Nieuws (archief)

Vind jouw beroep of opleiding

november 2018

Beroepentest

Welk beroep past bij mij? En welke opleiding kan ik daarvoor het beste volgen? Worstel jij met deze vragen? Helemaal niet gek. De keuze is immers reuze, en daardoor zie je soms door de bomen het bos niet meer.

Maar niet getreurd. YouChooz.nl heeft de beste beroeps- en studiekeuzetesten voor jou verzameld op een speciale pagina. Met deze testen leer je jezelf beter kennen en kun je gericht op zoek naar het perfecte beroep of de ideale opleiding.

Een duidelijke voorkeur voor zorg, welzijn of sport? Dan doe je natuurlijk (ook) de 3-stappentest van YouChooz.nl. Succes, en hopelijk tot ziens in de sector!


Beroep van de maand: MBO-verpleegkundige

november 2018

“Ik ben heel trots op mezelf, omdat ik de leukste baan ter wereld heb. Ik mag namelijk mensen helpen!” Dat zegt Aygun in het filmpje. Hij wordt opgeleid tot MBO-verpleegkundige. In dit beroep verleen je zorg aan mensen die dat nodig hebben vanwege ziekte of een functiebeperking. Dat doe je in een ziekenhuis, zorginstelling of bij een thuiszorgorganisatie. “Je moet zorgzaam zijn en goed kunnen samenwerken”, aldus Aygun. Heb jij die eigenschappen? Dan schuilt er misschien een MBO-verpleegkundige in jou. Mail je vragen over dit beroep naar mensen uit de praktijk.

Dit filmpje is gemaakt op initiatief van SBB, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven.


Campagne Ik Zorg van start

november 2018

Je hebt het natuurlijk allang gehoord: de sector zorg en welzijn heeft de komende jaren veel extra medewerkers nodig! Daarom is op 1 november de campagne Ik Zorg gestart. Het doel: mensen enthousiast maken voor een loopbaan in zorg en welzijn.

Ontdekdezorg.nl
In de campagne maak je kennis met professionals: mannen en vrouwen, jong en oud, met verschillende opleidingen, beroepen en culturele achtergronden. Ze vertellen waarom ze trots zijn op hun vak. Je komt ze tegen op posters, in radio- en tv-spotjes en op de website van de campagne: ontdekdezorg.nl. Belangstelling voor een opleiding of baan in zorg en welzijn? Informeer dan naar jouw mogelijkheden.

Ik Zorg is onderdeel van het actieprogramma Werken in de Zorg. Hierin pakt het ministerie van VWS de personeelstekorten in zorg en welzijn samen met de sector aan.


Op meer plaatsen flexstuderen

november 2018

Flexstuderen

Per studiepunt je collegegeld betalen en niet voor een heel jaar tegelijk. Sinds september 2017 is dit ‘flexstuderen’ als experiment ingevoerd aan twee hogescholen en twee universiteiten. De eerste ervaringen zijn positief. Daarom stelt onderwijsminister Van Engelshoven het experiment open voor meer instellingen. Ze doet dit op verzoek van studentenorganisaties.

Eigen studietempo
Met flexstuderen bepaal je je eigen studietempo. Dat is gunstig wanneer je tijd wilt vrijmaken voor bijvoorbeeld een baan, studentenvereniging, eigen bedrijf of mantelzorg. Maar ook als je vanwege je gezondheid een ander studietempo wilt.

Vanaf september 2019
Tot dusver deden de Universiteit van Amsterdam, Tilburg University, Hogeschool Windesheim en de Hogeschool Utrecht mee aan het experiment. Vanaf september 2019 kunnen studenten ook flexstuderen bij andere instellingen die zich voor het experiment aanmelden.

Tevreden studenten
De minister wil met het experiment onderzoeken of flexstuderen leidt tot een betere toegankelijkheid van het hoger onderwijs, meer tevreden studenten, meer ontplooiingsmogelijkheden en minder uitval.


Ouderenzorg: extra personeel én loon

november 2018

Ouderenzorg

Positief nieuws uit de ouderenzorg! De verpleeghuizen hebben in de eerste helft van dit jaar 5.000 extra werknemers aangenomen. In 2017 gingen al 8.000 nieuwelingen aan de slag. Vanwege het grote tekort aan personeel heeft het kabinet veel geld uitgetrokken voor het binnenhalen van nieuwe medewerkers. Ook het aantal mensen dat zich laat opleiden voor een baan in een verpleeghuis stijgt. Afgelopen schooljaar kwamen er duizenden stage- en leerwerkplaatsen bij.

