Opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening

Wat leer je?

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening leer je om verschillende ondersteunende werkzaamheden uit te voeren waarmee je de dagelijkse gang van zaken in bijvoorbeeld een zorginstelling helpt. Je verzorgt bijvoorbeeld de catering. Denk aan het opnemen van bestellingen of het bereiden van eenvoudige gerechten. Je leert om gebouwen en apparatuur te beheren. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat apparatuur goed is geïnstalleerd. En je leert om te helpen bij het organiseren van bijeenkomsten.

Basisdeel

Het basisdeel bestaat uit:

  • een algemene basis: vakken als taal, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je voert dienstverlenende werkzaamheden uit

Je maakt kennis met met drie werkomgevingen binnen het dossier Dienstverlening: Helpende Zorg & welzijn, Facilitaire Dienstverlening en Sport en Recreatie. Hieruit maak je al vroeg een keuze.

Profieldeel
Het profieldeel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. Kies je voor Medewerker Facilitaire Dienstverlening dan leer je alles over het uitvoeren van facilitaire werkzaamheden.

Je leert bijvoorbeeld hoe je gebouwen moet beheren of hoe je cateringwerkzaamheden moet doen. Denk aan het assisteren bij het maken van maaltijden. Ook leer je hoe je logistieke werkzaamheden uitvoert, zoals het regelen van een (interne) verhuizing.

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:
•    je kennis verbreedt
•    je kennis verdiept
•    je beter doorstroomt binnen het MBO
Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Bijvoorbeeld uit de keuzedelen Assisteren bij facilitaire diensten of Ondernemend gedrag. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

Aan de slag

Je kunt veel kanten uit met de opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening. Je kunt aan de slag in een zorginstelling, maar ook in een hotel, bedrijfsrestaurant of onderhouds- en schoonmaakbedrijf.

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (BOL) besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan praktijk, in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kiest, ben je ongeveer 70 procent van je studietijd werkend aan het leren.

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.