Opleiding

Fysiotherapie

De opleiding Fysiotherapie op HBO-niveau leert jou hoe je mensen helpt beter of gemakkelijker te bewegen. Er zijn veel hogescholen waar je Fysiotherapie kunt studeren. Toch zijn er regelmatig meer aanmeldingen dan plaatsen. In dat geval vindt er een selectie plaats. Een goede tastzin heb je voor het beroep van fysiotherapeut wel nodig. Daarmee stel je de ligging van de organen vast en bepaal je hoe de spieren en pezen in het lichaam lopen.

Fysiotherapie studeren

De opleiding Fysiotherapie duurt 4 jaar en is in vol- en deeltijd te volgen.

Je leert veel over fysiologie en anatomie. Situaties uit de praktijk zijn het uitgangspunt bij lessen en opdrachten. Hoe begeleid je bijvoorbeeld iemand met knieproblemen die weer wil gaan sporten? Later in de opleiding worden die praktijkproblemen steeds ingewikkelder. Je leert bijvoorbeeld hoe je iemand begeleidt met longproblemen. Of hoe je een persoon behandelt die suikerziekte heeft en schouderklachten krijgt.

Vaardigheden oefen je op medestudenten. Zo leer je omgaan met aanraken en aangeraakt worden.

De opleiding Fysiotherapie heeft veel stages, vaak al vanaf het eerste jaar. Daarin maak je kennis met de beroepspraktijk. 

Lees meer over de inhoud van de opleiding Fysiotherapie.

Werken als fysiotherapeut
Na de opleiding Fysiotherapie kun je aan het werk in een revalidatiecentrum, verpleeg- of ziekenhuis, het bedrijfsleven of bij een sportclub. Of heb je liever een eigen praktijk? Ook dat kan. Je weet alles van het houdings- en bewegingsapparaat. Je adviseert en behandelt patiënten met bijvoorbeeld pijn, krachtsvermindering, ademhalingsproblemen of beperkingen bij het bewegen.

Vervolgopleidingen
Als je de opleiding Fysiotherapie op HBO-niveau hebt afgerond, ben je in het bezit van de titel bachelor. Daarmee kun je doorstromen naar een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit. Er zijn veel mogelijkheden om verder te studeren.