Opleiding

Kraamverzorgende

De branche-erkende opleiding of MBO-opleiding Kraamzorg (of: Kraamverzorgende) op MBO-niveau 3 is de perfecte studie voor jou als je wilt werken met pasgeborenen, hun moeders en het gezin. Je leert hoe je hulp, adviezen en begeleiding geeft. Als kraamverzorgende kun je echt iets betekenen voor mensen; je helpt ze in een belangrijke periode, namelijk de eerste week van het leven van hun kind!

Inhoud opleiding Kraamzorg
Je leert tijdens de opleiding Kraamverzorgende hoe je de verloskundige assisteert bij een bevalling. Ook kom je te weten hoe je de kraamvrouw en haar baby de beste zorg geeft in de periode na de geboorte. Je wilt dat de baby een veilige start krijgt en dat de ouders zich goed kunnen redden na de kraamtijd. Je leert hoe je het nieuwe gezin zoveel mogelijk ondersteuning geeft. Dit doe je onder meer door:

  • voorlichting te geven
  • de gezondheid van kraamvrouw en baby te bewaken
  • de dagelijkse zorg voor het gezin op je te nemen
  • licht huishoudelijk werk te doen

Duur en leerwijze
Je kunt de opleiding op 2 manieren volgen:

  • via de beroepsbegeleidende leerweg (werken en leren): BBL
  • via de beroepsopleidende leerweg (leren en stage lopen): BOL
  • via de branche-erkende opleiding (werken en leren): BBL

Opleiding en aanmelden
Om kraamverzorgende te worden, schrijf je je in voor de branche-erkende opleiding bijvoorbeeld aan de Geboortezorg Academie of een ROC. Daarnaast kun je ook de MBO-opleiding Verzorgende-IG niveau 3 volgen. Dit is een opleiding waarmee je in diverse branches van de verpleging en verzorging kunt werken.

De opleiding Verzorgende-IG bestaat uit verschillende delen: een basisdeel, profieldeel en keuzedeel. Tijdens het profieldeel specialiseer je je in de kraamzorg.

Check voor de reguliere opleiding Verzorgende-IG de pagina Waar aanmelden.

Verkorte opleiding Kraamzorg
Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je een verkorte opleiding volgen. Deze opleiding is in BBL-vorm en duurt ongeveer 12 maanden. Dit is een branche-erkende opleiding; dat betekent dat je na het behalen van je diploma beschikt over de competenties die de praktijk van je verlangt.

Voor deze verkorte opleiding op niveau 3 heb je geen ervaring in de zorg nodig. Je moet wel gemotiveerd zijn om in de kraamzorg te werken. Daarnaast moet je zelf op zoek gaan naar een erkend leerbedrijf waar je kunt gaan werken tijdens je opleiding.

De verkorte opleiding leidt je specifiek op voor de kraamzorg. Wil je daarna in andere verzorgende functies werken, dan hoef je alleen nog een aantal onderdelen van de opleiding Verzorgende-IG te behalen.

Meer over de verkorte opleiding bij de Geboortezorg Academie of via dit overzicht van opleidingsinstituten met een verkorte opleiding.

Wat word je?
Na afronding van de opleiding Kraamzorg ben je kraamverzorgende. Je hebt een afwisselende baan die nooit saai wordt. Na 8 dagen vertrek je namelijk weer naar een nieuw gezin.

Specialiseren als kraamverzorgende
Als kraamverzorgende heb je mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Zo kun je intaker of borstvoedingdeskundige worden. Sommige kraamverzorgenden geven voorlichting aan zwangeren, helpen mee op beurzen voor zwangeren en belangstellenden of laten VMBO-leerlingen kennismaken met het vak.


Verder lezen
Wil jij meer weten over het vak kraamzorg, kijk dan op de websites van het Kenniscentrum Kraamzorg en Bo Geboortezorg.

In de praktijk zien
Wat houdt het werk van een kraamverzorgende eigenlijk in? Hoe is het om voor een kraamzorgorganisatie te werken? En hoe zit de kraamzorgsector precies in elkaar? Bekijk dit mooie filmpje over kraamzorg.