Coördinator Sport- en Bewegingsagogie - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Coördinator Sport- en Bewegingsagogie

Help je graag mensen weer op de been? Dan is de MBO-opleiding Coördinator Sport- en Bewegingsagogie op niveau 4 iets voor jou. Met deze opleiding leer je hoe je mensen met een beperking helpt bij het verbeteren van hun motoriek. Naast het verbeteren van de motoriek, kun je mensen ook helpen bij het omgaan met hun probleem. Je leert hoe je deze mensen kunt helpen en begeleiden door het ontwikkelen en organiseren van sport- en bewegingsactiviteiten.

Delen
sport
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Met de MBO-opleiding Coördinator Sport en Bewegingsagogie (niveau 4) leer je hoe je mensen met een beperking helpt bij het verbeteren van hun motoriek. Beroepsprofiel HAN Sportkunde: Sport- en Beweegagoog Justin Ingelse

 

Help je graag mensen weer op de been? Dan is de MBO-opleiding Coördinator Sport- en Bewegingsagogie op niveau 4 iets voor jou.

 

Met deze opleiding leer je hoe je mensen met een beperking helpt bij het verbeteren van hun motoriek. Naast het verbeteren van de motoriek, kun je mensen ook helpen bij het omgaan met hun probleem. Je leert hoe je deze mensen kunt helpen en begeleiden door het ontwikkelen en organiseren van sport- en bewegingsactiviteiten.

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding Coördinator Sport- en Bewegingsagogie leer je hoe je mensen kunt helpen bij hun herstelproces of bij het omgaan met hun problemen. Dit met behulp van sport- en bewegingsactiviteiten. De problemen kunnen variëren van een lichamelijke of verstandelijke beperking tot gedrags- of psychiatrische problemen.


Je komt te weten hoe je sport- en bewegingsactiviteiten ontwikkelt en uitvoert. Deze pas je aan op de lichamelijke mogelijkheden van de cliënt(en). Je leert daarom veel over het menselijk lichaam. Ook kom je te weten hoe je een individueel ondersteuningsplan schrijft en hoe je de sport- en bewegingsactiviteiten evalueert.
 

Later in je beroep krijg je te maken met mensen die vaak erg specifieke en complexe problemen hebben. Tijdens je opleiding ontdek je hoe je moet omgaan met de soms hevige emoties van cliënten. Hierbij komen sociale en communicatieve vaardigheden aan bod.

 

Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

 

  • een algemene basis met vakken als Engels, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je leert hoe je sport- en bewegingsactiviteiten voorbereidt, aanbiedt en uitvoert

 

Deze basis is gelijk voor alle richtingen in het dossier Sport en Bewegen: Sport- en Bewegingsleider (niveau 3), Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport (niveau 4), Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid (niveau 4), Coördinator Sport- en Bewegingsagogie (niveau 4), Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching (niveau 4).

 

Profieldeel
Het profiel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen, in dit geval Coördinator Sport- en Bewegingsagogie. Je leert in dit profieldeel bijvoorbeeld hoe je een agogisch sport- en bewegingsprogramma opstelt en hoe je coördinerende taken uitvoert.

 

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

 

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt naar het HBO

 

Binnen dit deel kun je dus zelf keuzes maken. Je kiest bijvoorbeeld voor Basismanagement of Sportmassage. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

 

Verhouding theorie en praktijk
Je volgt deze opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Dit betekent dat je minimaal 20 procent van je studietijd besteedt aan praktijk in de vorm van stages. De rest van de tijd ga je naar school.

 

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.

Duur en leerwijze

Je kunt de MBO-opleiding Coördinator Sport- en Bewegingsagogie (niveau 4) volgen via de beroepsopleidende leerweg (BOL, naar school en stage lopen). De duur van de opleiding is drie tot vier jaar.



Vrijstellingen
Met een aantal diploma's is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen. Ook met een EVC-traject is dit mogelijk.

Toelatingseisen

Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:


- VMBO theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
- MAVO
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- MBO niveau 3

 

Aanvullende toelatingseis
Voor deze opleiding is het belangrijk dat je goed bent in sport.



Vrijstellingen
Bij sommige scholen is het mogelijk om vrijstellingen te krijgen met een MBO-diploma op niveau 3 in dezelfde richting. 

 

 

Test
Om toegelaten te worden, moet je een test doen. Daarmee wordt bekeken of je lichamelijk geschikt bent voor de opleiding. Er hoort ook een sportmedische keuring bij de toelatingsprocedure.


Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je moet dan je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC.



Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen, moet je zelf op zoek naar een erkend leerbedrijf. Je solliciteert dan naar een functie als leerling Coördinator Sport- en Bewegingsagogie. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Veel ROC's bemiddelen bovendien tussen jou en een leerbedrijf.
 

Dezelfde toelatingseisen (diploma en vakkenpakket) gelden voor de BOL-variant.



Aanvullende eisen
ROC’s stellen soms aanvullende eisen en bieden eventueel schakelcursussen aan. Deze zijn handig als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bij veel ROC's is het overigens gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

 

Zie ook:
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 4

OPLEIDINGSVORM

BOL

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2023 M10 16