Opleidingen in de zorg

Opleidingen in de zorg

Denk jij erover om een opleiding in de zorg te gaan volgen? Maar weet je nog niet precies welke? YouChooz helpt je graag op weg. 

Werken met mensen
Kies je voor een opleiding in de zorg, dan moet je lef hebben en stevig in je schoenen staan. Je hebt vaak direct contact met mondige mensen, bijvoorbeeld wanneer je in de verpleging werkt. Er zijn ook opleidingen in de zorg waarbij je wel vóór mensen werkt, maar niet direct mét. Bijvoorbeeld als je een beleidsmatige of technische opleiding in de zorg kiest.  

Opleidingen op niveau: MBO, Ad, HBO, WO
Je kunt op verschillende niveaus een opleiding in de zorg volgen. Uiteraard kun je gemakkelijk doorstromen van het ene naar het andere niveau. Bijv. van MBO niveau 3 naar MBO niveau 4. Of van een Associate degree naar een volledige HBO-opleiding. 

Daarnaast kun je ook na je HBO-opleiding of universitaire studie verder studeren door middel van een masteropleiding, verpleegkundige vervolgopleiding of medische specialisatie. 

Opleidingen in de zorg: verpleging en verzorging
Een groot deel van de zorgopleidingen zijn gericht op verplegen en verzorgen. Je leert hoe je de beste zorg en ondersteuning geeft aan verschillende soorten cliënten. Denk eens aan één van de volgende zorgopleidingen:
Entree: Assistent Dienstverlening en Zorg, MBO niveau 1
Helpende Zorg en Welzijn, MBO niveau 2
Verzorgende-IG, MBO niveau 3
Verpleegkundige, MBO niveau 4
Verpleegkunde, HBO-niveau

Lees meer over de mogelijkheden bij opleidingen in de verpleging en verzorging.

Opleiding in de zorg: assisterend
Lijkt het je mooi om andere zorgverleners te ondersteunen tijdens hun werkzaamheden en hen werk uit handen te nemen? Denk dan eens aan de volgende assisterende of ondersteunende zorgopleidingen:
Doktersassistent, MBO niveau 4
Tandartsassistent, MBO niveau 4
Apothekersassistent, MBO niveau 4
Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen, MBO-niveau
Operatieassistent, HBO-niveau
Anesthesiemedewerker, HBO-niveau

Opleiding in de zorg: techniek
Misschien niet een combinatie waar je gelijk aan denkt, maar juist in de zorg is techniek onmisbaar! De komende jaren zal technologie op steeds grotere schaal worden toegepast. Mensen met kennis van zorg en techniek zijn daarom zeer gewild.

Denk eens aan de volgende opleidingen:
Tandtechnicus, MBO-niveau 4
Mens en Techniek | Bewegingstechnologie, HBO-niveau
Mens en Techniek | Biometrie, HBO-niveau
Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie, HBO-niveau
Mens en Techniek | Orthopedische Technologie, HBO-niveau
Technische Geneeskunde, WO-niveau

Opleidingen in de zorg: gericht op bewegen
In de zorg heb je ook te maken met mensen die moeite hebben met bewegen. Tijdens deze opleidingen leer je hoe je mensen weer makkelijker kunt laten bewegen of hoe je onderzoek hiernaar doet. 
Coördinator Sport- en Bewegingsagogie, MBO-niveau 4
Ergotherapie, HBO-niveau
Fysiotherapie, HBO-niveau
Bewegingswetenschappen, WO-niveau

Meer dan 190 opleidingen
Dit is nog maar het tipje van de sluier. Op YouChooz staan meer dan 190 opleidingsbeschrijvingen in zorg, welzijn en sport. Bijvoorbeeld opleidingen waarmee je in een laboratorium kunt werken of in de mondzorg. Bekijk alle opleidingen op YouChooz en filter verder op interesse of niveau

Na je opleiding - het werkveld in
Specialistisch opgeleid of breed opgeleid: vind je weg in de zorg. Na je opleiding kun je terechtkomen in de volgende werkvelden:
Eerstelijnszorg
Geestelijke gezondheidszorg
Gehandicaptenzorg
GGD
Jeugdzorg
Ouderenzorg
Sociaal werk
Thuiszorg
Ziekenhuizen