw toekomst?
Gaan hart- en vaatziekten jou aan het hart? En wil je bijdragen aan steeds betere kansen op overleving? Overweeg dan een toekomst als cardioloog of hart/long chirurg.


Met deze vaardigheden en banen ben je toekomstproof

januari 2020

beroepen en opleidingen

Door automatisering en technologische ontwikkelingen (hallo robots!) verdwijnen niet alleen banen, maar ontstaan er ook nieuwe. Welke vaardigheden en banen zijn gewild in 2020?

Top 5 van vaardigheden
Volgens intermediair.nl (een site voor carrière-inspiratie) heb je in 2020 het meest aan vaardigheden die computers en robots niet kunnen nabootsen, zoals:
1.    oplossen van complexe problemen
2.    kritisch denken
3.    creativiteit
4.    goed met mensen kunnen omgaan
5.    samenwerken met anderen

Beroepen met toekomst
Deze vaardigheden komen vaak van pas in beroepen zorg en welzijn. Geen wonder dus dat een aantal beroepen in die sector in 2020 volgens Intermediair érg gewild zijn, bijvoorbeeld: gezondheidszorgtechnoloog, fysiotherapeut en ergonoom. Lees er snel meer over!


Slogan #nietvoornix moet levens redden

januari 2020

Ambulancepersoneel

Je ziet ze vast weleens: automobilisten die het rode kruis boven een afgesloten rijbaan negeren. Levensgevaarlijk! Dat vinden Rijkswaterstaat, politie, ambulance, ANWB, bergers en wegwerkers. Zij hebben daarom de slogan #nietvoornix gelanceerd. Deze moet automobilisten attenderen op de gevaren. Je kunt de slogan onder andere tegenkomen boven de afgesloten rijstroken en op social media.

Stressbestendig en slagvaardig?
De rode kruisen worden bijvoorbeeld geplaatst als er een ongeluk is gebeurd. Via de betreffende rijbaan kunnen hulpverleners dan snel op de plaats van bestemming komen.
Ook als ambulanceverpleegkundige maak je – samen met de ambulancechauffeur – gebruik van de rijbanen met een rood kruis erboven. Zo zijn jullie vaak als eerste hulpverleners bij een ongeval.


Ben jij stressbestendig en slagvaardig? Dat zijn precies de eigenschappen die je als ambulanceverpleegkundige nodig hebt. Verdiep je snel in dit levensreddende beroep!


Mensen met dementie in het OV: jij helpt ze toch ook?

december 2019

Dementie

Inchecken in de bus of trein. Het juiste perron vinden, of weer teruggaan naar de coupé na een toiletbezoek. Zomaar 3 situaties die heel lastig zijn voor reizigers met dementie. De campagne ‘Goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ wil dat andere mensen zich hiervan bewust zijn en waar nodig een handje helpen.

Mee blijven doen
Er komen steeds meer mensen met dementie: nu zijn het er nog 280.000, maar hun aantal zal stijgen naar bijna een half miljoen in 2040. Deze mensen moeten zo lang mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij, en dus ook met het OV kunnen reizen.

Jouw goede voornemen
De campagne ‘Goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ is ontwikkeld door Samen Dementievriendelijk, de NS en Connexxion. In de campagne kunnen alle medewerkers in het openbaar vervoer een gratis online-training volgen. Maar ook voor jou is er een gratis training waarin je leert omgaan met mensen met dementie. Die kost maar een kwartiertje van je tijd. Volg ‘m nu meteen. Of maak er je beste voornemen voor 2020 van!

Beroep casemanager dementie
Wil jij mensen met dementie en hun mantelzorgers ook beroepsmatig begeleiden en de zorg voor hen organiseren? Kijk dan of het beroep casemanager dementie jou aanspreekt!


Zin in Zorg! Voor blije artsen én patiënten

december 2019

Hoe zorgen we dat jonge dokters iedere dag met plezier naar hun werk gaan, mentaal fit blijven en méér tijd voor de patiënt hebben? Om een antwoord op deze vragen te vinden, zijn 4 organisaties Zin in Zorg gestart.

De cijfers liegen niet
Bijna één op de 5 jonge artsen (al dan niet in opleiding tot specialist), krijgt burn-outklachten. Dat komt door de hoge werkdruk en het feit dat er te weinig vrije tijd overblijft om te ontspannen. Jonge dokters die eenmaal een burn-out hebben, krijgen in 40 procent van de gevallen te weinig kans om daar goed van te herstellen.

Onacceptabel!
Dat kan écht niet, vinden DJS (De Jonge Specialist), de LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband), de LOVAH (Landelijke Organisatie Van Aspirant Huisartsen) en VvAA (een vereniging voor artsen, paramedici en studenten in die beroepen). Zij zijn daarom vorige maand Zin in Zorg gestart. Deze beweging gaat op basis van onderzoek onder de beroepsgroep een actieplan maken om zaken te verbeteren.

Ook zin in zorg? Volg de opleiding Geneeskunde!
Wil jij zo’n arts worden die iedere dag fluitend naar het werk gaat? Verdiep je dan in de opleiding Geneeskunde!


