Longfunctieanalist - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Longfunctieanalist

De HBO-bacheloropleiding Longfunctieanalist biedt jou de kans om werken en studeren te combineren. Zo leer je niet alleen op een theoretische manier over het functioneren van de longen, maar ook op een praktische manier: je gaat tijdens je studie werken op een longfunctieafdeling. De opleiding Longfunctieanalist kun je alleen aan de LOI hogeschool volgen.

Delen
Zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud Opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De HBO-bacheloropleiding Longfunctieanalist biedt jou de kans om werken en studeren te combineren. Zo leer je niet alleen op een theoretische manier over het functioneren van de longen, maar ook op een praktische manier: je gaat tijdens je studie werken op een longfunctieafdeling.

 

De opleiding Longfunctieanalist kun je alleen aan de LOI hogeschool volgen.

Inhoud Opleiding

Praktijk
Van je gediplomeerde collega’s leer je de fijne kneepjes van het vak. Meestal kijk je eerst mee bij de onderzoeken. Vervolgens leer je stapsgewijs hoe je deze zelf uitvoert. Heb je het ene onderzoek onder de knie, dan ga je verder met het volgende. Zo leer je in drie jaar alle mogelijke onderzoeken te doen die op de longfunctieafdeling mogelijk zijn.
 

In de meeste ziekenhuizen kun je op verschillende afdelingen meekijken. Bijvoorbeeld in de kliniek waar de patiënten zijn opgenomen of op de hartfunctieafdeling. Ook bestaat de mogelijkheid om in een ander ziekenhuis onderzoeken te zien die op je eigen longfunctieafdeling niet vaak worden gedaan.

Theorie

Eerste jaar

Naast je werk op de afdeling Longfunctie van een ziekenhuis, studeer je zelfstandig met behulp van schriftelijk studiemateriaal. Modulen die aan bod komen, zijn: • Werken op een longfunctieafdeling • Anatomie en Fysiologie • Klinische Spirometrie • Omgangskunde/Communicatie • Toegepaste Wis-, Natuur- en Scheikunde Verder maak je in dit studiejaar een start met het digitaal portfolio van je ontwikkeling en maak je verschillende opdrachten voor de module Studievaardigheden.

Tweede jaar

De volgende onderwerpen komen aan bod: • Longziekten • Allergologie • Longmechanica • Diffusie • Pathologie • Meten van longvolumes Daarnaast ga je verder met het digitale ontwikkelingsportfolio. Ook rond je twee modules af met een opdracht: • Onderzoeksvaardigheden • ICT in de gezondheidszorg

Derde jaar

Derde jaar In dit laatste jaar verdiep je je kennis over longziekten en longfuncties en volg je modulen als: • Inspanningsonderzoek en Cardiologie • Statistiek • Longziekten • Gastransport • Diverse (niet dagelijkse) longfunctiemetingen Ook nu werk je verder aan je digitale ontwikkelingsportfolio.

Opdrachten
Om theorie en praktijk aan elkaar te koppelen, zijn er praktijkopdrachten. In elk studiejaar zijn dit er zes tot acht.

 

Afstudeeropdracht en afstudeerzitting
In het derde jaar studeer je af. Je voert hiervoor een onderzoek uit, maakt een rapportage en een afstudeerscriptie.
Je sluit je opleiding af met een mondelinge afstudeerzitting waarin de afstudeeropdracht aan bod komt. Daarnaast komt je competentieontwikkeling aan de orde. Deze heb je gedurende de opleiding vastgelegd in het digitale portfolio.

 

Afronding
Om in het bezit te komen van het Getuigschrift Longfunctieanalist moet je geslaagd zijn voor de examens van alle modulen en je scriptie en portfolio hebben afgerond. Om aan de slag te kunnen, moet je nog wel de belofte tot geheimhouding afleggen!

Duur en Leerwijze

Longfunctieanalist is een HBO-opleiding waarbij je werkend leert. Deze opleiding duurt drie jaar als je fulltime werkt. Werk je 75% parttime, dan duurt de opleiding vier jaar.

Toelatingseisen

Solliciteren
Bij deze opleiding leer je terwijl je werkt. Je moet dan ook allereerst contact opnemen met de afdeling Longfunctie van een ziekenhuis met opleidingsbevoegdheid, waar je je opleiding zou willen volgen. Daar solliciteer je naar de functie van longfunctieanalist in opleiding.
 

Ben je aangenomen? Dan laat je je vervolgens registreren bij de Stichting Beroepsopleiding Longfunctie Analisten. De inschrijving bij de LOI Hogeschool vindt na deze registratie plaats.

 

Diploma's
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:


- HAVO
- VWO
- MBO niveau 4
- Propedeusegetuigschrift (HBO of WO)

 

Vakkenpakket
Je hebt geen specifiek vakkenpakket of profiel nodig, maar affiniteit met wis-, natuur- en scheikunde is gewenst.

 

Andere diploma's
Indien je niet over één van deze diploma’s beschikt, kun je een toelatingsprogramma of 21+ toelatingsexamen doen.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Digitaal (Afstand/Schriftelijk)

, Werkend leren

INSCHRIJFDATUM

Geen deadline

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25