Opleiding Bewegingswetenschappen

Wat leer je?

Wat leer je?
In de opleiding Bewegingswetenschappen staat de bewegende mens centraal. Je leert wetenschappelijke verklaringen te vinden voor bewegingsproblemen en oplossingen te bedenken voor een betere beweging.

Topsporters, ouderen, mensen met een beperking
Je verdiept je onder meer in bewegingscoördinatie, biomechanica en psychologie. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe topsporters hun bewegingsprestaties kunnen verbeteren. Maar je leert ook hoe je bewegingsproblemen bij ouderen en bij mensen met een beperking kunt onderzoeken.

Colleges
Voor onderzoek van bewegingsproblemen heb je inzicht nodig in de bouw en werking van het bewegingssysteem. Je leert daarom onder andere hoe spieren functioneren en hoe de ademhalingsorganen en bloedsomloop werken. Daarnaast volg je methodologische vakken, die je voorbereiden op het doen van onderzoek binnen de Bewegingswetenschappen.

Bewegingswetenschappen in Nederland
De universitaire opleiding Bewegingswetenschappen kun je volgen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. De Radboud Universiteit en Universiteit van Maastricht bieden binnen de opleiding Biomedische Wetenschappen een richting Bewegingswetenschappen aan.