Opleiding Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching

Wat leer je?

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching leer je les en training geven in sport en bewegen. Je verdiept je in verschillende sporttechnieken en ontdekt hoe je deze het beste uitvoert. Mensen motiveren om te sporten is een ander leerdoel. Ook leer je over de werking van het menselijk lichaam en hoe je mensen met blessures kunt helpen.

Later in je beroep beheers je verschillende sporten. Je kunt werken met diverse doelgroepen, zoals ouderen, fanatieke sporters of mensen met fysieke klachten. Er is daarom veel aandacht voor sociale vaardigheden tijdens je opleiding.

Verder leer je hoe je activiteiten voor sport en beweging kunt opzetten en uitvoeren. Denk aan wedstrijden, toernooien of trainingen. Je komt te weten hoe je een bewegingsplan opstelt en evalueert. Ook het onderwerp ‘sporttechnisch beleid’ komt ook aan bod. Je leert bijvoorbeeld meedenken over verbeterpunten binnen een sportorganisatie.
 
Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

  • een algemene basis met vakken als Engels, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je leert hoe je sport- en bewegingsactiviteiten voorbereidt, aanbiedt en uitvoert

Deze basis is gelijk voor alle richtingen in het dossier Sport en Bewegen: Sport- en Bewegingsleider (niveau 3), Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport (niveau 4), Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid (niveau 4), Coördinator Sport- en Bewegingsagogie (niveau 4), Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching (niveau 4).

Profieldeel
Het profiel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen, in dit geval Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching. Je leert in dit profieldeel bijvoorbeeld hoe je talenten herkent en hoe je een projectplan opstelt voor sport en bewegen.

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt naar het HBO

Binnen dit deel kun je dus zelf keuzes maken. Je kiest bijvoorbeeld voor Basismanagement of Veilig sportklimaat. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

Verhouding theorie en praktijk
Je volgt deze opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Dit betekent dat je minimaal 20 procent van je studietijd besteedt aan praktijk in de vorm van stages. De rest van de tijd ga je naar school.

Lees meer over: Gaan leren: beroepsgericht onderwijs

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.