Luie spieren in actie met de Beweegcirkel

december 2019

Beweegcirkel

Bewegen moet! (En niet alleen om kerstkilo’s kwijt te raken.) Kenniscentrum Sport heeft daarom de Beweegcirkel ontwikkeld voor professionals, zoals buurtsportcoaches en sport- en bewegingsleiders. Hiermee kunnen zij mensen helpen om meer beweging in hun dag te brengen.

Superhandige tool
De Beweegcirkel heeft de vorm van een boekje waarin allereerst de beweegrichtlijnen staan: deze vertellen hoeveel en welke beweging mensen in een bepaalde leeftijdsgroep nodig hebben om fit en gezond te blijven. Daarnaast is de Beweegcirkel een praktische tool met invuloefeningen en voorbeelden ter inspiratie.

Snel naar jouw beroep in sport
Sta jij te popelen om mensen in beweging te krijgen en ze daarbij te begeleiden? Neem dan een spurt naar onze pagina met opleidingen en beroepen in sport.


Minder dierenleed dankzij nieuwe richtlijn

december 2019

Farmacie farmakunde

In deze tijd van goede voornemens komt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) met een wel héél mooi plan. Dit college wil namelijk een richtlijn voor onderzoek naar medicijnen bij de voortplanting aanpassen. Dit redt het leven van zo’n 300.000 tot 400.000 proefdieren per jaar.

Dierproeven vervangen door andere testen
Om te testen of medicijnen eventueel schadelijk zijn voor het ongeboren kind, worden op dit moment veel proefdieren gebruikt. Dat komt door bestaande regels: farmaceuten moeten de medicijnen testen op 2 diersoorten: ratten en konijnen. In de nieuwe richtlijn hoeft dat nog maar op één soort. Veel dierproeven kunnen namelijk worden vervangen door zogenoemde in vitro-testen. Hierbij wordt onderzoek gedaan met bijvoorbeeld gekweekte cellen.
Verder worden de medicijnen voortaan pas later in het onderzoeksproces op dieren getest. Ook daardoor zijn er minder proefdieren nodig.

Werken met medicijnen? Word farmaceutisch consulent
Vind jij geneesmiddelen interessant en wil je er je werk van maken? En daarbij net een stapje verder gaan dan een apothekersassistent? Lees snel de pagina’s over het beroep farmaceutisch consulent!


Geweld tegen ambulancepersoneel? Naar de gevangenis!

november 2019

Ambulancepersoneel

Van 4 tot en met 10 november is het de Week van Respect. Een mooi moment om stil te staan bij het werk van ambulancemedewerkers. Zij verlenen hulp aan mensen in nood, en daar verdienen ze natuurlijk héél veel respect voor. Toch krijgen ze dat niet altijd. Mensen die op de ambulance werken, hebben namelijk regelmatig te maken met geweld van omstanders.

Onaanvaardbaar
Plegers van geweld tegen ambulancepersoneel, brandweermensen en politieagenten kunnen nu alleen een taakstraf krijgen. Onaanvaardbaar, vinden de ministers Dekker (Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Zij willen dat geweldplegers voortaan naar de gevangenis gaan, en hebben daarvoor een wetsvoorstel ingediend. Zo moet het werk van de hulpverleners weer veiliger worden.

Veel mogelijkheden in de ambulancezorg
Ben jij stressbestendig en hulpvaardig? Denk er dan eens over om in de ambulancezorg aan de slag te gaan. Je doet er enorm goed werk mee en er zijn meer mogelijkheden dan je denkt!


De nieuwste snufjes voor de allerbeste zorg

november 2019

Technologie zorg

Dankzij nieuwe (technologische) vondsten kunnen mensen prettiger en gezonder leven. Wat dacht je van deze 4 voorbeelden?

1. Zorg op afstand
Via apps en smartwatches kunnen patiënten zelf hun gegevens doorgeven aan het ziekenhuis. Bijvoorbeeld hun bloed- en suikerwaarden. Zo hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis voor een controle. Toch even contact nodig? Dan is er een videoverbinding.

2. Heup-airbag
‘De Wolk’ is een kleine airbag die ouderen om hun heupen kunnen dragen. Als ze vallen, komt de klap minder hard aan. De Wolk is getest bij 50 mensen. Het resultaat? Niemand liep een breuk op.

3. Kunstbaarmoeder
Baby’s die veel te vroeg geboren worden, overlijden vaak of houden hun leven lang complicaties. Eindhovense onderzoekers willen dat veranderen. Zij werken aan een kunstbaarmoeder die vroeggeboren kinderen door de kritische periode heen helpt.

4. Muziek voelen via een kledingstuk
Met het Sound Shirt kunnen dove mensen muziek voelen. Het T-shirt heeft namelijk 16 sensoren die draadloos zijn verbonden met een computer. Als een viool klinkt, voelt de drager tintelingen op de arm. Drums zorgen voor geklop op de rug.

Help jij medische problemen oplossen?
Kriebelt het bij jou om ook mooie technologische oplossingen te bedenken voor medische problemen? Check dan de opleidingen master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn, master Innovatie in Zorg en Welzijn en het beroep biomedisch technoloog.