Opleiding Opticien

Wat leer je?

Wat leer je?
Als opticien wil je dat mensen met de juiste bril de deur uitgaan. Daarom leer je tijdens de opleiding Opticien hoe je oogmetingen verricht, en hoe je een klant adviseert bij de keuze van een montuur en brillenglazen. Verder ontdek je hoe je brillen en monturen repareert. Ook de omgang met klanten komt aan bod. Je leert hoe je voorlichting en advies geeft, verkoopgesprekken voert en klachten afhandelt.

Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

  • een algemene basis met vakken als Engels, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je leert hoe je een automatische oogmeting doet en hoe je het beste kunt adviseren en verkopen.

Deze basis is gelijk voor alle richtingen in het dossier Optiek: Verkoopmedewerker Optiek (niveau 2), Allround Medewerker Optiek (niveau 3) en Opticien (niveau 4).

Profieldeel
Het profieldeel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen, in dit geval Opticien. Je leert in dit profieldeel hoe je brillenglazen op maat slijpt, facetteert (het middelpunt aftekent) en in het montuur monteert. Ook leer je hoe je de juiste meetmethode op het juiste moment inzet.

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt naar het HBO

Binnen dit deel kun je dus zelf keuzes maken. Je kiest bijvoorbeeld voor Inspelen op innovaties of Leidinggeven.

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (BOL) besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kiest, ben je minimaal 60 procent van de studietijd werkend aan het leren.

Lees meer over:
Gaan leren: beroepsgericht onderwijs

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.