Opleiding

Geneeskunde

De opleiding Geneeskunde op universitair niveau leert je als een arts te redeneren en problemen op te lossen. De patiënt en zijn ziekte staan centraal. Na je masterexamen ben je gediplomeerd basisarts.

Geneeskunde studeren

De opleiding Geneeskunde duurt 6 jaar en is opgedeeld in een 3-jarige bachelor en een 3-jarige master.

In de bachelor krijg je een oriëntatie op de gezondheidszorg en op het beroep van arts. Bij de meeste universiteiten loop je in het eerste jaar al stage, bijvoorbeeld bij een verpleeg- of ziekenhuis. Zo kun je bekijken of het beroep van arts bij je past. 

In de master word je opgeleid tot basisarts en loop je co-schappen. Hierbij neem je een kijkje op verschillende afdelingen in het ziekenhuis, zoals onder andere: chirurgie, interne geneeskunde, neurologie en kindergeneeskunde. Daarnaast zijn er ook keuzeperioden die je zelf mag invullen. Je sluit je opleiding af met een semi-arts stage.

Lees meer over de inhoud van de opleiding Geneeskunde

Werken als basisarts

Na de opleiding Geneeskunde kun je aan het werk als basisarts bij diverse zorginstellingen of organisaties. Denk aan een functie in een ziekenhuis, bij een onderzoekscentrum of een uitkeringsinstantie.

Medisch specialiseren

De meeste basisartsen studeren verder om zich medisch te specialiseren. Met zo’n vervolgopleiding word je bijvoorbeeld anesthesioloog, chirurg, dermatoloog of klinisch geriater.

Wat voor arts wil jij zijn? Bekijk dit filmpje van artsenfederatie KNMG