Medewerker Facilitaire Dienstverlening - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Medewerker Facilitaire Dienstverlening

Bij de opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening leer je meer over de uitvoering van werkzaamheden zoals ondersteuning verlenen bij een vergadering of de catering.

Delen
sociaal
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Met de MBO-opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening leer je meer over het begeleiden van activiteiten, het ondersteunen van een vergadering of het verzorgen van de catering.

Ben je zorgzaam en gastvrij? Ben je graag praktisch bezig en hou je van afwisseling?

Je kunt als facilitair medewerker helpen bij de begeleiding van activiteiten en ruimtes gebruiksklaar maken, gebouwen beheren, gasten ontvangen en veel meer. De opleiding is waardevol omdat je jouw vaardigheden bij allerlei bedrijven kunt gebruiken. Bijvorbeeld in een zorginstelling. Naast de beroepsgerichte vakken krijg je de vakken Nederlands, rekenen, sport & spel en loopbaan & burgerschap.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening leer je om verschillende ondersteunende werkzaamheden uit te voeren waarmee je de dagelijkse gang van zaken in bijvoorbeeld een zorginstelling helpt. Je verzorgt bijvoorbeeld de catering. Denk aan het opnemen van bestellingen of het bereiden van eenvoudige gerechten. Je leert om gebouwen en apparatuur te beheren. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat apparatuur goed is geïnstalleerd. En je leert om te helpen bij het organiseren van bijeenkomsten.

Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

  • een algemene basis: vakken als taal, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je voert dienstverlenende werkzaamheden uit

Je maakt kennis met met drie werkomgevingen binnen het dossier Dienstverlening: Helpende Zorg & welzijn, Facilitaire Dienstverlening en Sport en Recreatie. Hieruit maak je al vroeg een keuze. 

Profieldeel
Het profieldeel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. Kies je voor Medewerker Facilitaire Dienstverlening dan leer je alles over het uitvoeren van facilitaire werkzaamheden. 

Je leert bijvoorbeeld hoe je gebouwen moet beheren of hoe je cateringwerkzaamheden moet doen. Denk aan het assisteren bij het maken van maaltijden. Ook leer je hoe je logistieke werkzaamheden uitvoert, zoals het regelen van een (interne) verhuizing.

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:
•    je kennis verbreedt
•    je kennis verdiept
•    je beter doorstroomt binnen het MBO 
Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Bijvoorbeeld uit de keuzedelen Assisteren bij facilitaire diensten of Ondernemend gedrag. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt. 

Aan de slag

Je kunt veel kanten uit met de opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening. Je kunt aan de slag in een zorginstelling, maar ook in een hotel, bedrijfsrestaurant of onderhouds- en schoonmaakbedrijf.


Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (BOL) besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan praktijk, in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kiest, ben je ongeveer 70 procent van je studietijd werkend aan het leren.


Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.

 

Duur en leerwijze

De MBO-opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening op niveau 2 kun je op twee manieren volgen: via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren) of via de beroepsopleidende leerweg (BOL, leren en stage lopen). In beide gevallen duurt de opleiding twee jaar.


Speciaal voor volwassenen
Verschillende ROC's bieden een verkort opleidingstraject voor volwassenen aan.

Lees meer over

 

Toelatingseisen

Diploma’s
Je hebt toegang tot de MBO-opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:
- VMBO, minimaal de basisberoepsgerichte leerweg
- MBO niveau 1 Assistent Dienstverlening en Zorg


Geen vooropleiding
Andere ROC's stellen geen eisen aan je vooropleiding. Je wordt dan ook toegelaten als je geen diploma hebt. Neem contact op met het ROC voor

meer informatie. Zie Waar aanmelden


Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je kunt namelijk je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC.

Zie ook:
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 2

OPLEIDINGSVORM

BBL

, BOL

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25