Opleiding Doktersassistent

Welke vervolgopleidingen zijn er?

Opleiding Doktersassistent

Welke vervolgopleidingen zijn er?

Als je na de MBO-opleiding Doktersassistent nog verder wilt studeren, kun je een HBO-opleiding in de gezondheidszorg gaan volgen zoals Verpleegkunde HBO of Fysiotherapie. Ook de opleiding tot Praktijkopleider is mogelijk.

Daarnaast kun je er voor kiezen om jezelf verder te specialiseren in een bepaalde medische richting of op het gebied van organisatie en management. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als specialistisch (dokters)assistent op een ziekenhuisafdeling (zoals dermatologie of KNO). Als je werkt op een polikliniek in het ziekenhuis kun je ook een vervolgopleiding volgen in operatiekamervaardigheden. Je leert dan hoe je een medisch specialist moet assisteren.

Maar je kunt ook een opleiding volgen tot praktijkondersteuner huisartsenzorg of praktijkmanager. Verder kun je je specialiseren tot coördinerend of senior (dokters)assistent bij instanties zoals een Arbodienst, GGD of instelling voor jeugdgezondheidszorg.

Na je opleiding Doktersassistent en enkele jaren werkervaring kun je de vervolgopleiding Triagist gaan doen. Een triagist werkt op de huisartsenpost en is het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Je beoordeelt de ernst van de klacht en bepaalt het vervolgtraject. 

Een andere opleiding?
Als je een erkende opleiding hebt gevolgd bij een ROC of particuliere onderwijsinstelling, dan kun je doorstromen naar het HBO. Heb je een niet-erkende opleiding tot doktersassistent gevolgd? Informeer dan bij de onderwijsinstelling zelf naar de mogelijke vervolgopleidingen.