Opleiding MBO Verpleegkundige

Welke vooropleiding heb je nodig?

Opleiding MBO Verpleegkundige

Welke vooropleiding heb je nodig?

Diploma's
Je hebt toegang tot de opleiding MBO Verpleegkundige als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:
- VMBO, theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
- MAVO
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- MBO niveau 3

Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen, moet je zelf op zoek naar een zorginstelling. Je gaat dus solliciteren naar een functie als leerling-verpleegkundige. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Veel ROC's kunnen bovendien bemiddelen tussen jou en het leerbedrijf.

Leeftijd
Wil je de BBL-variant volgen? Sommige ziekenhuizen stellen een leeftijdseis van 17 jaar en soms 17 jaar en 17 maanden. Vraag dit na bij het ROC waar je de opleiding wilt volgen of het ziekenhuis waar je aan de slag wilt.

Top-opleiding
Voor de top-opleiding of Verpleegkundige Klinische Zorg (opleidingen die alleen opleiden om in het ziekenhuis te gaan werken) geldt een selectieprocedure. Onder het kopje 'Waar aanmelden' staat welke MBO-scholen deze opleidingen aanbieden.

Vrijstellingen
De volgende diploma's geven recht op doorstroming naar deze opleiding mét vrijstellingen:

Ouder diploma
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van het MAVO-diploma met zes vakken op D-niveau. Sommige onderwijsinstellingen laten je ook toe als je vijf vakken op D-niveau en één vak op C-niveau hebt behaald.

Ook oude diploma’s, zoals MDGO VZ (lang) en MDGO VP kunnen vrijstellingen opleveren. Lees hierover meer op de pagina Oud diploma.

Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je kunt namelijk je ervaringen door middel van een Erkenning Verworven Competenties (EVC) procedure laten beoordelen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC- procedure aanmelden bij een ROC. Aan het volgen van een EVC-procedure zijn wel kosten verbonden. Deze verschillen per ROC.

Aanvullende eisen
ROC's kunnen aanvullende eisen stellen voor de opleiding MBO Verpleegkundige. Ze bieden soms schakelcursussen aan. Deze zijn handig als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bij veel ROC's is het overigens gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

Een andere opleiding?
Je kunt de MBO-opleiding Verpleegkundige ook bij een particuliere onderwijsinstelling volgen. De toelatingseisen voor deze opleiding variëren. Voor meer informatie kun je daarom het beste informeren bij de onderwijsinstelling (zie Waar aanmelden).

Zie ook:
Gaan leren - (levens)ervaring waardevol: EVC
Gaan leren - oud diploma