Kinderverpleegkundige - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Kinderverpleegkundige

Tijdens de specialistische vervolgopleiding Kinderverpleegkundige krijg je les in het verlenen van verpleegkundige zorg aan kinderen. Je verdiept je in verschillende gebieden, zoals chirurgische ingrepen bij kinderen, kindergeneeskundige problemen en kinderen met een handicap. Kinderverpleegkundigen bieden zorg en verpleging aan kinderen van 0-18 jaar. Je leert hoe je je zorg kunt afstemmen op de ontwikkelingsfasen van je patiënten. Je krijgt te maken met (pasgeboren) baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen en tieners.

Delen
kinderv
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud Opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de specialistische vervolgopleiding Kinderverpleegkundige krijg je les in het verlenen van verpleegkundige zorg aan kinderen. Je verdiept je in verschillende gebieden, zoals chirurgische ingrepen bij kinderen, kindergeneeskundige problemen en kinderen met een handicap.
 

Kinderverpleegkundigen bieden zorg en verpleging aan kinderen van 0-18 jaar. Je leert hoe je je zorg kunt afstemmen op de ontwikkelingsfasen van je patiënten. Je krijgt te maken met (pasgeboren) baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen en tieners.

 

Opleiding Kinderverpleegkunde

Om de opleiding Kinderverpleegkundige te kunnen volgen, heb je een diploma MBO- of HBO-Verpleegkunde nodig. Ook moet je solliciteren naar een opleidingsplaats Kinderverpleegkunde.
 

Vind je het leuk om met kinderen te werken? Ben je communicatief vaardig en vind je het fijn om medische ingrepen uit te leggen? Ben je sociaal? En sta je sterk in je schoenen? Dan is de verpleegkundige vervolgopleiding Kinderverpleegkunde misschien wel wat voor jou.


Lees hier meer over wat de opleiding Kinderverpleegkundige inhoudt.

Inhoud Opleiding

De studie Kinderverpleegkunde bestaat uit drie soorten modules. De theorie-, vaardigheids- en praktijkmodules. De onderwerpen die aan bod komen hebben niet alleen met de ontwikkelingsfasen van kinderen te maken. Ook krijg je les in bijvoorbeeld kindergeneeskundige problemen, kinderen met een handicap en kinderen na een chirurgische ingreep.


Je leert er hoe je zorg kunt verlenen aan kinderen en hoe je ouders kunt begeleiden. Beiden zijn heel belangrijk. Jouw patiënten zijn kinderen, maar in hun leven spelen hun ouders een hele grote rol. De zorg gaat in nauw overleg met hen en je zult hen dus moeten meenemen in jouw zorg. Je verpleegt je jonge patiënten en je begeleidt, adviseert en informeert ook de ouders/verzorgers.
 

Je doet werkervaring op bij de kinderafdeling van een universitair medisch centrum of een algemeen ziekenhuis. Maar het kan ook zijn dat je als verpleegkundige bij kinderen thuis werkt.

 

De specialistische vervolgopleiding Kinderverpleegkundige bestaat uit theorie-, vaardigheids-, en praktijkmodules. Hier leer je zorg te verlenen aan kinderen en hoe je ouders kunt begeleiden.


Onderwerpen
De onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen, zijn onder andere het bieden van verpleegkundige zorg aan:


- pasgeborenen en zuigelingen
- kinderen na chirurgische ingrepen
- kinderen met kindergeneeskundige problemen
- chronisch zieke en/of ernstig zieke en/of stervende kinderen
- kinderen met een handicap
- kinderen met psychosomatische aandoeningen


Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de verschillende ontwikkelingsfasen van gezonde en zieke kinderen.
Ook de onderdelen zelfstandig leren, de professionalisering van de zorg en het doen van onderzoek komen aan bod.

 

Afronding
Na het behalen van alle modules ontvang je het diploma Kinderverpleegkundige en word je opgenomen in het CZO-register. Je moet dan wel je diploma behaald hebben in een door het CZO erkende zorginstelling.

 

Extramurale zorg - zorg thuis
Het is ook mogelijk om je te specialiseren in de zorg voor kinderen die thuis verzorging en verpleging nodig hebben. Je kiest dan voor de opleiding Kinderverpleegkundige Extramurale Zorg. Je doet tijdens deze opleiding praktijkervaring op in zowel een ziekenhuis als in de thuiszorg, hospice of verpleegkundig kinderdagverblijf.

Duur en Leerwijze

De specialistische vervolgopleiding Kinderverpleegkundige duurt ongeveer dertien maanden. Daarin heb je minimaal 245 lesuren.

Zowel het aantal lesdagen als de verdeling van het aantal lesdagen en praktijkperioden is afhankelijk van het opleidingsinstituut en het ziekenhuis waar je de praktijkopleiding volgt.

Toelatingseisen

Diploma's
Om toegelaten te worden tot de specialistische vervolgopleiding Kinderverpleegkundige heb je Verpleegkunde A of één van de volgende diploma’s nodig:

 

 

Solliciteren

Daarnaast hanteren instellingen de eis dat je bij voorkeur een half tot één jaar werkervaring hebt in een algemeen ziekenhuis. Dit hoeft niet per se op de kinderafdeling te zijn. Bij de start van de opleiding moet je werkzaam zijn op de kinderafdeling van een algemeen ziekenhuis, in een kinderziekenhuis of in de kinderkliniek van een universitair medisch centrum. Je moet dus solliciteren naar een opleidingsplaats Kinderverpleegkunde.

Specificaties:

NIVEAU

Post Mbo

, Post Hbo

, Na verpleegkunde

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

VOOROPLEIDING

Verpleegkunde HBO

MBO Verpleegkundige

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25