Meer tandartsen nodig

juni 2018

tandzorg

Tandartsen die met pensioen willen, moeten vaker blijven doorwerken omdat ze geen opvolger kunnen vinden voor hun praktijk. Vooral buiten de Randstad is de vraag naar tandartsen groot.

Uit Griekenland en Spanje
Ieder jaar gaan er 300 tandartsen met pensioen en komen er maar 240 nieuwe bij. 'Dat gat werd lange tijd opgevuld met tandartsen uit vooral Griekenland en Spanje', zegt Hans Scholten van de beroepsorganisatie voor tandartsen KNMT. 'Maar sinds die vanaf 2017 een bewijs van taalvaardigheid moeten laten zien, komen ze minder vaak naar Nederland.' Daar komt bij dat het beter gaat met de economie in Zuid-Europese landen. Buitenlandse tandartsen vinden daardoor vaker werk in hun eigen land.

Mondhygiënisten
Vooral in Drenthe, Limburg en Zeeland zijn dringend tandartsen nodig. Mondhygiënisten nemen daar steeds vaker taken van een tandarts over. Minister Bruins voor Medische Zorg start binnenkort een experiment waarin de mondhygiënist meer bevoegdheden krijgt. Ook komt het ministerie van Volksgezondheid nog dit jaar met een rapport over méér opleidingsplaatsen voor het beroep tandarts.


Terug naar het overzicht