Opleiding Opticien

Welke vooropleiding heb je nodig?

Opleiding Opticien

Welke vooropleiding heb je nodig?

Diploma's
Je hebt toegang tot de opleiding Opticien als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:
- VMBO, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- MBO niveau 3
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO

Vakkenpakket
Wiskunde en/of natuurkunde is bij sommige opleidingen verplicht en bij andere alleen wenselijk.

Aanvullende toelatingseis
Voor deze opleiding is het nodig dat je een fijne oog-handcoördinatie hebt.

Vrijstellingen
Bij sommige scholen krijg je vrijstellingen met het volgende diploma:

Heb je een HAVO-diploma met wiskunde B en natuur- of scheikunde? Ook dan kun je op sommige ROC's vrijstelling krijgen voor een aantal onderdelen.

ROC's kunnen altijd aanvullende eisen stellen en bieden soms schakelcursussen aan. Deze zijn handig als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bij veel ROC's is het overigens gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen (tegelijkertijd werken en leren), heb je een van de vereiste diploma’s nodig. Daarnaast moet je zelf op zoek naar een leerbedrijf. Je gaat dus solliciteren naar een baan als leerling-opticien. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Veel ROC's bemiddelen bovendien tussen jou en het leerbedrijf.

Al ervaring of certificaat?
Als je al relevante ervaring hebt (bijvoorbeeld via een betaalde baan, vrijwilligerswerk of mantelzorg), kun je misschien een verkort traject volgen. Je moet dan je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een aardige studieduurverkorting opleveren! EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC.