Nieuws (archief)

Meer medewerkers in verpleeghuizen

juli 2019

Verpleeghuis ouderenzorg

Het aantal medewerkers in verpleeghuizen is flink gestegen. In 2018 zijn er 18.500 werknemers bijgekomen ten opzichte van 2016. Ongeveer de helft van die nieuwkomers heeft een fulltime-aanstelling. Per verpleeghuis zijn gemiddeld 8 extra medewerkers ingezet. Deze cijfers staan in een voortgangsrapportage van minister Hugo de Jonge van VWS aan de Tweede Kamer.

Persoonlijke zorg
Tot 2021 heeft de regering 2,1 miljard euro uitgetrokken voor meer en betere verpleeghuiszorg. Met dit geld kunnen verpleeghuizen hun personeelsbezetting uitbreiden én meer tijd en aandacht aan bewoners besteden.

Ook werken in de ouderenzorg?
Het aantal ouderen blijft stijgen. Daarom zijn ook de komende jaren nog veel nieuwe medewerkers in verpleeghuizen nodig. Weet jij van wanten? En ga je graag om met ouderen én hun mantelzorgers? Denk dan eens aan een baan in de ouderenzorg. Check bijvoorbeeld het beroep verpleegkundige in verpleeghuis.


1 op 5 mensen heeft meerdere tekenbeten

juli 2019

Arts microbioloog

Túúrlijk weet je het: als je in de natuur bent geweest, moet je een tekencheck doen. Maar wist je ook dat je dóór moet zoeken als je een teek hebt gevonden? Bijna 1 op de 5 mensen heeft namelijk meerdere tekenbeten tegelijk. Dat blijkt uit meldingen op Tekenradar.nl.

Oppassen deze maand!
Elk jaar bijten meer dan een miljoen teken iemand in Nederland. Dat gebeurt vooral in de maanden juni en juli. (Extra goed opletten dus deze maand!) Van de 100 mensen die gebeten worden, krijgen 2 tot 3 de ziekte van Lyme.

Help, een beet! Wat nu?
Als je een teek snel verwijdert, heb je een kleinere kans om ziek te worden. Waarschuw ook even de mensen met wie je op pad bent geweest. Zij kunnen zich dan extra goed controleren. Hou de plek van de beet nog drie maanden in de gaten. Ontstaat er een ring- of vlekvormige uitslag of krijg je last van koorts? Dan is het tijd voor een bezoekje aan de huisarts!

Mooi beroep: arts-microbioloog
Vind jij parasieten (zoals teken), virussen, bacteriën, schimmels en andere micro-organismen interessant? Dan is het beroep arts-microbioloog jou misschien wel op het lijf geschreven!


Oudste röntgenfoto’s in Teylers Museum

juli 2019

Radioloog

‘Ik heb mijn dood gezien!’ Dat riep Bertha Röntgen, toen ze in 1895 een röntgenfoto van haar hand zag. Haar man Wilhelm had de foto gemaakt, vlak nadat hij de X-stralen (röntgenstralen) had ontdekt. De foto van Bertha’s hand maakt deel uit van een set van de oudste röntgenfoto’s ter wereld. Deze zijn momenteel te zien in Teylers Museum in Haarlem.

Niet meer weg te denken
Al een jaar na Wilhelms ontdekking kregen sommige ziekenhuizen röntgenapparatuur. En nu ? bijna 125 jaar later ? zijn röntgen niet meer weg te denken uit de geneeskunde. Sommige zorgverleners werken er dagelijks mee.

Werken met medische beelden?
Als radioloog maak je bijvoorbeeld beelden van patiënten met behulp van röntgenstralen, ultrageluid of magnetische resonantie. Aan de hand daarvan stel je een diagnose. Gefascineerd door medische beeldvorming? Vorm je dan een beeld van het beroep radioloog!


Groot onderzoek naar gebruik pijnstillers

juli 2019

Hoofdpijn pijnstillers

Een groep van wetenschappers, zorginstellingen en farmaceutische bedrijven gaat het gebruik van verslavende pijnstillers (opiaten) in Nederland onderzoeken. Dit gebeurt in het project TAPTOE: Tackling And Preventing The Opioid Epidemic. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiert TAPTOE 5 jaar lang.

600.000 Nederlanders
In het afgelopen decennium zijn Nederlanders vijf keer zoveel verslavende pijnstillers gaan gebruiken. In 2018 gebruikten ongeveer 600.000 mensen zo’n opiaat. Het gaat dan niet om pijnstilling direct na een operatie in het ziekenhuis, maar om middelen die patiënten ophalen bij de apotheek.

Vragen
In TAPTOE wordt een antwoord gezocht op vragen als: hoe komen mensen in de problemen? Hoeveel last hebben ze ervan in het dagelijks leven? En: hoe kan het gebruik van opiaten beperkt worden?

Farmakundige: een duizendpoot
Vind jij geneesmiddelenonderzoek interessant? Verdiep je dan eens in het beroep farmakundige. Als farmakundige ben je een echte duizendpoot en heb je veel mogelijkheden om aan de slag te gaan.


Man overboooord!

juni 2019

De zomer komt er weer aan en veel mensen trekken straks met bootjes het water op. Heerlijk meedeinen op de golven. Of knallen met een jetski. Maar wat nou wanneer er iemand acuut zorg nodig heeft op het water? 112 is zo gebeld. Maar dan?