Meer verdienen
En dat is niet het enige goede nieuws: per 1 oktober zijn ook de salarissen in de cao VVT (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg) met 4 procent verhoogd. Daarmee is de loonsverhoging groter dan in andere sectoren. Ook de leerlingsalarissen en de stagevergoedingen zijn gestegen.

Enthousiast geworden? Lees meer over de ouderenzorg.


Beroep van de maand: specialist ouderengeneeskunde

oktober 2018

De Opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde from de 8ste aios on Vimeo.

Zin in een prachtvak waar ook nog eens veel vraag naar is? Ben je bovendien geduldig en draai je je hand niet om voor een studie van 9 jaar? Overweeg dan het beroep specialist ouderengeneeskunde. Je werkt met kwetsbare mensen die meerdere aandoeningen tegelijk hebben. “Er wordt veel van je gevraagd, maar je kunt ook veel geven”, aldus een arts in opleiding in het filmpje. Ontdek wat andere AIO’s zeggen over het beroep specialist ouderengeneeskunde.

Werk jij al als specialist ouderengeneeskunde? Word voorlichter bij YouChooz.nl, en beantwoord per mail vragen van lezers over jouw beroep.

In dit filmpje van het VUMC vertellen 7 artsen in opleiding over hun vak.


Nieuwe opleidings- en beroepsbeschrijvingen

oktober 2018

Biomedisch technoloog

Doe jij dit jaar eindexamen en zoek je een vervolgopleiding waarmee je aan de slag kunt in zorg, welzijn of sport? Of werk je al een tijdje in deze sector en ben je toe aan een nieuwe stap in je carrière? Mogelijk zijn de nieuwste aanwinsten op YouChooz precies wat je zoekt. Speciaal voor bouwers van de toekomstige zorg en voor stevige beslissers!

Beroep biomedisch technoloog
Opleiding Biomedische Technologie
Beroep triagist
Opleiding Triagist


Nieuwe outfit voor ambulancepersoneel

oktober 2018

ambulancepersoneel

Begin 2019 krijgen ambulancemedewerkers een nieuw pak. Ze dragen al 20 jaar lang een geel-blauw uniform. Dat is niet herkenbaar genoeg meer, want ze worden vaak aangezien voor bijvoorbeeld gemeentereinigers of wegwerkers.

Rode accenten
Dat moet anders. Daarom heeft fashiondesigner Karin Slegers nieuwe kleding ontworpen die toegankelijkheid én gezag uitstraalt. Voor dat laatste heeft ze rode accenten gebruikt. Verder is het uniform turquoise, grijs en wit. De zorgverleners hebben zelf meegedacht over hun nieuwe look. Zij vonden het onder andere belangrijk dat de kleding van duurzame stoffen en onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt.

Mooi vak, mooi pak
Zin in een mooi vak met een dito pak? Lees meer over de beroepen ambulancechauffeur en ambulanceverpleegkundige.


Nederlandse jongeren leren vaak door

oktober 2018

studeren

In ons land kiezen heel wat jongeren ervoor om door te leren in het vervolgonderwijs. Dit concludeert de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) in het rapport Education at Glance. Hierin vergelijkt de OESO elk jaar de onderwijsprestaties van de 36 rijkste landen ter wereld.

Een pluim voor het MBO
28 procent van de Nederlandse 20-jarigen volgt een vervolgopleiding. In andere OESO-landen is dat gemiddeld 14 procent. Uit het rapport blijkt verder dat het Nederlandse MBO internationaal goed staat aangeschreven. Dat komt omdat de scholen samenwerken met de regionale arbeidsmarkt. Het bedrijfsleven draagt 40 procent van de kosten van het beroepsonderwijs. Het OESO-gemiddelde ligt op 8 procent.

Wil jij ook doorleren? En zoek je een opleiding in zorg, welzijn of sport? YouChooz.nl helpt je op weg!


Nederlandse GGZ presteert goed

oktober 2018

GGZ

Onze geestelijke gezondheidszorg is op verschillende vlakken beter dan die in andere landen van de wereld. Dat zegt het IIHML (International Initiative for Mental Health Leadership) na een onderzoek.

Goed geregeld
Zo is in Nederland de toegang tot de gespecialiseerde GGZ (voor mensen met zware problemen) goed geregeld. Ook is de opnameduur hier gemiddeld korter dan in het buitenland. Verder hebben mensen na een crisisopname in Nederland minder vaak een heropname nodig dan in de andere onderzochte landen.

Nóg beter
In 2019 sluit GGZ Nederland zich aan bij het IIMHL. Door samenwerking met andere landen in het netwerk kan de Nederlandse GGZ nog verder verbeteren. Wil jij ook helpen de geestelijke gezondheidszorg in Nederland naar een steeds hoger niveau te tillen? Kies een beroep in de GGZ!