Opleiding

Apothekersassistent

De opleiding Apothekersassistent op MBO-niveau 4 leert je medicijnen bereiden. Je doet ook kennis op over het omgaan met patiënten en het uitvoeren van administratieve taken.

Studeren voor apothekersassistent

In de opleiding Apothekersassistent leer je alles over de werking van geneesmiddelen. Je komt te weten welke zorg patiënten nodig hebben, hoe je medicijnen bereidt, voorlichting geeft over medicijnen en op de computer de administratie bijhoudt. Al vroeg in de opleiding doe je via stages ervaring op in de praktijk. Je kunt deze opleiding volgen in de beroepsopleidende en in de beroepsbegeleidende leerweg (BOL en BBL).

Lees meer over de inhoud van de opleiding Apothekersassistent.

Werken als apothekersassistent
Na de opleiding Apothekersassistent kun je werken in een openbare apotheek. Je zorgt dat de mensen hun medicijnen in de goede samenstelling en hoeveelheid kunnen ophalen, en je legt uit hoe ze de medicatie moeten gebruiken. Als de medicijnen niet standaard geleverd worden, bereid jij ze. Je hebt veel contact met patiënten en werkt nauw samen met andere apothekersassistenten. 
Het kan erg druk zijn, ook met bestellingen en telefoontjes. Een beetje stressbestendig moet je dus wel zijn om te werken als apothekersassistent.

Je kunt ook aan de slag in een ziekenhuisapotheek, gezondheidscentrum, de farmaceutische industrie of bij een geneesmiddelengroothandel. Je hebt dus verschillende mogelijkheden.

Bekijk de interactieve film en speel een rollenspel!
https://werkindeapotheek.nl/film/film.html

Of bekijk de filmpjes hieronder!

De beroepenfilm is gemaakt door KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) en de SBA (Stichting Bedrijfsfonds Apotheken).

Kijk een dagje mee! Deze film is gemaakt door SBA voor de website werkindeapotheek.nl.

Deze film is gemaakt door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).