Opleiding

Ergotherapie

Opleiding Ergotherapie

De 4-jarige HBO-opleiding Ergotherapie richt zich op het helpen van mensen die beperkt zijn in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld door ouderdom of psychische/lichamelijke beperkingen. Jij leert hoe je deze mensen zo goed mogelijk begeleidt, zodat ze de dagelijkse activiteiten die zij belangrijk vinden, (weer) kunnen uitvoeren.

Studeren voor ergotherapeut
De opleiding Ergotherapie is erg praktijkgericht. Bijna de helft van je studietijd breng je in de dagelijkse praktijk door.

Tijdens de studie leer je te analyseren welke problemen de cliënt precies heeft. Ook kom je te weten hoe je mensen volgens een behandelplan het beste kunt adviseren, behandelen of begeleiden. Je cliënt kan gebaat zijn bij het oefenen van vaardigheden, maar ook bij een hulpmiddel of juist een combinatie van beide.

Om de beste behandeling te kunnen vaststellen, leer je hoe je professionele gesprekken voert met cliënten.

Daarnaast is er in de opleiding aandacht voor het adviseren over bijvoorbeeld aangepaste voorzieningen of de aanschaf van hulpmiddelen.

Lees meer over de inhoud van de opleiding Ergotherapie.

Werken als ergotherapeut
Als ergotherapeut werk je met mensen die lichamelijke en/of welzijnsproblemen hebben. Dit kunnen mensen van allerlei leeftijden zijn.

Ergotherapie wordt ingezet als dagelijkse handelingen niet meer (goed) lukken of pijn veroorzaken. Het gaat bijvoorbeeld om aankleden, eten, boodschappen doen, (huishoudelijk) werk of hobby’s.

Jouw belangrijkste doel is jouw cliënten weer zoveel mogelijk hun normale leven te laten leiden. Kijk voor meer informatie bij het beroep ergotherapeut.

Na de opleiding Ergotherapie
Met de bachelor Ergotherapie heb je veel ineressante mogelijkheden om verder te studeren. Bekijk ze hier.