Opleiding Doktersassistent

Wat leer je?

Wat leer je?
Tijdens de MBO-opleiding Doktersassistent leer je hoe je patiënten te woord staat aan de telefoon en balie, en hoe je hun vraag in behandeling neemt. Bijvoorbeeld: wat houden de klachten in, is het spoed of is een doorverwijzing nodig? Ook leer je hoe je het beste advies en voorlichting geeft.

Je leert meer over het assisteren bij medische handelingen en hoe je deze zelf kunt uitvoeren. Na de opleiding kun je bijvoorbeeld iemands bloeddruk meten, hechtingen verwijderen en bloed afnemen. Daarnaast leer je meer over voorraadbeheer (bijvoorbeeld van de materialen), administratie en management van de praktijk.

Basis- en profieldeel
Tijdens deze opleiding krijg je te maken met verschillende algemene vakken als Engels, rekenen en burgerschap én met taken die bij het beroep doktersassistent horen. Denk daarbij aan de volgende beroepsgerichte taken:

  • de hulpvraag in behandeling nemen
  • assisteren bij de uitvoer van medische handelingen
  • voorlichting en advies geven
  • zorgen voor de planning en administratie van de praktijk

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt naar het HBO

Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de keuzedelen Geneesmiddelenkennis of Triage. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg kiest, ben je minimaal 60 procent van de studietijd werkend aan het leren.

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.