Opleiding

Brandwondenverpleegkundige

Door de ernst van de wonden en het langdurige herstelproces hebben brandwondenslachtoffers intensieve zorg nodig. Dat leer je tijdens deze specialisatie Brandwondenverpleegkundige die zo'n 18 maanden duurt. Om de studie te mogen volgen, moet je een gediplomeerd verpleegkundige op MBO- of HBO-niveau zijn én werkzaam zijn in een brandwondencentrum. Daar zijn er 3 van in Nederland, in Groningen, Beverwijk en Rotterdam. Op dat moment werk je nog onder begeleiding, na afronding van de opleiding kun je zelfstandig werken.

Inhoud opleiding
Brandwondenverpleegkundige is een specialisatie die verder gaat waar de opleiding Verpleegkunde ophield. Je leert hoe je brandwonden moet behandelen en verzorgen. Ook leer je hoe je een patiënt met zorg moet behandelen. Als brandwondverpleegkundige voer je intensief werk uit. De meeste slachtoffers herinneren zich het ongeval nog goed en de brandwonden laten ernstige littekens achter. Het lichamelijke en geestelijke herstel kost veel tijd.

Je leert veel in de praktijk, daarom wordt verwacht dat je al werkt als verpleegkundige. Na de opleiding succesvol te hebben afgerond, kun je brandwondenslachtoffers en hun familie goed begeleiden en de behandelend arts op de hoogte houden.

Lees meer over wat je na de opleiding gaat doen bij het beroep: Brandwondenverpleegkundige.


Extra info
Je kunt meer informatie vinden over de behandeling van brandwonden en de opleiding tot brandwondenverpleegkundige op de website van de Nederlandse Brandwonden Stichting: www.brandwondenstichting.nl.