Groot onderzoek naar gebruik pijnstillers

juli 2019

Hoofdpijn pijnstillers

Een groep van wetenschappers, zorginstellingen en farmaceutische bedrijven gaat het gebruik van verslavende pijnstillers (opiaten) in Nederland onderzoeken. Dit gebeurt in het project TAPTOE: Tackling And Preventing The Opioid Epidemic. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiert TAPTOE 5 jaar lang.

600.000 Nederlanders
In het afgelopen decennium zijn Nederlanders vijf keer zoveel verslavende pijnstillers gaan gebruiken. In 2018 gebruikten ongeveer 600.000 mensen zo’n opiaat. Het gaat dan niet om pijnstilling direct na een operatie in het ziekenhuis, maar om middelen die patiënten ophalen bij de apotheek.

Vragen
In TAPTOE wordt een antwoord gezocht op vragen als: hoe komen mensen in de problemen? Hoeveel last hebben ze ervan in het dagelijks leven? En: hoe kan het gebruik van opiaten beperkt worden?

Farmakundige: een duizendpoot
Vind jij geneesmiddelenonderzoek interessant? Verdiep je dan eens in het beroep farmakundige. Als farmakundige ben je een echte duizendpoot en heb je veel mogelijkheden om aan de slag te gaan.


Terug naar het overzicht