Obstetrieverpleegkundige - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Obstetrieverpleegkundige

De opleiding Obstetrieverpleegkundige leidt je op om zorg te verlenen aan zwangere, bevallende en bevallen vrouwen met een instabiele gezondheidstoestand.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De opleiding Obstetrieverpleegkundige leidt je op om zorg te verlenen aan zwangere, bevallende en bevallen vrouwen met een instabiele gezondheidstoestand. Je leert hoe je de patiënten en de gynaecoloog helpt voor, tijdens en na de bevalling en hoe je de kraamvrouw begeleidt bij de verzorging en voeding van de baby.

 

Obstetrieverpleegkundige

Als gespecialiseerd obstetrieverpleegkundige heb je een heel belangrijke rol. Aan de ene kant sta je de patiënten en hun partners bij. Aan de andere kant werk je nauw samen met een speciaal zorgteam van gynaecologen, verloskundigen en kinderartsen.

 

De gezondheidssituaties kunnen snel veranderen. Dit betekent dat je kordaat moet kunnen handelen. En dat je altijd de situatie van je patiënt in het oog moet kunnen houden. Er zullen zich in je werk heftige situaties voordoen. Bij acute en levensbedreigende situaties wordt er van je verwacht dat je spoedeisende hulp kunt verlenen. Er worden dan ook specifieke eisen gesteld aan de obstetrieverpleegkundige.

 

In deze functie verleen je een combinatie van medische, verpleegkundige en psychosociale zorg. Je begeleidt mensen tijdens een van de belangrijkste gebeurtenissen in hun leven. Je zult iedere werkdag weer scherp moeten zijn.

 

Opleiding Obstetrieverpleegkundige

Wil jij je specialiseren in de zorg rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd? Hou je van afwisseling? Voel je je verantwoordelijk? Kun je handelen onder druk? Ben je sociaal? Kun je je inleven in je patiënten? Ben je communicatief vaardig? Dan is de opleiding Obstetrieverpleegkunde misschien wel iets voor jou.
 

De verpleegkundige vervolgopleiding Obstetrieverpleegkunde kun je volgen nadat je de opleiding A-, MBO- of HBO-Verpleegkunde hebt afgerond.
 

De opleiding Obstetrieverpleegkundige bestaat uit theorie-, vaardigheids- en praktijkmodules. Je verbreedt je bestaande kennis, maar je gaat ook de diepte in en je bekwaamt je verder in specialistische kennis en vaardigheden.


Tijdens de opleiding loop je stage. Je krijgt dan ook een goed beeld of je geschikt bent voor het beroep van obstetrieverpleegkundige.

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding leer je zorg verlenen aan vrouwen met problemen in de zwangerschap, tijdens de bevalling of in het kraambed. Je leert de zorg coördineren in bijvoorbeeld de verloskamer of op de polikliniek. Het is belangrijk dat je leert hoe je nauwlettend de gezondheidstoestand van zwangere, bevallende en bevallen patiënten in de gaten kunt houden.

 

De opleiding Obstetrieverpleegkundige bestaat uit theorie-, vaardigheids- en praktijkmodules. Verschillende thema’s komen hierbij aan de orde. Je doet algemene- en achtergrondkennis op, maar bekwaamt je ook in specialistische kennis en vaardigheden.

Voorbeelden van thema’s die aan de orde komen zijn:


- Ethiek en juridische aspecten
- Specifieke verpleegkundige zorg tijdens de normale en pathologische bevalling
- Specifieke verpleegkundige zorg van vrouwen met gynaecologische
gezondheidsproblemen
- Extramurale verpleegkundige zorg
- Zorg voor de (zieke) pasgeborene en zuigeling

 

Maar ook bijvorbeeld thema's als:


- Zelfstandig leren
- Professionalisering
- Kwaliteit van zorg en onderzoek

 

Praktijk
Het praktijkgedeelte bestaat uit verschillende stageperioden. Je werkt dan voornamelijk op de afdeling Verloskamers en op de verpleegafdeling Verloskunde. Van daaruit loop je enkele weken een korte stage op andere afdelingen, bijvoorbeeld op de:

 

- afdeling Neonatologie (voor te vroeg geboren of zieke baby’s)
- afdeling Gynaecologie
- polikliniek Obstetrie/Gynaecologie/Voortplanting
- operatiekamers

 

Afronding
Na afronding van de opleiding word je opgenomen in het CZO-register. Je moet dan wel je diploma behaald hebben in een door het CZO erkend ziekenhuis.

Duur en leerwijze

De verpleegkundige vervolgopleiding Obstetrie bestaat uit 196 klokuren theorie en heeft verschillende praktijkperioden van in totaal 1200 klokuren.

 

De verdeling van het aantal lesdagen en praktijkperioden is afhankelijk van het opleidingsinstituut en het ziekenhuis waar je de praktijkopleiding volgt. De duur van de opleiding in de richting van kraamverpleegkunde is afhankelijk van het dienstverband. Bij een volledige werkweek van 36 uur duurt de opleiding twaalf maanden. De minimumeis is een arbeidscontract van 24 uur per week; dan duurt de opleiding vijftien maanden.

 

Lees meer over

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de specialistische vervolgopleiding Obstetrieverpleegkundige (Kraamverpleegkundige) heb je Verpleegkunde A of één van de volgende diploma’s nodig:

 

 

Solliciteren
Daarnaast kunnen instellingen de eis hebben dat je minimaal een half jaar werkzaam bent als verpleegkundige in een ziekenhuis. Bij de start van de opleiding moet je werkzaam zijn op de afdeling Obstetrie van een algemeen of academisch ziekenhuis. Je wordt voor de opleiding aangemeld door je werkgever.

 

Ook moet je als verpleegkundige in het BIG-register geregistreerd zijn.

Specificaties:

NIVEAU

Post Mbo

, Post Hbo

, Na verpleegkunde

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

VOOROPLEIDING

Verpleegkunde HBO

MBO Verpleegkundige

INSCHRIJFDATUM

15 januari 2023 (verschilt per opleidingsinstituut)

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25