Opleiding

Apothekersassistent

De opleiding Apothekersassistent op MBO-niveau 4 leert je medicijnen afleveren, het gebruik controleren en voorlichting over medicijnen geven. Je leert ook om te gaan met alle soorten cliënten en situaties in de apotheek.

Studeren voor apothekersassistent

In de opleiding Apothekersassistent leer je alles over de werking van geneesmiddelen en het geven van voorlichting over medicijngebruik. Je komt te weten welke zorg patiënten nodig hebben, hoe je medicijnen klaarmaakt en op de computer het recept verwerkt. Al vroeg in de opleiding doe je via stages ervaring op in de praktijk. Je kunt deze opleiding volgen in de beroepsopleidende en in de beroepsbegeleidende leerweg (BOL en BBL).

Lees meer over de inhoud van de opleiding Apothekersassistent.

Werken als apothekersassistent
Na de opleiding Apothekersassistent kun je werken in een openbare apotheek. Je kunt ook aan de slag in een ziekenhuisapotheek, gezondheidscentrum, de farmaceutische industrie of bij een geneesmiddelengroothandel. Je hebt dus verschillende mogelijkheden.

Je zorgt dat de mensen hun medicijnen in de goede samenstelling en hoeveelheid kunnen ophalen, en je legt uit hoe ze de medicatie moeten gebruiken. Je hebt veel contact met cliënten en werkt nauw samen met andere apothekersassistenten. 

Het kan erg druk zijn, ook met bestellingen en telefoontjes. Een beetje stressbestendig moet je dus wel zijn om te werken als apothekersassistent.

Studiekeuzetest Apothekersassistent
Overweeg jij om te starten met de opleiding Apothekersassistent en wil je weten of jij het in je hebt om een goede apothekersassistent te worden? Doe dan deze speciale studiekeuzetest: werkindeapotheek.zeekat.nl/

Bekijk de interactieve film en speel een rollenspel!
werkindeapotheek.nl/het-werk/

Of bekijk de filmpjes hieronder!

De beroepenfilm is gemaakt door KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) en de SBA (Stichting Bedrijfsfonds Apotheken).

Kijk een dagje mee! Deze film is gemaakt door SBA voor de website werkindeapotheek.nl.

Deze film is gemaakt door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).