Opleiding

Opticien

De opleiding Opticien op MBO-niveau 4 leert je alles wat nodig is om oogmetingen te verrichten en brillen te repareren. Ook de omgang met klanten komt aan bod: hoe voer je verkoopgesprekken? Hoe help je de klant bij het kiezen van een brilmontuur? En op welke manier behandel je klachten?

Studeren voor opticien

De opleiding Opticien kun je op twee manieren volgen:
•    via de beroepsopleidende leerweg (BOL, leren en stage). Je gaat 80 procent van de studietijd naar school, en krijgt daardoor veel begeleiding van leraren. De andere 20 procent van de tijd loop je stage.
•    via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren). Je studietijd bestaat voor minimaal 60 procent uit stages. De resterende tijd ga je naar school.
Bij de BOL breng je dus meer tijd in de schoolbanken door, terwijl je bij de BBL juist meer stageloopt. Welke manier van leren je ook kiest, de duur van de opleiding blijft 4 jaar.

Lees meer over de inhoud van de opleiding Opticien.

Werken als opticien
Na de opleiding Opticien ga je aan de slag in een optiekbedrijf. Daar werk je zowel in de winkel als in de werkplaats. Een optiekbedrijf kan 1 vestiging hebben, maar soms maakt het ook deel uit van een keten of een oogheelkundig centrum.

Vervolgopleidingen
Liever verder studeren? Ook dat kan! Kies bijvoorbeeld voor de opleiding Orthoptie op HBO-niveau. Bekijk de verschillende mogelijkheden.