Goede samenwerking
Om op het water goede hulp te kunnen verlenen werken Kustwacht, KNRM, Meldkamers Ambulancezorg en nog veel meer partijen samen om alle hulp goed op elkaar aan te laten sluiten. Iedere hulpvraag is weer anders en dat maakt ook dat er heel goed geluisterd moet worden om af te stemmen wat er moet gebeuren.

Bekijk hier het filmpje van zo’n situatie.


Een toekomst als Ambulanceverpleegkundige?

Spreekt het jou ook aan om zorg te verlenen op locatie? Kijk dan eens naar wat een Ambulanceverpleegkundige doet. Wie weet is het wat voor jou.


Wat een vak!

juni 2019

Gehandicaptenzorg

Waarom zou je gaan werken in de gehandicaptenzorg? Op wateenvak.nl lees je verhalen van mensen die er werken. Wat is hun motivatie?

Verhalen
Lees bijvoorbeeld over Peter. Hij was supermarktmanager. Hij maakte de keuze: ga ik een franchise openen of ga ik iets heel nieuws doen? Hij oriënteerde zich door vrijwilligerswerk te doen en hij is nu begeleider van volwassenen met een verstandelijke beperking. Hij haalt er veel voldoening uit wanneer iemand zich zo op zijn gemak voelt dat hij goede hulp kan bieden.

Of neem Marloes. Zij is begeleider van kinderen en jongeren met een beperking. Ze geeft aan dat het werk heel afwisselend is, omdat iedereen behoefte heeft aan een andere aanpak. En tegelijk kan Marloes ook haar eigen inbreng kwijt. Ze is sportief, dus ze kiest graag voor voetbal of bijvoorbeeld tafeltennis als activiteit om te doen met de bewoners.

Quickscan
Wil je weten of werken in de gehandicaptenzorg ook iets voor jou is? Doe dan de quickscan. Het duurt 5 minuutjes.


Bijna één op de 10 jongeren krijgt jeugdzorg

juni 2019

Jeugdzorgwerker

In iedere klas van 30 leerlingen zijn er gemiddeld bijna 3 kinderen die jeugdzorg krijgen. En dat cijfer stijgt al vanaf 2015. In totaal kregen in 2018 428.000 jongeren tot 23 jaar jeugdzorg.

Wat is jeugdzorg?
Onder jeugdzorg valt heel veel. Het is het geheel van jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Jeugdzorg is bedoeld voor jongeren tot 18 jaar en het kan verlengd worden tot 23 jaar.

Werken in jeugdzorg?
Misschien krijg je na het lezen van zulke cijfers zelf wel de behoefte om te helpen. Wil je weten wat het vak inhoudt? Check dan hier het beroep jeugdzorgwerker.


Game om je talent te ontdekken!

juni 2019

gamen

Op YouChooz.nl kun je nu een game spelen om te ontdekken of je talent hebt voor een bepaald vak. Hoe leuk is dat?

Hoe werkt het?
Je stapt de wereld in van een (mogelijke) client. Er wordt een situatie geschetst. En daarna wordt aan jou de vraag voorgelegd hoe je zou handelen. Wat jouw diagnose is tot zover.

Waar kan ik dit spelen?
De game/experience staat onder een aantal opleidingen en beroepen. Kijk bijvoorbeeld bij de opleiding van Wijkverpleegkundige. Onderaan de tekst staat de Experience. Daar kun je de game starten. Ook staat het op de algemene Films en Games pagina.

Veel succes met het stellen van de diagnose waar jouw talenten liggen!


Meer taks op fris, minder gaatjes

mei 2019

Tandarts

Een miljoen minder gaatjes in tanden en kiezen? Dan moet de belasting op zoete frisdranken met twintig procent omhoog. Dat hebben onderzoekers van het Radboudumc becijferd.

Veel suikers
In frisdrank zitten veel suikers. Die veroorzaken gaatjes (cariës) én vergroten de kans op overgewicht en diabetes. Diabetes-organisaties willen daarom al jaren zo’n hogere taks.
Hongaren, Britten en Fransen betalen al extra belasting op ongezonde producten als frisdrank. Komt het bij ons ook zover? Dat is nog even afwachten.

Een toekomst als tandarts?
Wat wél zeker is: ook na zo’n taksverhoging blijft de vraag naar tandartsen groot. Ben jij erg secuur en beschik je over een vaste hand? Dan is een toekomst als tandarts misschien helemaal jouw ding!


Bijna een op de vier jongeren heeft overgewicht

mei 2019

Overgewicht jongeren

In 2018 was bijna een kwart (24 procent) van de jongeren tussen 18 en 25 jaar te zwaar. Van die groep zijn drie op de tien jongeren ontevreden over hun gewicht. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers in de Jeugdmonitor.

Stijgende lijn
Het aantal kinderen en jongeren (2- tot 25-jarigen) met overgewicht stijgt al jaren. In 2000 ging het nog om 12,5 procent, terwijl dat percentage vorig jaar naar 15,8 was gestegen. 3 procent van die groep heeft zelfs ernstig overgewicht en lijdt aan obesitas. Kinderen met een niet-westerse achtergrond zijn vaker te zwaar. Overgewicht komt bij jongens en meisjes ongeveer evenveel voor.

Wil jij mensen helpen afvallen zodat ze gezonder worden? Check dan het beroep diëtist.