Sport- en bewegingscoördinator - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Sport- en bewegingscoördinator

Zijn sport en mensen voor jou de perfecte combinatie? Dan is het beroep sport- en bewegingscoördinator zeker een goede match. Zo geef je les en training op het gebied van sport en lichaamsbeweging aan verschillende doelgroepen.  Benieuwd naar het beroep sport- en bewegingscoördinator? Bekijk de beroepenfilmpjes!

Delen
sport
Choose
Your
Future
Over dit beroep?
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep?

Zijn sport en mensen voor jou de perfecte combinatie? Dan is het beroep sport- en bewegingscoördinator zeker een goede match. Zo geef je les en training op het gebied van sport en lichaamsbeweging aan verschillende doelgroepen. 

 

Benieuwd naar het beroep sport- en bewegingscoördinator? Bekijk de beroepenfilmpjes!

Wat ga je doen?

Sporten is leuk en gezond. En het kan ervoor zorgen dat je lekker in je vel zit. Maar daarnaast kan sport ook therapeutisch en behandelend werken, bijvoorbeeld voor mensen met een blessure of beperking. Jij bedenkt als sport- en bewegingscoördinator oefeningen en behandelingen waardoor de persoon in kwestie weer goed kan functioneren en bewegen.

 

Als sport- en bewegingscoördinator kun je op verschillende plekken aan de slag, zoals een zwembad, school, fitnesscentrum of dagbesteding. Maar wist je ook dat je je binnen het beroep sport- en bewegingscoördinator kunt specialiseren? Denk aan:

 

  • Bewegingsagoog
  • BOS-medewerker: buurt, onderwijs en sport
  • Operationeel sport- en bewegingsmanager
  • Trainer/Coach




Bewegingsagoog

Mensen met een beperking hebben vaak moeite met bewegen. Denk daarbij aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, mensen met gedragsproblemen of ouderen. Als bewegingsagoog ga jij met deze mensen aan de slag om (weer) plezier in bewegen te krijgen. Hierdoor draag je niet alleen bij aan de lichamelijke vooruitgang, maar ook aan de sociale en psychische vooruitgang van de mensen met wie je werkt.



BOS-medewerker

Je werkzaamheden zijn gericht op buurt, onderwijs en sport. Je werkt vooral projectmatig en bedenkt bijvoorbeeld een sportevenement, waarbij je mensen uit de buurt/stad kennis laat maken met sport en sportverenigingen in de buurt. Daarnaast kun je ook gaan werken op basisscholen en middelbare scholen. Je ondersteunt de leraar dan met het geven van sport- en bewegingsactiviteiten. Jouw doel is om iedereen te motiveren om actief en leuk mee te doen. 




Operationeel sport- en bewegingsmanager

Naast uitvoerende taken op het gebied van sport en bewegen kun je ook aan de slag gaan als operationeel sport- en bewegingsmanager. Je bent verantwoordelijk voor praktische zaken op een vereniging of sportclub en je hebt direct contact met klanten: je bent dus echt het visitekaartje van de vereniging! Daarnaast regel je allemaal leuke activiteiten voor verschillende doelgroepen, zoals open dagen, toernooien of sportactiviteiten. Je bent dus echt de spin in het web.



Trainer/Coach

Wil je liever niet achter de schermen werken? Als trainer/coach ben je veelal op de werkvloer te vinden. Je ondersteunt mensen bij sport- en bewegingsactiviteiten, omdat zij willen afvallen of zich gezonder en fitter willen voelen. Je motiveert mensen en begeleidt hen op persoonlijk niveau. Je bouwt daardoor een goede band op met mensen. Binnen het beroep werk je met een brede doelgroep. Je geeft bijvoorbeeld groepslessen aan kinderen of senioren, maar je kunt ook werken met topsporters of mensen met een beperking.

Past het bij je?

Het is belangrijk dat je lichamelijk in goede conditie bent. Zit je lekker in je vel? 
Dan heb je meer energie om dingen te doen. Voor een sport- en bewegingscoördinator is het belangrijk om te weten hoe de sporter zich voelt. Voelt hij of zij zich niet optimaal? Dan weet jij hoe je de training en begeleiding kunt aanpassen.

 

Sporten voor een doel, bijvoorbeeld het verliezen van gewicht, is voor de sporter een zwaar traject. Jij kunt sporters motiveren en coachen, waardoor zij hun doelen behalen binnen het door jou opgestelde sportplan. Goed kunnen organiseren, motiveren en enthousiasmeren zijn dus drie eigenschappen die je als sport- en bewegingscoördinator niet kunt en mag missen.

 

Je werkt met verschillende doelgroepen. Lesgeven aan kinderen van de basisschool vergt bijvoorbeeld een andere aanpak dan training geven aan ervaren (top)sporters. Goed communiceren en duidelijk kunnen uitleggen zijn dan ook belangrijke vaardigheden. Zeker als je werkt met mensen met een beperking of mensen met een gedragstoornis.



Kortom, wat je nodig hebt is:

  • goede lichamelijke conditie
  • analyserend vermogen
  • organisatietalent
  • een enthousiaste en motiverende houding
  • goede communicatieve vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2080 - €2890 per maand