Opleiding

Kraamverzorgende

De MBO-opleiding Kraamzorg (of: Kraamverzorgende) op MBO-niveau 3 is de perfecte studie voor jou als je wilt werken met pasgeborenen, hun moeders en het gezin. Je leert hoe je hulp, adviezen en begeleiding geeft. Als kraamverzorgende kun je echt iets betekenen voor mensen; je helpt ze in een belangrijke periode, namelijk de eerste week van het leven van hun kind!

Inhoud opleiding Kraamzorg
Je leert tijdens de opleiding Kraamverzorgende hoe je de verloskundige assisteert bij een bevalling. Ook kom je te weten hoe je de kraamvrouw en haar baby de beste zorg geeft, het huishouden op je neemt en bezoek ontvangt. Verder verdiep je je in de voorlichting, adviezen en instructies die je aan de ouders gaat geven.

Duur en leerwijze
Je kunt de opleiding op 2 manieren volgen:

  • via de beroepsbegeleidende leerweg (werken en leren): BBL
  • via de beroepsopleidende leerweg (leren en stage lopen): BOL

Opleiding en aanmelden
Om kraamverzorgende te worden, schrijf je je in voor de MBO-opleiding Verzorgende-IG niveau 3. Dit is een opleiding waarmee je in diverse branches van de verpleging en verzorging kunt werken.

De opleiding Verzorgende-IG bestaat uit verschillende delen: een basisdeel, profieldeel en keuzedeel. Tijdens het profieldeel specialiseer je je in de kraamzorg.

Check voor de reguliere opleiding Verzorgende-IG de pagina Waar aanmelden.

Verkorte opleiding Kraamzorg
Ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je een verkorte opleiding volgen. Deze opleiding is in BBL-vorm en duurt ongeveer 12 maanden. Dit is een branche-erkende opleiding; dat betekent dat je na het behalen van je diploma beschikt over de competenties die de praktijk van je verlangt.

Voor deze verkorte opleiding op niveau 3 heb je geen ervaring in de zorg nodig. Je moet wel gemotiveerd zijn om in de (kraam)zorg te werken. Daarnaast moet je zelf op zoek gaan naar een erkend leerbedrijf waar je kunt gaan werken tijdens je opleiding.

De verkorte opleiding leidt je specifiek op voor de kraamzorg. Wil je daarna in andere verzorgende functies werken, dan hoef je alleen nog een aantal onderdelen van de opleiding Verzorgende-IG te behalen.

Bekijk het overzicht van opleidingsinstituten met een verkorte opleiding.

Wat word je?
Na afronding van de opleiding Kraamzorg ben je kraamverzorgende. Je hebt een afwisselende baan die nooit saai wordt. Na 8 dagen vertrek je namelijk weer naar een nieuw gezin.

Je hebt regelmatig contact met verloskundigen en huisartsen. Je zorgt dat zij op de hoogte zijn van de gezondheidsconditie van moeder en kind. Je hebt contact met de GGD en zorgt voor een goede overdracht.

Specialiseren als kraamverzorgende
Als kraamverzorgende heb je mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Zo kun je intaker of borstvoedingdeskundige worden. Sommige kraamverzorgenden geven voorlichting aan zwangeren, helpen mee op beurzen voor zwangeren en belangstellenden of laten VMBO-leerlingen kennismaken met het vak.

Verder lezen
Meer informatie over het werk als kraamverzorgende vind je op de website van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden: www.nbvk.nl.