Oncologieverpleegkundige - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Oncologieverpleegkundige

Tijdens de specialistische vervolgopleiding Oncologieverpleegkundige leer je hoe je kankerpatiënten verpleegt en begeleidt. Je verdiept je in het werken met andere hulpverleners en in hoe je omgaat met de patiënt en diens familie en/of naasten. De verpleegkundige vervolgopleiding Oncologie kun je volgen nadat je de opleiding A-, MBO- of HBO- Verpleegkunde hebt afgerond. Daarnaast is het belangrijk dat je geregistreerd staat in het BIG-register en dat je solliciteert naar een opleidingsplaats Oncologieverpleegkundige.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de specialistische vervolgopleiding Oncologieverpleegkundige leer je hoe je kankerpatiënten verpleegt en begeleidt. Je verdiept je in het werken met andere hulpverleners en in hoe je omgaat met de patiënt en diens familie en/of naasten.

 

De verpleegkundige vervolgopleiding Oncologie kun je volgen nadat je de opleiding A-, MBO- of HBO- Verpleegkunde hebt afgerond. Daarnaast is het belangrijk dat je geregistreerd staat in het BIG-register en dat je solliciteert naar een opleidingsplaats Oncologieverpleegkundige.

Inhoud opleiding

Tijdens de specialistische vervolgopleiding Oncologieverpleegkundige leer je hoe je jonge of volwassen kankerpatiënten verpleegt en hoe je zelfstandig het zorgproces begeleidt.

 

De onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen, zijn onder andere:

 

  • het vertalen van je eigen visie op gezondheid en ziekte naar specifieke verpleegkundige zorg aan kankerpatiënten
  • het verlenen van methodische zorg aan deze patiënten
  • omgaan met chemotherapie, zoals toediening en bijwerkingen
  • het gebruiken van diagnostiek en behandelmethoden in je verpleegkundige handelen

 

Maar ook: zelfstandig leren, professionalisering en kwaliteit van zorg en onderzoek.

 

Kanker is een ingrijpende ziekte die veel impact op de patiënt en zijn naasten heeft. Tijdens de opleiding leer je dan ook hoe je tot steun kunt zijn, respectvol begeleiding biedt en optimale voorlichting geeft.

 

Als oncologieverpleegkundige krijg je ook te maken met andere hulpverleners. Je leert daarom hoe je zorg coördineert en hoe je met andere hulpverleners samenwerkt.

Duur en leerwijze

De specialistische vervolgopleiding Oncologieverpleegkundige duurt ongeveer twaalf maanden. Daarin volg je ongeveer dertig lesdagen.

 

Zowel het aantal lesdagen als de verdeling van het aantal lesdagen en praktijkperioden is afhankelijk van het opleidingsinstituut en het ziekenhuis waar je de praktijkopleiding volgt.

 

Lees meer over

 

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de specialistische vervolgopleiding Oncologieverpleegkundige heb je Verpleegkunde A of één van de volgende diploma’s nodig:

 

 

Daarnaast moet je in het BIG-register opgenomen zijn.

 

Instellingen hanteren de eis dat je bij voorkeur minimaal één jaar werkervaring met kankerpatiënten hebt opgedaan. Dit kan zowel in een instelling, in de thuissituatie of in de dagopvang zijn. Bij de start van de opleiding moet je de mogelijkheid hebben om praktijkopdrachten uit te voeren en kankerpatiënten te verplegen. Je moet dus solliciteren naar een opleidingsplaats Oncologieverpleegkundige.

Specificaties:

NIVEAU

Post Mbo

, Post Hbo

, Na verpleegkunde

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

VOOROPLEIDING

Verpleegkunde HBO

MBO Verpleegkundige

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023 (verschilt per opleidingsinstituut)

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25