Gipsverbandmeester - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Gipsverbandmeester

Tijdens de specialistische vervolgopleiding Gipsverbandmeester leer je mensen behandelen met een afwijking of letsel aan het bewegingsapparaat. Om de behandelingen te kunnen uitvoeren, maak je onder meer gebruik van gips. Deze vervolgopleiding kun je volgen nadat je de opleiding Verpleegkunde MBO/HBO of een (master)opleiding Fysiotherapie hebt afgerond. Bij de start van je opleiding werk je minstens 24 uur per week in de gipskamer van een ziekenhuis.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de specialistische vervolgopleiding Gipsverbandmeester leer je mensen behandelen met een afwijking of letsel aan het bewegingsapparaat. Om de behandelingen te kunnen uitvoeren, maak je onder meer gebruik van gips.

 

Deze vervolgopleiding kun je volgen nadat je de opleiding Verpleegkunde MBO/HBO of een (master)opleiding Fysiotherapie hebt afgerond. Bij de start van je opleiding werk je minstens 24 uur per week in de gipskamer van een ziekenhuis.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de specialistische vervolgopleiding Gipsverbandmeester leer je door middel van theorie- en praktijklessen hoe je zelfstandig als gipsverbandmeester kunt werken. Je behandelt mensen die een afwijking of letsel hebben aan botten, gewrichten of spieren.

 

Onderwerpen

Voorbeelden van onderwerpen die tijdens de opleiding (in de vorm van modulen) aan de orde komen zijn:


- bovenste en onderste extremiteiten
- de wervelkolom
- functionele immobilisaties
- aanleggen van thermoplastisch materiaal en tapebandages

 

Competenties
Deze opleiding is gebaseerd op werkprocessen en competenties. Dit heet competentiegericht onderwijs.

 

Voorbeelden van competenties
- Vakinhoudelijk handelen
- Organiseren
- Professioneel handelen

 

Verhouding theorie/praktijk
Tijdens de opleiding werk je minstens 24 uur per week in de gipsverbandkamer van een ziekenhuis. Je theoretische kennis pas je tijdens je werk en de extra stageperiode toe.

 

Afronding
Na afronding van de studie krijg je het diploma Gipsverbandmeester en een bewijs van erkenning van de beroepsvereniging Verenigde Gipsverbandmeesters Nederland (VGN). Ook word je opgenomen in het CZO-register als je het diploma hebt behaald in een CZO erkend ziekenhuis.

Duur en Leerwijze

De specialistische vervolgopleiding Gipsverbandmeester duurt één jaar en zes maanden, waarin 23 scholingsdagen opgenomen zijn. De studie kent een theoretisch en een praktisch gedeelte. Tijdens het praktische gedeelte van je studie werk je op de gipsverbandkamer van een ziekenhuis waarmee je een arbeidsovereenkomst hebt.

Toelatingseisen

Diploma’s
Om toegelaten te worden tot de specialistische vervolgopleiding Gipsverbandmeester heb je het diploma Verpleegkunde A nodig of één van de volgende opleidingen:

 

 

Sommige ziekenhuizen stellen als eis dat je minimaal 2 jaar werkervaring als verpleegkundige of fysiotherapeut hebt opgedaan.

 

Solliciteren
Bij de start van de opleiding moet je minstens 24 uur per week werkzaam zijn, onder begeleiding van een gediplomeerd gipsverbandmeester, in de gipsverbandkamer van een ziekenhuis. Je moet hiervoor zelf solliciteren bij een ziekenhuis.

Specificaties:

NIVEAU

Post Mbo

, Post Hbo

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

VOOROPLEIDING

Fysiotherapie

Verpleegkunde HBO

MBO Verpleegkundige

INSCHRIJFDATUM

15 januari 2023

Laatst bijgewerkt:

2023 M10 16