Opleiding

Logopedie

In de HBO-opleiding Logopedie leer je zorg, training en advies te geven aan kinderen en volwassenen met communicatieproblemen. Na deze 4-jarige bachelor ga je aan de slag als logopedist.

Logopedie studeren

De opleiding Logopedie leert je alles over spraak, de stem, taal, het gehoor en slikken. Je komt te weten hoe mensen zich normaal gesproken op deze terreinen ontwikkelen.

Voor sommige mensen is communiceren echter niet vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld omdat ze onduidelijk praten, stotteren of hees zijn. Als logopedist kun je helpen. Daarvoor moet je eerst vaststellen wat precies het probleem is.

Tijdens de studie Logopedie leer je de hulpvraag van de cliënt helder te krijgen. Welk onderzoek is daarvoor nodig? Hoe stel je, op basis van de uitkomsten van dit onderzoek, een zogenaamde ‘logopedische diagnose’ op? En hoe kun je van hieruit een behandelplan opstellen en uitvoeren?

Deze zaken leer je in theorie, maar ook door praktijkervaring. In de opleiding Logopedie kom je veel in aanraking met patiënten en cliënten. Dit gebeurt tijdens stages.

Er is ook aandacht voor andere vakken die nodig zijn om jou op te leiden tot een goede professional. Denk bijvoorbeeld aan psychologie, didactiek en gespreksvoering.

Lees meer over de inhoud van de opleiding Logopedie.

Werken als logopedist
Na deze opleiding ga je aan de slag als logopedist. Je kunt op veel verschillende plaatsen gaan werken. Afhankelijk van je keuze krijg je te maken met baby's, peuters, kleuters, kinderen, adolescenten, volwassenen en ouderen die een communicatie- en/of slikprobleem hebben.

Liever verder studeren? Dat kan ook. Kies bijvoorbeeld voor de universitaire master Logopediewetenschap