Opleiding Mens en Techniek I Orthopedische Technologie

Wat leer je?

Orthopedische Technologie is een vierjarige differentiatie (afstudeerrichting) van de bacheloropleiding Mens en Techniek.

Wat leer je?
De opleiding Mens en Techniek - Orthopedische Technologie combineert techniek en gezondheidszorg. Tijdens de opleiding leer je hoe je verschillende hulpmiddelen maakt voor mensen die bijvoorbeeld een arm of been missen. Of voor mensen die ondersteuning nodig hebben aan bepaalde lichaamsdelen. Deze hulpmiddelen worden ook wel prothesen en orthesen genoemd. Ook leer je hoe je bijvoorbeeld spalken, beugels en korsetten maakt.

Je leert alles over de verschillende technieken die je kunt gebruiken om deze hulpmiddelen te maken. Ook leer je hoe je een hulpmiddel bij een patiënt moet aanmeten. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je ledematen in moet gipsen of hoe je ijzer kunt bewerken zodat het precies bij je cliënt past. Ook leer je fijnere handvaardigheden zoals naaien.

Praktijk
De opleiding kent ook een praktijkgedeelte. Tijdens de opleiding loop je een aantal stages, meestal in een orthopedische praktijk. Je kunt ook in het buitenland stage lopen.

Bacheloropleiding Mens en Techniek
Orthopedische Technologie is een vierjarige differentiatie (afstudeerrichting) van de bacheloropleiding Mens en Techniek. De opleiding Mens en Techniek wordt op verschillende hogescholen aangeboden. Allemaal gericht op het snijvlak van techniek en gezondheidszorg, maar elk met een eigen accent. Variërend van meer technisch tot meer gezondheidszorg gericht.
Andere differentiaties van Mens en Techniek zijn: