Opleiding Audicien

Wat leer je?

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Audicien leer je alles over hoe je mensen met hoorproblemen kunt helpen. Door het oor te onderzoeken of hoorapparaten aan te passen. Je leert onder meer hoe je specialistische hoortesten afneemt. Daarbij onderzoek je bijvoorbeeld het trommelvlies of meet je hoeveel iemand nog kan horen. Elke cliënt is anders waardoor ook de uitkomsten en je werk elke keer anders zijn.

Uit onderzoek kan blijken dat een aanpassing aan het hoorapparaat (oorstukje, gehoorbeschermer, zwemstukje) nodig is. Tijdens de opleiding leer je hoe je dat moet doen. Ook doe je kennis op over het repareren of afstellen van hoorapparaten, vaak met behulp van de computer.

Tijdens de opleiding leer je klanten adviseren over hoorapparaten en gehoorbescherming. En over hoe ze in de toekomst met hun hoorproblemen en -apparaten om kunnen gaan. Je leert daarom goed je communicatieve vaardigheden ontwikkelen. Ook omdat je veel contact hebt met externe relaties, zoals leveranciers, zorgverzekeraars en KNO-artsen.

Aan het einde van de opleiding kun je zelfstandig alle voorkomende werkzaamheden in de winkel, werkplaats en onderzoeksruimte van het audicienbedrijf uitvoeren.

Basis- en profieldeel

Tijdens deze opleiding krijg je te maken met verschillende algemene vakken en met taken die bij het beroep audicien horen. Denk daarbij aan:

  • algemene vakken als Engels, rekenen en burgerschap
  • beroepsgerichte taken als het uitvoeren van otoscopisch onderzoek (onderzoek naar de gehoorgang en trommelvlies) en audiometrisch onderzoek (het doormeten van het gehoor)


Keuzedeel
 
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt naar het HBO

Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Inspelen op innovaties of Ondernemerschap. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

Verhouding theorie en praktijk
Je kunt deze opleiding alleen volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (werken en leren). De beroepspraktijkvorming neemt dus een belangrijke plaats in binnen deze opleiding: je werkt minimaal 16 uur per week in een audicienbedrijf. Daarnaast ga je één dag per week naar school om theorie- en praktijklessen te volgen.

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.