Nieuws (archief)

Genomineerden Sociaal Werker van het Jaar 2019 bekend

januari 2019

Sociaal werker

Wie wordt in 2019 de ambassadeur van het sociaal werk? De vakjury heeft 3 kandidaten genomineerd, onder meer vanwege hun persoonlijkheid en vernieuwende manier van werken. Esther, Samira en Norbert zijn in de race voor de titel Sociaal Werker van het jaar 2019.

Maak kennis
Benieuwd wie deze mensen zijn, waar ze werken en wat hun initiatieven zo bijzonder maakt? Op de site Sociaal Werk werkt! maak je kennis met ze. Vanaf half februari is er op de site ook een filmpje over elke genomineerde te zien. Je kunt dan je stem uitbrengen op je favoriet. De stemmen die de kandidaten op deze manier verzamelen, tellen voor 25 procent mee. Op de Dag van de Sociaal Werker op 13 maart bepaalt het zaalpubliek nog eens 25 procent. Voor het overige deel beslist de vakjury wie als winnaar uit de bus rolt.

Wil jij – net als Esther, Samira en Norbert – mensen ondersteunen om hun weg te vinden in de samenleving? Dan past het beroep sociaal werker (social worker) bij jou!


Bijna helft Nederlanders onzeker bij huidproblemen

januari 2019

Huidtherapie

Je staat op, kijkt in de spiegel en ziet een grote pukkel op je neus of kin. Balen! De rest van de dag zit je daardoor niet lekker in je vel. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Bijna de helft van de Nederlanders voelt zich minder zelfverzekerd als er iets aan de hand is met de huid. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van het Huidfonds.
    
Huidhelden
Er zijn ook mensen die langdurig kampen met een huidaandoening. In Nederland zijn dat er 1,2 miljoen. Ze hebben eczeem, acne of een minder bekende huidziekte. De zorg voor deze mensen moet beter, aldus 8 op de 10 Nederlanders. Ook vinden 7 op de 10 mensen het (zeer) belangrijk dat er wordt gewerkt aan de acceptatie van de huid die ‘anders’ is. Het Huidfonds is het daarmee eens, en voert daarom de campagne Huidhelden. Hierin vertellen mensen met een huidaandoening hun verhaal.

Wil jij mensen met een huidziekte behandelen? En kun je ondertussen goed luisteren naar hun verhaal? Lees dan meer over het beroep huidtherapeut en de opleiding Huidtherapie.


Goede kans op baan met MBO sport en bewegen

januari 2019

MBO sport en bewegen

92 procent van de MBO-studenten die in 2014-2015 zijn afgestudeerd aan een opleiding voor sport en bewegen, had vorig jaar een baan. Dit blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor Sport en Bewegen 2018 van Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt (KBA). Zowel studenten van niveau 2, 3 als 4 vonden een baan.

Opvallend is dat 46 procent daadwerkelijk in de sportsector werkt. De overige studenten gingen aan de slag in aanverwante beroepen in toerisme en recreatie, zorg en welzijn, veiligheid en het onderwijs.

Prima aansluiting
De MBO Raad vindt dat veel scholen goed aansluiten op maatschappelijke ontwikkelingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om duurzaamheid, preventieve gezondheidszorg en vitaliteit op de werkplek. Dit geldt vooral voor scholen met het profiel Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport; Coördinator Sport- en Bewegingsagogie en Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid.

Trek een sprint
Sportief aangelegd? Trek een sprint naar één van de volgende opleidingen:
•    Medewerker Sport en Recreatie
•    Sport- en Bewegingsleider
•    Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport
•    Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid
•    Coördinator Sport- en Bewegingsagogie
•    Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching


Steeds meer domotica in de zorg

januari 2019

Zorg en technologie

Domotica in de zorg is niet meer weg te denken. Deze toepassing van automatisering helpt mensen zo zelfstandig en veilig mogelijk te wonen en leven. Gehandicapte mensen kunnen bijvoorbeeld met een app hun deuren en gordijnen openen en dichtdoen en het licht bedienen. En dankzij beeldbellen hoeft een patiënt niet steeds naar de poli, maar kan hij ook via de tablet contact hebben met de arts of verpleegkundige.

Slimme vloer
Ook in de ouderenzorg wordt domotica steeds vaker ingezet. Zo kregen twee woonzorgcentra in Katwijk en Lisse onlangs een ‘slimme vloer’. In deze vloer zijn druksensoren verwerkt. Die zorgen ervoor dat medewerkers een alarmmelding op hun smartphone krijgen als bewoners vallen, in de nacht opstaan of ronddwalen. Het grote voordeel van de slimme vloer is dat mensen niet gefilmd hoeven worden; dat is immers een inbreuk op hun privacy,

Ben jij enthousiast over de combinatie zorg en techniek en wil jij bijdragen aan nog meer slimme oplossingen? Bekijk dan de opleidingen Zorgtechnicus, Zorg en Technologie en Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie.


Beroep van de maand: mondhygiënist

januari 2019

Als mondhygiënist zorg je – samen met de patiënt – voor een optimale conditie van tanden en tandvlees. Je onderzoekt en reinigt de mond en start zo nodig een behandeling. Je haalt bijvoorbeeld tandsteen weg of vult een gaatje. Heel belangrijk zijn jouw poets- en reinigingsinstructies! “Als er patiënten komen met problemen aan hun tandvlees (hoe erger hoe beter!), is het prachtig als mede dankzij mij de problemen verdwijnen”, zegt mondhygiënist Tieneke. Zet jij ook je tanden in dit beroep? Tieneke en haar collega’s helpen je graag op weg. Mail je vraag!

