Steeds meer domotica in de zorg

januari 2019

Zorg en technologie

Domotica in de zorg is niet meer weg te denken. Deze toepassing van automatisering helpt mensen zo zelfstandig en veilig mogelijk te wonen en leven. Gehandicapte mensen kunnen bijvoorbeeld met een app hun deuren en gordijnen openen en dichtdoen en het licht bedienen. En dankzij beeldbellen hoeft een patiënt niet steeds naar de poli, maar kan hij ook via de tablet contact hebben met de arts of verpleegkundige.

Slimme vloer
Ook in de ouderenzorg wordt domotica steeds vaker ingezet. Zo kregen twee woonzorgcentra in Katwijk en Lisse onlangs een ‘slimme vloer’. In deze vloer zijn druksensoren verwerkt. Die zorgen ervoor dat medewerkers een alarmmelding op hun smartphone krijgen als bewoners vallen, in de nacht opstaan of ronddwalen. Het grote voordeel van de slimme vloer is dat mensen niet gefilmd hoeven worden; dat is immers een inbreuk op hun privacy,

Ben jij enthousiast over de combinatie zorg en techniek en wil jij bijdragen aan nog meer slimme oplossingen? Bekijk dan de opleidingen Zorgtechnicus, Zorg en Technologie en Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie.


Terug naar het overzicht