Opleiding Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal

Welke vervolgopleidingen zijn er?

Opleiding Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal

Welke vervolgopleidingen zijn er?

Als je de HBO-opleiding hebt afgerond, ben je in het bezit van de titel bachelor. Daarmee kun je doorstromen naar een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit.

Aan de Hogeschool Utrecht kun je de masteropleiding Dovenstudies/Leraar Nederlandse Gebarentaal volgen. Dit is een tweejarige deeltijdopleiding. Per week besteed je dan zo'n twintig uur aan deze studie. Om deze master te mogen volgen, moet je al werkzaam zijn in het beroepenveld en een relevante hbo-opleiding hebben afgerond. Bijvoorbeeld de bachelor Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal. Informeer bij de hogeschool welke vooropleidingen nog meer toegang geven.

Kies je de richting leraar, dan word je opgeleid tot eerstegraads docent Nederlandse gebarentaal. Je mag dan les geven op HBO- of universitair niveau. Als je kiest voor het uitstroomprofiel Dovenstudies, dan word je opgeleid tot praktijkdeskundige. Je kunt daarna een spilfunctie krijgen binnen scholen en andere instellingen, die werken voor mensen die doof of slechthorend zijn.


Je kunt ook een educatieve master volgen die aansluit op de bachelor Leraar/Tolk Nederlandse gebarentaal. Deze master is bedoeld voor mensen die al in de praktijk met doven of slechthorenden werken, bijvoorbeeld in het speciaal onderwijs. Er is veel aandacht voor toegepast onderzoek.

De opleiding Taalwetenschap/NGT van de Universiteit van Amsterdam is een goede aansluiting op de opleiding Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal.