Ziekenhuisinfectie krijgt minder kans

juli 2018

Goede hygiëne in operatiekamer

Nederlandse ziekenhuizen doen steeds beter hun best om ziekenhuisinfecties te voorkomen. Dat zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ) na onderzoek in 48 ziekenhuizen in 2017. 33 ziekenhuizen voldeden aan de normen. De overige moeten in de komende periode verbeteringen laten zien. De situatie is beter dan bij eerdere bezoeken in 2013 en 2015.

Wat is het?
Een ziekenhuisinfectie ontstaat in een instelling voor gezondheidszorg. Daar zijn veel mensen bij elkaar, die onder andere door hun gezondheidsproblemen, behandelingen en ingrepen een verhoogde kans hebben op zo'n infectie. Zo kunnen patiënten tijdens hun opname een bloedvergiftiging, wond-, urineweg- of luchtweginfectie oplopen.

Voorschriften
Ziekenhuizen kunnen infecties voorkomen door de richtlijnen die daarvoor bestaan, goed na te leven. In die richtlijnen staat bijvoorbeeld hoe zorgmedewerkers instrumenten moeten reinigen en wanneer ze hun handen moeten wassen.

Wil jij een bijdrage leveren aan het voorkomen van infecties in zorginstellingen? Kijk dan eens bij het beroep deskundige infectiepreventie.


Terug naar het overzicht