Minder dierenleed dankzij nieuwe richtlijn

december 2019

Farmacie farmakunde

In deze tijd van goede voornemens komt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) met een wel héél mooi plan. Dit college wil namelijk een richtlijn voor onderzoek naar medicijnen bij de voortplanting aanpassen. Dit redt het leven van zo’n 300.000 tot 400.000 proefdieren per jaar.

Dierproeven vervangen door andere testen
Om te testen of medicijnen eventueel schadelijk zijn voor het ongeboren kind, worden op dit moment veel proefdieren gebruikt. Dat komt door bestaande regels: farmaceuten moeten de medicijnen testen op 2 diersoorten: ratten en konijnen. In de nieuwe richtlijn hoeft dat nog maar op één soort. Veel dierproeven kunnen namelijk worden vervangen door zogenoemde in vitro-testen. Hierbij wordt onderzoek gedaan met bijvoorbeeld gekweekte cellen.
Verder worden de medicijnen voortaan pas later in het onderzoeksproces op dieren getest. Ook daardoor zijn er minder proefdieren nodig.

Werken met medicijnen? Word farmaceutisch consulent
Vind jij geneesmiddelen interessant en wil je er je werk van maken? En daarbij net een stapje verder gaan dan een apothekersassistent? Lees snel de pagina’s over het beroep farmaceutisch consulent!


Terug naar het overzicht