Opleiding Apothekersassistent

Welke vooropleiding heb je nodig?

Opleiding Apothekersassistent

Welke vooropleiding heb je nodig?

Diploma's
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:
- VMBO, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- MBO niveau 3

Oudere diploma's
Als je een ouder MAVO-diploma hebt, zijn natuurkunde, scheikunde, wiskunde of biologie in je vakkenpakket gewenst.

Vrijstellingen
Bij sommige onderwijsinstellingen is het mogelijk om de opleiding versneld te volgen, waardoor je deze in twee jaar kunt afronden. Deze versnelde opleiding is meestal alleen mogelijk als je in het bezit bent van een HAVO-diploma met scheikunde of een overgangsbewijs van 4 naar 5 VWO. Vraag bij het ROC van je keuze naar de mogelijkheden.

Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen, moet je zelf op zoek naar een leerbedrijf. Je gaat dus solliciteren naar een functie als leerling-apothekersassistent. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Sommige ROC's kunnen bovendien bemiddelen tussen jou en het leerbedrijf. Daarnaast gelden dezelfde toelatingseisen (diploma en vakkenpakket) als voor de BOL-variant.

Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je kunt namelijk je ervaringen laten erkennen door middel van een EVC-procedure: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC.

Aanvullende toelatingseisen
Voor de gewone BOL-opleiding gelden altijd bovenstaande toelatingseisen. ROC's kunnen aanvullende eisen stellen voor BBL- of deeltijdopleidingen. Het is daarom handig om eerst contact op te nemen met het ROC waar je naartoe wilt. Soms is het gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

Een andere opleiding?
Als je de opleiding Apothekersassistent niet op een ROC wilt volgen, zijn er diverse andere opleidingsmogelijkheden. Zie: waar aanmelden.

De toelatingseisen voor deze opleidingen variëren. Als je meer wilt weten, kun je daarom het beste informeren bij de onderwijsinstelling.

Zie ook:
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring