Opleiding

Doktersassistent

De opleiding Doktersassistent op MBO-niveau 4 leert je om de dokter te assisteren bij medische handelingen. Ook kom je te weten hoe je zelf onderzoek uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan: iemands bloeddruk meten, hechtingen verwijderen en bloed afnemen. Verder leer je patiënten te woord staan aan de telefoon en balie. Hoe vraag je naar de precieze inhoud van hun klachten? En hoe beoordeel je of er spoed is?

Studeren voor doktersassistent

In de opleiding Doktersassistent krijg je algemene vakken, zoals Engels, rekenen en burgerschap. Daarnaast leer je over de taken die specifiek bij het beroep doktersassistent horen, zoals: 
•    de hulpvraag van de patiënt in behandeling nemen.
•    voorlichting en advies geven.
•    zorgen voor een goede planning in de praktijk.
•    de administratie afhandelen.

Lees meer over de inhoud van de opleiding Doktersassistent

Als je studeert voor doktersassistent, zijn stages een belangrijk onderdeel van de opleiding. Volg je de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), dan bestaat minimaal 60 procent van je studietijd uit stages. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (BOL) besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan stages. 

Je kunt deze opleiding volgen aan diverse ROC’s

Werken als doktersassistent
Na de opleiding Doktersassistent ben je op veel werkplekken welkom. Bijvoorbeeld: in een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, verpleeghuis of de jeugdgezondheidszorg. Of ga werken op de polikliniek van een ziekenhuis of bij een geneeskundige dienst. Wil je liever verder studeren aan een HBO-opleiding in de gezondheidszorg? Ook dat kan. Bekijk de mogelijkheden.