Opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat leer je?

Wat leer je?
Tijdens de MBO-opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen leer je hoe je taken uitvoert op een sterilisatieafdeling van het ziekenhuis. Denk daarbij aan reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische hulpmiddelen. Ook leer je meer over het beheer en het transport van deze steriele medische hulpmiddelen binnen het ziekenhuis.

Je doet basiskennis op over anatomie (de bouw van het menselijk lichaam) en chemie. Zo weet je waarvoor de medische hulpmiddelen worden gebruikt en hoe je ze het beste kunt reinigen, desinfecteren en steriliseren. Bijvoorbeeld door middel van stoom, gassen, plasma en straling.

Daarnaast leer je meer over de organisatiestructuur van een ziekenhuis en over de logistiek van de steriele medische hulpmiddelen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je weet hoe je de vuile medische hulpmiddelen ophaalt zonder dat het besmettingsgevaar oplevert voor de omgeving.

Basis- en profieldeel
Tijdens deze opleiding krijg je te maken met verschillende algemene vakken en met taken die bij het beroep medewerker steriele medische hulpmiddelen horen. Denk daarbij aan:

  • algemene vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap
  • beroepsgerichte taken als het reinigen en steriliseren van herbruikbare medische hulpmiddelen

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt binnen het MBO

Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het keuzedeel Logistieke werkzaamheden uitvoeren rondom de operatiekamer. Of kiezen voor een tweede taal als Engels of Duits.

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.