Opleiding Medische Hulpverlening

Wat leer je?

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Medische Hulpverlening word je gevormd tot hulpverlener voor mensen die acuut medische hulp nodig hebben. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij een ambulancedienst, op de spoedeisende hulp, op een afdeling voor hartfunctieonderzoek, in de operatieve zorg of anesthesie.

Theorie
Tijdens de opleiding leer je medisch denken en handelen. De opleiding besteedt veel aandacht aan het menselijk lichaam, gezondheid en ziektes. Je leert hoe je verpleegkundige handelingen verricht, lichamelijke functies in de gaten houdt en ziektebeelden herkent. Ook kom je te weten hoe je in elke situatie de juiste diagnose stelt en deze omzet naar een passende behandeling.

Praktijk
Praktijkervaring is in de medische hulpverlening van groot belang. Deze doe je op door praktijksituaties te oefenen met klasgenoten en door stages te lopen. In het eerste jaar loop je een zorgstage. In het tweede en derde jaar oriënteer je je meer op toekomstige werkplekken met verschillende korte stages. In de laatste fase van je studie loop je langer stage op een plek die past bij je afstudeerrichting.

Afstudeerrichtingen
Aan het eind van het tweede jaar kies je één van de volgende afstudeerrichtingen:

  • Acute zorg (ambulancezorg of spoedeisende hulp)
  • Operatieve zorg
  • Anesthesie
  • Cardiodiagnostiek

Onderzoek naar verbetering
De afstudeerperiode bestaat uit een stage en een afstudeeropdracht. Gedurende een halfjaar doe je (samen met een medestudent) een onderzoeksproject naar een relevant beroepsprobleem. Een externe professional is de opdrachtgever van je onderzoek, bijvoorbeeld een Regionale Ambulancevoorziening (RAV). Je sluit je opleiding Medische Hulpverlening af met de presentatie van je project aan je opdrachtgever en aan je begeleiders van de opleiding.