Dit filmpje is gemaakt door Randstad Nederland.


Prima vooruitzichten met Tandheelkunde en Geneeskunde

december 2018

Tandheelkunde en Geneeskunde

Op zoek naar een universitaire masterstudie met een grote kans op werk en een uitstekend salaris?
Met Tandheelkunde en Geneeskunde zit je gebeiteld! Dat blijkt uit onderzoek van UWV naar de startpositie en carrièrevooruitzichten van afgestudeerden van 70 WO-masteropleidingen.

Goede start
In die top-70 staat Tandheelkunde op de derde plaats. Van alle WO-afgestudeerden kunnen beginnende tandartsen rekenen op het hoogste uurloon en jaarinkomen. Wel duurt het soms een poosje voordat de afgestudeerde tandartsen (in loondienst of als zelfstandige) aan het werk zijn.
Geneeskunde staat op de tiende plaats. Hoewel er elk jaar veel studenten in die richting afstuderen ? zo'n 2.600 ? vinden zij snel een baan met een goed inkomen.

Tien jaar later
Het UWV heeft ook gekeken naar de arbeidsmarktpositie tien jaar na afronding van de opleiding. Het uurloon is dan het hoogst bij Geneeskunde. Ook de tandartsen doen het nog steeds goed. Zij hebben op dat moment nog altijd het beste jaarinkomen.

Ook zin in mooie start en fijne vooruitzichten? Lees meer over de opleidingen Tandheelkunde en Geneeskunde.


Meer opleidingsplaatsen in de GGZ

december 2018

GGZ

Er moeten meer opleidingsplekken komen voor beroepen in de geestelijke gezondheidszorg. Dat staat in het Capaciteitsplan 2020-2024. In dit plan geeft het Capaciteitsorgaan de regering advies over het jaarlijkse aantal instromers in de opleidingen.

Kortere wachtlijsten
GGZ Nederland is blij met het advies. De sector staat namelijk te springen om nieuw personeel. Er zijn vooral veel medewerkers nodig die taken kunnen overnemen van de psychiater. Denk aan verpleegkundig specialisten, klinisch psychologen en GZ-psychologen.
Mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, moeten nu vaak lang op de wachtlijst staan. Als er niets gebeurt, zullen die wachtlijsten in de toekomst alleen maar langer worden. Dat komt onder andere omdat veel personeel de komende jaren met pensioen gaat.
GGZ Nederland verwacht dat de extra opleidingsplaatsen gaan zorgen voor kortere wachttijden.

Kom jij de GGZ-sector versterken? Bekijk de interessante opleidingsmogelijkheden.


Instromers MBO kiezen vaak voor de zorg

december 2018

MBO studenten

Het MBO is populair! Het vorige schooljaar volgden bijna een half miljoen mensen een MBO-opleiding. Dat zijn er meer dan bij het HBO of WO. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Werken en leren
Van de 127.000 studenten die in het studiejaar 2016-2017 begonnen aan een MBO-opleiding, kwamen de meeste van het VMBO. Maar er waren ook 12.500 kersverse studenten die instroomden vanuit een baan of uitkering. Driekwart van deze mensen was 25 jaar of ouder, en ze kozen vooral voor een zorgopleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dat betekent dat ze werk combineren met een of twee dagen per week school.

Heb jij ook oren naar zo’n BBL-opleiding? Check de mogelijkheden in zorg, welzijn en sport.


Vind je baan op de ambulance

december 2018

Ambulance

Dat is handig! Ambulanceorganisatie Witte Kruis heeft een website gelanceerd met alle openstaande vacatures. Daarnaast vind je op deze fonkelnieuwe site veel informatie over werken in de ambulancezorg. Neem snel een kijkje op kombijdeambulance.nl!

Wanted: ambulanceverpleegkundigen
Witte Kruis heeft vooral veel vacatures open staan voor ambulanceverpleegkundigen. In de regio’s Noord-Holland, Haaglanden en Zeeland is er zelfs altijd plaats voor medewerkers met dit beroep. De organisatie hoopt dat zich veel gegadigden via de website melden.

Slagvaardig genoeg?
Als ambulanceverpleegkundige moet je stressbestendig en slagvaardig zijn. Herken jij je in die eigenschappen? Lees dan meer over dit uitdagende beroep.


Beroep van de maand: doktersassistent

december 2018

“Ik ben werkzaam in de pool van een groot ziekenhuis”, vertelt doktersassistent Gyorgyike. “Dat betekent dat je werkt op alle poliklinieken. De werkzaamheden zijn dus erg afwisselend.”
Als doktersassistent ben je de rechterhand van de huisarts, bedrijfsarts of specialist. Jouw taken zijn onder meer: het spreekuur inplannen, herhalingsrecepten uitschrijven, patiënten ontvangen en de arts assisteren bij de behandeling van patiënten. Soms komen daar nog eenvoudige medische werkzaamheden bij, zoals: urine en bloed onderzoeken, wratten aanstippen en diabetespatiënten controleren.

Lees wat er verder komt kijken bij het beroep doktersassistent. Of mail je vraag naar Gyorgyike of haar collega’s.

Dit filmpje is gemaakt op initiatief van SBB, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven.