Opleiding Geneeskunde

Reacties

Zelf reageren

RE: Verder studeren | 24/04/2020 | Wazhma | 28/04/2020 | Jasper van YouChooz

Beste Wazhma,

Bedankt voor je vraag! Ik adviseer je om een toelatingsexamen bij de onderwijsinstelling van jouw keuze te doen. Op deze pagina kan je de verschillende onderwijsinstellingen vinden: https://www.youchooz.nl/opleidingen/geneeskunde/waar-aanmelden
Voor verdere vragen kan je beter direct terecht bij de onderwijsinstelling dan bij ons. Echter kan je ons altijd een mail sturen als je nog meer vragen hebt.

Veel succes!

Redactie YouChooz
Jasper

Verder studeren | 24/04/2020 | Wazhma

Hallo,
Ik weet als sinds jongs af dat ik arts wil worden alleen ik weet niet waarom heb ik steeds andere opleidingen gedaan.
Ik heb een aantal jaren geleden een hbo opleiding afgerond en ik werk momenteel ook bij een overheidsorganisatie. Toch zit ik nu dag en nacht te denken of het mogelijk is om toch geneeskunde te studeren en mijn dromen uit laten komen. Beter te laat dan nooit, toch?
Ik wil graag weten of ik de mogelijkheid heb om toch veder te studeren en arts worden. Kan ik toegelaten worden met mijn hbo diploma en al die jaren werkervaring? Speelt leeftijd ook een rol om deze studie te volgen? Mag ik met een toelatingsexamen van + 21 met aanmelden? Welke stappen moet ik nemen enz....
Kan iemand mij hierover goed informeren?

Graag jullie advies... | 24/04/2020 | Wazhma

Hallo,
Ik weet als sinds jongs af dat ik arts wil worden alleen ik weet niet waarom heb ik steeds andere opleidingen gedaan.
Ik een aantal jaren geleden een hbo opleiding afgerond en ik werk momenteel ook bij een overheidsorganisatie. Toch zit ik nu dag en nacht te denken of het mogelijk is om toch geneeskunde studeren, mijn dromen uit laten komen. Beter te laat dan nooit, toch?
Ik wil graag weten heb ik de mogelijkheid om toch veder te studeren en arts worden. Kan ik toegelaten worden met Kan iemand mij hierover goed informeren? mijn hbo diploma en al die jaren werkervaring? Speelt leeftijd ook een rol om deze studie te doen? Mag ik met een toelatingsexamen van + 21 met aanmelden? Welke stappen moet ik nemen enz....

Uw snelle en serieuze reactie wacht ik tegemoet.

RE: Welke stappen | 16/12/2019 | melissa | 16/12/2019 | Redactie YouChooz

Beste Melissa,

Deze pagina’s zijn mogelijk interessant voor je:

- https://www.youchooz.nl/beroepen/hart-long-chirurg/welke-opleiding

- https://www.youchooz.nl/beroepen/neurochirurg/welke-opleiding

Ik zou je willen adviseren om een MBO-opleiding in de sector zorg/welzijn te kiezen. Je hebt eigenlijk een VWO-diploma nodig met een specifiek instroomprofiel om toegelaten te worden tot de opleiding Geneeskunde.
Maar ook met een einddiploma van HBO kan je worden toegelaten. Je moet dan wel de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau hebben afgerond. De vakken kan je via de vavo volgen en op VWO niveau halen.

Nadat je een MBO opleiding heb afgerond, zal je een HBO opleiding moeten kiezen in de zorg/welzijn. Heb je de HBO opleiding met succes afgerond en de verplichte vakken op VWO niveau behaald, dan kan jij je aanmelden voor de decentrale selectie en mogelijk beginnen aan de studie Geneeskunde. Nadat de Universitaire studie is afgerond zou je moeten solliciteren naar een plaats als arts-assistent op de afdeling Neurochirurgie of Hart-long chirurgie van een universitair medisch centrum of een daarbij horend opleidingsziekenhuis.

Kortom het is een lange traject, daarom zou ik vooral willen adviseren om dit studietraject te bespreken met een studiebegeleider of informatie hierover aan te vragen bij een opleidingsinstituut.

Veel succes!

Redactie YouChooz
Christel

RE: geneeskunde | 12/12/2019 | Jany | 16/12/2019 | Redactie YouChooz

Beste Jany,

Hartelijk dank voor je vraag! Wellicht dat je jullie vraag beter kan stellen aan één van onze ChoozGuides (voorlichter over leren en stagelopen Geneeskunde):

https://www.youchooz.nl/choozguides/thomas-mol/3276

Wellicht dat hij hier ook tegenaan heeft gelopen of destijds een plan B heeft bedacht.

Veel succes!

Groetjes,
Christel
Redactie YouChooz

Welke stappen | 16/12/2019 | melissa

Hallo, ik doe op dit moment niveau 2 op de deltion college en ben 16 jaar oud, ik wil graag weten welke stappen en opleidingen ik moet volgen om hartchirurg of neurochirurg te kunnen worden en of dit wel mogelijk is, aangezien ik niveau 2 doe. Zoja hoelang zullen alle opleidingen bij elkaar duren ?

geneeskunde | 12/12/2019 | Jany

Wat raadt je aan als je uitgeloot wordt voor geneeskunde? Mijn zoon gaat naar VWO en wilt daarna geneeskunde doen om daarna cardioloog worden. Als hij telkens uitgeloot wordt voor geneeskunde, welke opleiding sluit het beste aan, die hij ondertussen kan doen (want hij geeft zijn droombaan niet op). Zodat het toch alvast in de goede richting zit. Iedereen zegt je moet plan B hebben, want de kans dat je ingeloot wordt bij Geneeskunde is helaas klein. Groet, Jany

RE: Geneeskunde opleiding | 12/11/2019 | Ekici | 14/11/2019 | Redactie YouChooz

Beste M. Ekici,

Deze pagina is mogelijk interessant voor jullie: www.youchooz.nl/beroepen/kinderarts/welke-opleiding

Ik zou uw dochter willen adviseren om een MBO-opleiding in de sector zorg/welzijn te kiezen. Zij heeft eigenlijk een VWO-diploma nodig met een specifiek instroomprofiel om toegelaten te worden tot de opleiding Geneeskunde.
Maar ook met een einddiploma van HBO kan je worden toegelaten. Je moet dan wel de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau hebben afgerond. De vakken kan zij via de vavo volgen en op VWO niveau halen.

Nadat zij een MBO opleiding heeft afgerond, zal zij een HBO opleiding moeten kiezen in de zorg/welzijn. Heeft ze de HBO opleiding met succes afgerond en de verplichte vakken op VWO niveau behaald, dan kan zij zich aanmelden voor de decentrale selectie en mogelijk beginnen aan de studie Geneeskunde. Nadat zij de Universitaire studie heeft afgerond zou zij moeten solliciteren naar een plaats als arts-assistent op de afdeling Kindergeneeskunde van een universitair medisch centrum of een daarbij horend opleidingsziekenhuis.

Kortom het is een lange reis, daarom zou ik vooral willen adviseren om dit studietraject te bespreken met een studiebegeleider of informatie hierover aan te vragen bij een opleidingsinstituut.

Veel succes!

Redactie YouChooz
Christel

Geneeskunde opleiding | 12/11/2019 | Ekici

Hallo, ik heb een dochter van 15 jaar oud en zij studeert op dit moment vmbo-kader klas 4. Wij weten niet welke Mbo-opleiding ze moet doen richting Geneeskunde en welke richting moet zij kiezen op Mbo niveau 4, zij wilt namelijk Kinderarts worden. Wat zou je adviseren, je hebt meer kennis dan ons. Alvast bedankt voor de moeite en afwachtend op je reactie.


Met vriendelijke groeten,
M. Ekici

Opleiding | 27/10/2019 | Ilse

Je zou vanuit de havo kunnen leren voor OK-assistent. Helaas is de kans op uitval dan wel 50%. Ook is de kans niet groot dat je wordt aangenomen omdat ze liever iemand hebben met een relevante vooropleiding. Wat ik ga doen is het volgende: Na de mavo ben ik begonnen met de niveau 3 opleiding CSA medewerker. Dit is een hele goede vooropleiding om door te studeren voor OK-assistent. Deze opleiding duurt namelijk twee jaar en aan het eind van de opleiding ken jij al het instrumentarium. Vanuit deze opleiding maak je een toelatingstoets HBO en stroom je makkelijk door naar OK-assistent. Dit kan vaak in het zelfde ziekenhuis als waar je al werkzaam was. En ná deze opleiding zou je kunnen beginnen aan de studie geneeskunde.

Om direct vanuit de havo geneeskunde te studeren zal sowieso niet bevorderlijk zijn, aangezien je dan alleen nog maar biologie lessen hebt gehad ;)

Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Heel veel succes!

Geneeskunde met havo | 20/10/2019 | Jean

Hallo ik zit momenteel in mavo 3 maar ik ga als het goed ks doorstuderen naar havo. Nou is mijn vraag wat voor hbo opleiding heb je precies nodig om geneeskunde te mogen doen? Ik heb problemen gehad dus als ik mijn havo diploma heb ben ik 18 wat voor hbo opleiding heb ik dan nodig?

Mvg Jean

RE: Geneeskunde studeren | 17/08/2019 | Eman | 17/10/2019 | Redactie YouChooz

Beste Eman,

Ook met een einddiploma van HBO word je toegelaten. Je moet dan de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau hebben afgerond.

Je kunt het beste een opleidingsinstituut raadplegen over welke HBO opleiding je dan het beste kunt gaan volgen. Hieronder de lijst van scholen waar je geneeskunde aan kunt gaan studeren: www.youchooz.nl/opleidingen/geneeskunde/waar-aanmelden

www.youchooz.nl/opleidingen/geneeskunde/eisen-toelating

Succes!

Redactie YouChooz

HBO naar geneeskunde | 11/10/2019 | Ff

Ik heb Biologie en Medische laboratorium onderzoek gedaan. En nu wil ik geneeskunde gaan doen. Wat moet ik daarvoor doen?

Van het HBO naar WO geneeskunde!? | 08/09/2019 | Dana

Ik zit nu in 4 havo en ik doe n&g met natuurkunde.
Klopt het dat als je op het HBO zit en binnen 1 jaar genoeg studiepunten haalt, je geneeskunde op het WO mag doen of moet je ook echt een bepaalde opleiding doen op het HBO en daar een diploma voor halen en dan pas mag je geneeskunde doen op het WO.
Zo ja welke opleiding zou dat zijn en hoeveel jaar zou dat duren.

Ik ben 1x blijven zitten dus ik ben al 17 en daarom twijfel ik heel erg.
Geneeskunde op het WO duurt al rond de 6 tot 8 jaar dus daarom wil ik echt weten of ik na 1 jaar HBO met genoeg studie punten al door kan naar geneeskunde op het WO en als dat niet zo is dan wat kan ik wel doen.

En maakt een persoon met een vwo diploma meer kans om aangenomen te worden dan een persoon met een havo/HBO verleden.

Dankuwel voor u tijd!

Groetjes, Dana.

Geneeskunde studeren | 17/08/2019 | Eman

Oke dus ik ga nu naar de 4 havo en ik kan geen vwo meer doen. Ik wil wel heel graag geneeskunde studeren. Mijn vraag is dus welke HBO opleiding moet ik doen om geneeskunde te studeren? En is er een mogenlijkheid dat ik HBO versneld kan doen?
Groetjes Eman

Geneeskunde vooropleiding | 16/07/2019 | Micha

Hey, ik weet als sinds jongs af dat ik arts wil worden alleen weet ik nu niet zo goed hoe ik dat kan doen. Ik ben net geslaagd van het havo en ik dacht dat ik vwo zou doen, maar er is iets gebeurd op school waardoor ze mij zonder een goede reden niet wilde toelaten op het vwo. Het is dus zo dat in mijn stad(Tilburg) een samenwerkingsverband is. Als je bij 1 school niet aangenomen wordt dan wordt je bij geen enkele andere school in de stad aangenomen. Ik ben dus in principe door alle 7 scholen in me stad afgewezen (ik heb wel maar bij 1 geprobeerd). Ik heb me wel aangemeld voor het hbo, maar ik weet niet zeker of dit echt iets voor mij is. Ik wil graag geneeskunde studeren en daarom wilde ik naar t vwo, maar nu weet ik t niet zeker. Ik kan wel naar een andere stad maar het is wel ver om te rijzen en ik twijfel of t nu al te laat is om aan te melden (juli). Alle scholen zijn in mijn regio al gesloten en ik weet niet of het t waard is om elke dag zover te rijzen naar een andere stad alleen voor het vwo. Want je krijgt ook geen gratis ov net als bij het hbo. Maar ik twijfel nogsteeds of ik hbo wil doen want bij de studie geneeskunde wordt je eerder aangenomen met een vwo diploma dan met je hbo. Bij sommige universiteiten is de kans met een vwo diploma wel 80% hoger dan bij het hbo. Ik vind dit wel lastig want ik weet niet precies welke kant ik nu op moet. Ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen.

Geneeskunde | 01/07/2019 | Justin

Bedankt Christel voor de informatie. Maar ik kan nu gewoon naar vwo. Alsnog hartelijk dank voor het informeren

RE: Geneeskunde 16/06/2019 | Justin | 01/07/2019 | Redactie YouChooz

Ha Justin,

Voor jou geldt eigenlijk hetzelfde als voor Floor: Je kunt toegelaten worden tot de opleiding Geneeskunde met een einddiploma van HBO of WO. Dit zou betekenen dat je de opleiding Fysiotherapie moet voltooien. De vereiste vakken op VWO niveau voor de opleiding Geneeskunde zou je dan nog apart moeten halen.

In bepaalde gevallen kun je een toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen. Daarvoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Informeer naar de toelatingstoets bij de onderwijsinstelling.

Succes Justin!

Christel
Redactie YouChooz

Geneeskunde | 16/06/2019 | Justin

Hallo, ik wil graag geneeskunde studeren. Ik ben waarschijnlijk niet toegelaten op het vwo. Ik was redelijk laat met inschrijven, dus daarom koos ik fysiotherapie. Maar nu is mijn vraag of ik daarmee wel door kan stromen naar geneeskunde.

RE: geneeskunde vanaf HBO-v 03/06/2019 | Floor | 04/06/2019 | Redactie YouChooz

Hoi Floor,

Bedankt voor je reactie! Je kunt toegelaten worden tot de opleiding Geneeskunde met een einddiploma van HBO of WO. Dit zou betekenen dat je nog even moet doorstuderen op HBO-niveau. De vereiste vakken op VWO niveau voor de opleiding Geneeskunde zou je dan nog apart moeten halen.

In bepaalde gevallen kun je een toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen. Daarvoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Informeer naar de toelatingstoets bij de onderwijsinstelling.

Succes!

Groetjes,
Christel
Redactie YouChooz

geneeskunde vanaf HBO-v | 03/06/2019 | Floor

Hoi!

Ik wil graag geneeskunde studeren. Ik heb mijn VWO alleen niet afgemaakt en zit nu op hbo-v eerste jaar. Ik ga er vanuit dat ik mijn propedeuse ga halen. Zijn er mogelijkheden met een verpleegkunde propedeuse voor geneeskunde, zo ja, wat zijn de mogelijkheden en wat moet ik hier allemaal voor doen?

Groetjes Floor!

RE: van Mbo naar geneeskunde 15/05/2019 | kelsey | 16/05/2019 | Redactie YouChooz

Hoi Kelsey,

Bedankt voor je reactie! Bepaalde vakken moet je inderdaad aantoonbaar op VWO-niveau beheersen én dan nog door de decentrale selectie komen. Kom je door deze selectie en voldoe je aan de opleidingseisen, dan mag je beginnen met geneeskunde. De vakken kun je via de vavo volgen en op VWO niveau halen. Daarnaast is het goed om een HBO opleiding te kiezen in de zorg/welzijn. Goed om dit met een studiebegeleider te bespreken of informatie hierover aan te vragen bij de opleidingsinstituut naar keuze.

Veel succes!

Redactie YouChooz
Christel

van Mbo naar geneeskunde | 15/05/2019 | kelsey

Hallo,
Sinds dit jaar doe ik een retail opleiding niveau 4. ik had eerst geen idee wat voor opleiding ik wil doen, dus ik besloot maar om deze te doen. Sinds een paar dagen ben ik erachter gekomen dat ik me misschien wil verdiepen in geneeskunde. Ik heb op internet wat informatie gezocht en ik zie alleen maar dat je de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde a of b, nederlands en engels moet halen. ik heb alleen maar examen gedaan in natuurkunde, normale wiskunde, nederlands en engels op vmbo tl. Is het nog mogelijk voor mij om na mijn mbo niveau 4 een hbo opleiding te doen wat te maken heeft met geneeskunde?

RE: MBO maatschappelijke zorg niveau 4 09/05/2019 | Chayenne | 10/05/2019 | Redactie YouChooz

Hoi Chayenne,

Bedankt voor je reactie en leuk dat je geïnteresseerd bent in Geneeskunde.
In principe heb je een VWO-diploma nodig met een specifiek instroomprofiel.
Ook met een einddiploma van HBO of WO word je toegelaten. Je moet dan wel de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau hebben afgerond.

Deze diploma's allemaal niet en al wel minimaal 21 jaar? Dan kun je bij het onderwijsinstelling naar keuze, navragen of je in aanmerking komt voor een toelatingsexamen of welke weg je het beste kunt afleggen om tot deze opleiding toegelaten te worden.

Succes!

Redactie YouChooz
Christel

MBO maatschappelijke zorg niveau 4 | 09/05/2019 | Chayenne

Hoi,

Ik doe maatschappelijke zorg niveau 4.
Zou je met deze opleiding ook worden toegelaten bij dit hbo of moet ik hiervoor echt een andere vooropleiding volgen?

ik hoor graag van jullie!

groetjes, Chayenne de Jong

studievertraging en stress | 27/02/2019 | Sam

Hoi,

Mijn vriend studeert geneeskunde, maar hij vindt het erg lastig om te plannen. Daardoor heeft hij studievertraging opgelopen. Hij is gemaakt om dokter te worden, daarvan ben ik overtuigd. Ik wil hem graag hulp bieden. Via zijn studiebegeleiders lukt het onvoldoende om de juiste steun te krijgen. Heb jij een goede tip? Ken jij iemand die hem persoonlijk kan helpen bijvoorbeeld? Hoe ben jij omgegaan met de stress rondom je opleiding en alles wat erbij komt kijken?

Ik hoop dat je mij kunt adviseren.

Alvast bedankt voor je reactie!

Groetjes

Re: Hbo propedeuse of vwo vakken 10/02/2019 | Nini | 21/02/2019 | Redactie YouChooz

Beste Nini,

Bedankt voor deze goede vraag. Helaas kan ik je het antwoord niet met zekerheid geven. Doordat de manier die jij beschrijft afwijkt van de vastgestelde toelatingseisen, zou je dit het beste kunnen navragen bij het door jou gekozen opleidingsinstituut.

Succes!

Redactie YouChooz
Christel

Hbo propedeuse of vwo vakken | 10/02/2019 | Nini

Hallo,
Is het mogelijk dat als je je havo diploma hebt gehaald, en alleen de vakken scheikunde, wiskunde, natuurkunde en biologie op vwo niveau doet en goed afrond, je WO geneeskunde kan studeren? Of moet je echt eerst je hbo propedeuse halen.

RE: Toelating | 30/01/2019 | Maaike | 08/02/2019 | Redactie YouChooz

Hoi Maaike,

Wanneer je je propedeuse hebt gehaald op HBO-niveau en je hebt de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau afgerond, dan kun je worden toegelaten tot de opleiding Geneeskunde.

