Opleiding Helpende Zorg en Welzijn

Wat leer je?

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Helpende Zorg en Welzijn / Dienstverlening Zorg en Welzijn leer je de prettigste woon- en leefomgeving voor mensen te creëren. In hun eigen huis of in een woonvoorziening. Je leert hoe je de cliënt ondersteuning biedt bij dagelijkse activiteiten zoals het huishouden. Maar ook de persoonlijke verzorging van de cliënt komt aan bod, bijvoorbeeld wassen en aankleden.

Je leert hoe je een werkplanning opstelt. Hierin beschrijf je de indeling van je werk in overleg met de cliënt. Dat doe je op basis van het Zorgleefplan. Daarnaast leer je hoe je met verschillende typen mensen moet omgaan. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met ouderen, zieken, gehandicapten, mensen met een verslaving of mensen met psychische problemen.

Als je na je opleiding Helpende Zorg en Welzijn gaat werken, heb je contact met veel verschillende mensen. Naast je cliënten heb je bijvoorbeeld ook te maken met familieleden, ouders of vrienden van cliënten. Ook werk je vaak nauw samen met je collega’s. Tijdens je studie leer je daarom ook samenwerken met anderen en rapporteren aan collega's en leidinggevenden.

Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

  • een algemene basis: vakken als taal, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je voert dienstverlenende werkzaamheden uit

Je maakt kennis met de drie werkomgevingen binnen het dossier Dienstverlening: Helpende Zorg & welzijn, Facilitaire Dienstverlening en Sport en Recreatie. Hieruit maak je al vroeg een keuze.

Profieldeel
Het profieldeel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. Kies je voor Helpende Zorg en Welzijn dan leer je meer over het ondersteunen bij wonen en huishouden, bieden van persoonlijke zorg en ondersteunen van cliënten bij zelfstandig wonen.

De opleiding is heel breed, zodat je later in je beroep voor veel werkvelden kunt kiezen.

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt binnen het MBO

Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Bijvoorbeeld uit de keuzedelen Zorg en technologie toepassen of Schoonmaken. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg kiest, ben je minimaal 70 procent van de studietijd werkend aan het leren.

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.