Opleiding Medewerker Sport en Recreatie

Wat leer je?

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Medewerker Sport en Recreatie leer je hoe je groepen of individuele deelnemers begeleidt tijdens sport- en beweegactiviteiten en recreatieve activiteiten. De opleiding is een praktijkgerichte opleiding: je leert door te oefenen in de praktijk. In de opleiding is er veel aandacht voor alle onderdelen van het vakgebied sport en recreatie.

Je leert bijvoorbeeld hoe je deelnemers enthousiast maakt voor bepaalde (sport)activiteiten en hoe je ze motiveert. Je ontdekt welke activiteiten je met verschillende doelgroepen kunt ondernemen en hoe je deze activiteiten organiseert.

Omdat je met allerlei mensen gaat werken, leer je tijdens de opleiding omgaan met verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld met kinderen, ouderen of mensen van een andere cultuur.

Verder leer je tijdens de opleiding ook hoe je eerste hulp bij sportongevallen toepast en hoe je zorgt voor een goede hygiëne in bijvoorbeeld zwembaden of andere sportfaciliteiten.

Daarnaast is gastvrijheid een onderdeel van het recreatieve gedeelte van de opleiding. Je leert hoe je gasten ontvangt en hoe je representatief kunt overkomen. Je leert hoe het is om te werken in een team.

Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

  • een algemene basis: vakken als taal, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je voert dienstverlenende werkzaamheden uit

Je maakt kennis met met drie werkomgevingen binnen het dossier Dienstverlening: Helpende Zorg & welzijn, Facilitaire Dienstverlening en Sport en Recreatie. Hieruit maak je al vroeg een keuze.

Profieldeel
Het profieldeel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. Kies je voor Medewerker Sport en Recreatie dan leer je je meer over het assisteren bij van sportactiviteiten of recreatieve activiteiten en evenementen.

De opleiding is heel breed, zodat je later in je beroep voor veel werkvelden kunt kiezen.

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt binnen het MBO

Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Bijvoorbeeld uit de keuzedelen Assisteren bij sport en recreatie of Ondernemend gedrag. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg besteed je minimaal 20% van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages.

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.