Opleiding Allroundmedewerker Optiek

Wat leer je?

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Allround Medewerker Optiek leer je alles over brillen en de werking van de topsterktemeter (waarmee je de sterkte van bestaande brillenglazen kunt meten). Verder ontdek je hoe je glazen in het montuur slijpt en hoe je brillen moet repareren. Omdat je veel in de winkel zult werken, leer je ook hoe je verkoopt, adviseert en betalingen regelt.

Basisdeel
Een basisdeel bestaat uit:

  • een algemene basis met vakken als taal, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je leert hoe je een automatische oogmeting doet en hoe je het beste kunt adviseren en verkopen.

Deze basis is gelijk voor alle richtingen in het dossier Optiek: Verkoopmedewerker Optiek (niveau 2), Allround Medewerker Optiek (niveau 3) en Opticien (niveau 4).

Profieldeel
Het profieldeel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen, in dit geval Allround Medewerker Optiek. Je leert in dit profieldeel hoe je brillenglazen op maat slijpt en in het montuur zet. Ook leer je hoe je brillen en zonnebrillen repareert.

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt binnen het MBO

Binnen dit deel kun je dus zelf keuzes maken. Je kiest bijvoorbeeld voor Verdieping oog en correctie of voor Werken in het buitenland. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (BOL) besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kiest, ben je minimaal 60 procent van de studietijd werkend aan het leren.

Lees meer over
Gaan leren: beroepsgericht onderwijs

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.