Opleiding Ergotherapie

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Ergotherapie leer je hoe je mensen met lichamelijke of psychische problemen begeleidt en adviseert. Het doel is dat ze weer kunnen leven, wonen en werken zoals ze dat zouden willen. Bijvoorbeeld door aanpassingen te doen in hun woon- of werkomgeving. Denk aan het verlagen van het aanrecht voor iemand die in een rolstoel zit.

Je leert hoe je cliënt observeert om te zien wat hij/zij nodig heeft. Je onderzoekt hoe je doelen kunt vaststellen zodat je cliënt weer regie over zijn eigen leven krijgt. En hoe je jouw cliënt deze doelen kunt laten behalen. Dit leg je vast in een behandelplan.

Je leert praktisch, oplossingsgericht en creatief bezig te zijn, waarbij de cliënt centraal staat. Wat kan iemand nog zelf en wat heeft hij/zij nodig?

Aan bod komt ook de adviserende rol van de ergotherapeut in het kader van de Arbo-wetgeving en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Meedenken met het onderwijs
Je volgt niet alleen onderwijs, je helpt het ook vormen. Je bent dus gelijkwaardig aan je docenten. Zo voel je je als student medeverantwoordelijk voor het leerproces en leren de docenten (de opleiders) ook van jou. Bij het vormen en het uitvoeren van het lesprogramma worden ook onderzoekers, behandelaars en zelfs cliënten gevraagd om mee te denken.

Praktijk belangrijk
Er is veel aandacht voor werken in de praktijk. Tijdens de opleiding loop je stage, werk je aan allerlei praktijkgerichte opdrachten, volg je een minor en doe je een afstudeeropdracht.

Invulling per hogeschool
De invulling van de opleiding Ergotherapie kan per hogeschool verschillen. Kijk bij Waar aanmelden welke scholen de opleiding aanbieden.