Virtual reality helpt bange kinderen

april 2017

jongetje in ziekenhuis

Als kinderen goed worden voorbereid op een operatie, zijn ze minder bang. Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis onderzoekt of virtual reality (VR) daarbij kan worden ingezet.

Een virtueel kijkje
In het Sophia Kinderziekenhuis gaan elk jaar ongeveer 6.000 kinderen onder narcose voor een operatie. Zo’n 70 procent is bang voor de ingreep. Logisch maar ook vervelend! Angstige kinderen hebben namelijk meer pijn en herstellen minder snel. Ze huilen vaker, wat ook stressvol is voor hun ouders.

Sinds kort kunnen patiëntjes in het Sophia Kinderziekenhuis met een VR-bril alvast een kijkje nemen in de wacht-, operatie- en uitslaapkamer. Een virtuele verpleegkundige en anesthesioloog leggen uit wat er precies gaat gebeuren. De onderzoekers verwachten dat de kinderen hierdoor meer ontspannen de operatie ingaan.

Werken met kinderen: iets voor jou?
Kun jij de jongste patiënten goed op hun gemak stellen? Denk dan eens aan een baan in een kinderziekenhuis of op een kinderafdeling. Bijvoorbeeld als kinderverpleegkundige, operatieassistent, anesthesiemedewerker of anesthesioloog.


Terug naar het overzicht