Opleiding Begeleider Specifieke Doelgroepen (Maatschappelijke Zorg)

Welke vooropleiding heb je nodig?

Diploma’s
Je hebt toegang tot de MBO-opleiding Begeleider Specifieke Doelgroepen als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:
- VMBO, theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
- MBO niveau 2
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO 

Vrijstellingen
Bij sommige scholen is het mogelijk dat je vrijstellingen krijgt met het diploma:

Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je moet dan je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een (flinke) studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC.

Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen, moet je zelf op zoek naar een erkend leerbedrijf. Je solliciteert dan naar een functie als leerling medewerker maatschappelijke zorg. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Veel ROC's bemiddelen bovendien tussen jou en een leerbedrijf.

Daarnaast gelden bij de BBL-route dezelfde toelatingseisen (diploma en vakkenpakket) als voor de BOL-variant.

Aanvullende eisen
ROC's kunnen altijd aanvullende eisen stellen en bieden soms schakelcursussen aan. Deze zijn handig als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bij veel ROC's is het overigens gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

Zie ook:
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring
Waar aanmelden