Kinderarts: ‘Vaccinatiegraad moet verder omhoog’

september 2019

Vaccinatie

Sinds vorig jaar krijgen meer kinderen een vaccinatie tegen infectieziekten. Toch zijn het er nog niet genoeg. Dat zegt Patricia Bruijning-Verhagen, kinderarts en epidemioloog bij het UMC Utrecht. Vaccinaties zijn volgens haar geen feestje. De meeste kinderen worden er hangerig van en sommige krijgen koorts en uitslag. Toch wegen de voordelen volgens de arts veel zwaarder dan de nadelen.

De gevolgen van mazelen
Neem de mazelen. Zonder vaccinatie zou vrijwel elk kind die ziekte een keer doormaken. Patricia: ‘Dat komt neer op gemiddeld 170.000 mazeleninfecties per jaar. Ruim 50.000 kinderen zullen daar flink ziek van zijn, 14.000 krijgen oorontsteking en 12.000 longontsteking. Zo’n 170 lopen een hersenontsteking op, vaak met blijvende schade. Ongeveer 17 mensen zullen overlijden.’

Percentage moet omhoog
Deze narigheid is grotendeels te voorkomen als meer mensen hun kinderen laten vaccineren. De vaccinatiegraad ligt nu op 93 procent. Dat is hoger dan in de achterliggende jaren. Toch wordt een percentage van 95 of hoger pas als ‘veilig’ beschouwd. Ook mensen zonder inenting lopen dan minder risico op de ziekte. Dat heet ‘groepsbescherming’.

Help infectieziekten voorkomen: word sociaal verpleegkundige
Wil jij je inzetten voor de gezondheid van groepen mensen? En infectieziekten helpen voorkomen en bestrijden? Verdiep je dan in het beroep sociaal verpleegkundige!


Terug naar het overzicht