Is dit niet (helemaal) het geval, maar ben je 21+ dan kun je informeren naar de 'toelatingstoets' bij de universiteit van jouw keuze.
www.youchooz.nl/opleidingen/geneeskunde/eisen-toelating

Succes Maaike!

Redactie YouChooz
Christel

Toelating | 30/01/2019 | Maaike

Kun je met een havo en HBO diploma toegelaten worden? Is wiskunde B verplicht om aangenomen te worden? Ivm vakken pakket keuze nu op havo.

RE: Fout vakkenpakket | 10/12/2018 | Redactie YouChooz

Hoi Merel,

Om toegelaten te worden tot Geneeskunde heb je een VWO-diploma nodig met de door jou genoemde profielen. Je kunt na je HAVO door naar het VWO; het kan zijn dat jouw school nog aanvullende toelatingseisen stelt. Vraag dat na bij je decaan.

Succes!

Met hartelijke groet,
Redactie YouChooz

Fout vakkenpakket | 04/12/2018 | merel

Hoihoi,
Ik zit nu in havo 4 en heb het vakkenpakket CM/EM. Ik heb dit gekozen omdat ik vorig jaar geen motivatie had voor scheikunde en natuurkunde etc.
Alleen ik wil heel graag psychiator worden, bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Alleen om dit te worden moet ik op VWO de profielen ng / nt afronden. Wat kan ik het beste doen? Na de havo, vwo gaan doen met die vakken? Of misschien een cursus?
Groetjes Merel

RE: van HBO-V naar Geneeskunde? | 23/10/2018 | Redactie YouChooz

Beste Annabel,

Ook met een einddiploma diploma van HBO of WO word je toegelaten (na selectie) tot de opleiding Geneeskunde. Je moet dan de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau hebben afgerond. Er zijn universiteiten die ook een premasterprogramma aanbieden voor afgestudeerden HBO. Informeer bij een van de universiteiten (zie de pagina Waar aanmelden).

Succes!

Van HBO V naar Geneeskunde? | 13/10/2018 | Annabel

Hallo,
Een vraagje, ik heb een MBO doktersassistente diploma, en wil HBO VP gaan doen. Is het ook mogelijk om met een propedeuse dan Geneeskunde te gaan doen? Of heb je daar wel echt VWO voor nodig?

RE: psychiater | 09/10/2018 | Redactie YouChooz

Hallo Ensar,
Als je psychiater in opleiding bent, ontvang je ook al een salaris. Lees meer over de hoogte van dit bedrag op de volgende pagina:
https://www.youchooz.nl/beroepen/psychiater/salaris

Veel succes in de toekomst!

Psychiater | 03/10/2018 | Ensar

Hallo. Ik heb laatst gehoord dat je voor de opleiding psychiater 6 jaar geneeskunde moet studeren. Daarna moet ik nog 4,5 jaar specialiseren tot pyschiater. Krijg je die 4,5 jaar al loon? Zoja, hoeveel? En wat gaat er allemaal van af? Ik ben best benieuwd want ik wil psychiater worden. Alvast bedankt!

Vraag arts opleiding specialisatie na operatie | 03/12/2017 | BAA Barnhoorn

Vooropleiding

Hbo rechten. Havo mavo ook nog bhv stelt niks voor bhv (sorry)

Hoor gaarne uw reactie.

Met vriendelijke groet, BAA BARNHOORN

RE: toelating | 13/11/2017 | Redactie YouChooz

Beste Lars,

Wanneer je je propedeuse hebt gehaald op HBO-niveau en je hebt de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau afgerond, dan kun je ook worden toegelaten tot de opleiding Geneeskunde.
Informeer voor jouw specifieke mogelijkheden bij de universiteit van jouw keuze. Zie alle onderwijsinstellingen: https://www.youchooz.nl/opleidingen/geneeskunde/waar-aanmelden

Succes!

Toelating | 23/10/2017 | Lars

Hallo,

Mijn vraag is of het mogelijk is om van de opleiding operatie assistent naar de opleiding geneeskunde te kunnen gaan?