Apothekersassistent - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Apothekersassistent

De opleiding Apothekersassistent op MBO-niveau 4 leert je medicijnen afleveren, het gebruik controleren en voorlichting over medicijnen geven.

Delen
apothekersassistent
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de MBO-opleiding Apothekersassistent (niveau 4) leer je onder meer voorlichting geven over medicijnen en cliënten helpen in de apotheek.

 

Ontdek tijdens de opleiding Apothekersassistent hoe je moet om gaan met alle soorten cliënten en situaties in een apotheek.

 

Studeren voor apothekersassistent

In de opleiding Apothekersassistent leer je alles over de werking van geneesmiddelen en het geven van voorlichting over medicijngebruik. Je komt te weten welke zorg patiënten nodig hebben, hoe je medicijnen klaarmaakt en op de computer het recept verwerkt. Al vroeg in de opleiding doe je via stages ervaring op in de praktijk. Je kunt deze opleiding volgen in de beroepsopleidende en in de beroepsbegeleidende leerweg (BOL en BBL).

 

Werken als apothekersassistent
Na de opleiding Apothekersassistent kun je werken in een openbare apotheek. Je kunt ook aan de slag in een ziekenhuisapotheek, gezondheidscentrum, de farmaceutische industrie of bij een geneesmiddelengroothandel. Je hebt dus verschillende mogelijkheden.

 

Je zorgt dat de mensen hun medicijnen in de goede samenstelling en hoeveelheid kunnen ophalen, en je legt uit hoe ze de medicatie moeten gebruiken. Je hebt veel contact met cliënten en werkt nauw samen met andere apothekersassistenten. 
 

Het kan erg druk zijn, ook met bestellingen en telefoontjes. Een beetje stressbestendig moet je dus wel zijn om te werken als apothekersassistent.

 

Studiekeuzetest Apothekersassistent
Overweeg jij om te starten met de opleiding Apothekersassistent en wil je weten of jij het in je hebt om een goede apothekersassistent te worden? Doe dan deze speciale studiekeuzetest: werkindeapotheek.zeekat.nl/

 

Bekijk de interactieve film en speel een rollenspel!
werkindeapotheek.nl/het-werk/

 

Of bekijk de filmpjes hieronder!

Inhoud opleiding

Je leert tijdens de opleiding Apothekersassistent onder andere hoe je recepten afhandelt en medicijnen verkoopt. Je leert ook hoe je voorlichting geeft over het gebruik van medicijnen. Daarvoor moet je alles weten over de werking van geneesmiddelen. Daarbij leer je te begrijpen welke zorg cliënten nodig hebben en leer je hoe je respectvol en discreet met patiënten kunt omgaan.

 

Je leert hoe je in een team werkt, het recept verwerkt in de computer en hoe je de voorraad beheert. Op sommige ROC's kun je je daarnaast specialiseren in het bereiden van medicijnen.

 

Basis- en profieldeel
Tijdens deze opleiding krijg je te maken met verschillende algemene vakken en met taken die bij het beroep apothekersassistent horen. Denk daarbij aan:

 

  • algemene vakken als Engels, rekenen en burgerschap
  • beroepsgerichte taken als de uitgifte van medicijnen en advies en voorlichting geven.  


Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

 

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt naar het HBO

 

Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de vier beroepsspecifieke keuzedelen Farmaceutische patiëntenzorg, Aseptisch handelen en bereiden, Eerstelijns- en ketenzorg of Intra- en transmurale zorg. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

 

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg kiest, ben je minimaal 60 procent van de studietijd werkend aan het leren.

Duur en leerwijze

Je kunt de MBO-opleiding Apothekersassistent (niveau 4) op twee manieren volgen: via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren) of via de beroepsopleidende leerweg (BOL, leren en stage lopen). De opleiding duurt gemiddeld drie jaar.

 

Vrijstellingen
In bepaalde gevallen is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal onderdelen) te volgen. Ook met een EVC-traject is dit mogelijk. Zie toelatingseisen.

 

Particuliere opleiding
Er bestaan ook diverse particuliere opleidingen tot apothekersassistent. Je kunt deze bij bijvoorbeeld Capabel Onderwijsgroep, LOI of NTI volgen. Het is, net als de opleiding aan een ROC, ook een MBO-opleiding op niveau 4. Je kunt deze opleiding in 1,5 tot 2 jaar afronden.

 

Zie ook
Waar aanmelden

Toelatingseisen

Diploma's
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:


- VMBO, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- MBO niveau 3

 

Oudere diploma's
Als je een ouder MAVO-diploma hebt, zijn natuurkunde, scheikunde, wiskunde of biologie in je vakkenpakket gewenst.

 

Vrijstellingen
Bij sommige onderwijsinstellingen is het mogelijk om de opleiding versneld te volgen, waardoor je deze in twee jaar kunt afronden. Deze versnelde opleiding is meestal alleen mogelijk als je in het bezit bent van een HAVO-diploma met scheikunde of een overgangsbewijs van 4 naar 5 VWO. Vraag bij het ROC van je keuze naar de mogelijkheden.

 

Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen, moet je zelf op zoek naar een leerbedrijf. Je gaat dus solliciteren naar een functie als leerling-apothekersassistent. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Sommige ROC's kunnen bovendien bemiddelen tussen jou en het leerbedrijf. Daarnaast gelden dezelfde toelatingseisen (diploma en vakkenpakket) als voor de BOL-variant.

 

Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je kunt namelijk je ervaringen laten erkennen door middel van een EVC-procedure: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC.

 

Aanvullende toelatingseisen
Voor de gewone BOL-opleiding gelden altijd bovenstaande toelatingseisen. ROC's kunnen aanvullende eisen stellen voor BBL- of deeltijdopleidingen. Het is daarom handig om eerst contact op te nemen met het ROC waar je naartoe wilt. Soms is het gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

 

Een andere opleiding?
Als je de opleiding Apothekersassistent niet op een ROC wilt volgen, zijn er diverse andere opleidingsmogelijkheden. Zie: waar aanmelden.

De toelatingseisen voor deze opleidingen variëren. Als je meer wilt weten, kun je daarom het beste informeren bij de onderwijsinstelling.

 

Zie ook:
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 4

OPLEIDINGSVORM

Digitaal (Afstand/Schriftelijk)

, BBL

, BOL

DUUR

3 jaar

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2023 M10 16